Gecikmiş Yas: İnhibe edilmiş, bastırılmış ya da ertelenmiş yas olarak da tanımlanır. Kişi kaybından sonra bir duygusal tepki vermiştir, ancak bu tepki kayıp için yeterli düzeyde olmamıştır. İleriki yıllarda yaşanan başka bir kayıp durumunda kişi yas tepkisi gösterir. Fakat belirtinin şiddeti gerekenden fazladır.
Uzun süreli yas bozukluğu ya da komplike yas olarak tanımlanan bu durum (çocuklar ve gençler için 12 ay) yakınını kaybettikten sonra ortaya çıkmaktadır. Ölen kişi için çocuklarda derin bir özlem hissinin ortaya çıkması zamanla saplantı haline gelmektedir.
Karışık yas kendini, Kronik yas, gecikmiş yas, abartılmış yas, maskelenmiş yas ya da patolojik yas gibi çeşitli biçimlerde göstermektedir. Bireyin yas tepkileri uzun süredir devam etmekte ve kayıp sonrası oluşan acı derinleşerek artmaktadır.
Maskelenmiş Yas, yası tutan kişinin yasını baskıladığı, yası hakkında konuşamadığı ya da farkında bile olmadığı bir süreçten geçiyor olması durumudur. Vücut yasın acısını yaşarken zihin yasın farkında değildir.
Normal yas süreci genelde altı ile yirmi dört ay kadar sürer ve zaman içinde yatışır. Yas sürecinin ileri dönemlerinde bu yaşantıların sürmesi patolojik yasın belirtisi olabilir. Patolojik yas; genel olarak yas tepkilerinde gecikme ya da uzama durumunda ortaya çıkar.
İlgili 24 soru bulundu
İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme... Bunlar yasın beş evresi olarak biliniyor. Yaşadığımız üzücü olaylarda çoğu insanın bu aşamalardan geçtiği varsayılıyor.
Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir. Evlat kaybı gibi bazı komplike yas süreçleri ise bütün bir ömür sürebilir.
Psikolojik yaş, kişinin hissettiği, davrandığı ve ona göre hareket ettiği yaştır ve bu nedenle doğumdan itibaren alınan yaş olan kronolojik yaşa eşit olmak zorunda değildir. Bu nedenle, bir kişi gerçekte olduğundan daha yaşlı, daha genç ya da olduğu yaşta hissedebilir.
Ölüm deneyimine ilişkin iki önemli kategori vardır: komplike olmayan ve komplike yas. Komplike olmayan yas anlamlı bir ilişkinin yitimi sonrasında yaşanan normal yas süreci olarak tanımlanır. Komplike yas, kişinin kendisini bunalmış ya da uyumsuz davranışlara başvuracak düzeyde keder duygusunun yoğunlaşmasıdır.
Travmatik yas: Travmatik yas, sevdiğimiz kişinin ani, beklenmedik ve özellikle kötü, korkunç bir olay ile vefat etmesi sonucu olan yas sürecine denir. Bu tür bir yas süreci geçiren kişilerin psikolojileri ciddi derece etkilenmektedir ve zaman zaman travma sonrası stres bozukluklarına sebep olmaktadır.
Karmaşık yas, kayıp sonrası kaçınılmaz ve gerekli olan yas tepkilerinin zaman içerisinde azalmayarak yas sürecinin patolojik bir hal alması olarak tanımlanabilir.
Yasın Duygusal Belirtileri
Kişi boşlukta hissetme, umutsuzluk, özlem ya da derin yalnızlık duygularına sahip olabilir. Ayrıca çok ağlayabilir veya duygusal olarak dengesiz hissedebilir. Yas sürecinde kişi yaptığı ya da yapmadığı şeyler için pişman olabilir veya kendini suçlu hissedebilir.
Yas, sağlıklı ve yaşanması gereken bir süreçtir ve kaybın özelliklerine göre (yakınlık, beklendiklik vb.) 6 ay ila 1 yıl sürmesi normal karşılanmaktadır.
Kronik Yas: Çok uzun bir süre ve yeterli bir sonuca ulaşamadan yas tutmanın sürdüğü bir haldir. Gecikmiş Yas: İnhibe edilmiş, bastırılmış ya da ertelenmiş yas olarak da tanımlanır. Kişi kaybından sonra bir duygusal tepki vermiştir, ancak bu tepki kayıp için yeterli düzeyde olmamıştır.
Yas terapisi, genellikle sevilen birinin veya diğer önemli yaşam olayının kaybına eşlik eden duygusal, psikolojik ve fiziksel acıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış bir terapi türüdür.
Çözümlenmiş yas; bireyin acı çekmeksizin kaybettiği kişiyi hatırlayabilmesidir.
Çözümlenmeyen yas, normal yas sürecini yaşamamak veya normal yas sürecinin geçmiş olmasına rağmen, kişinin duygudurumunda değişim yaşanmamasıdır.
Uzamış yas, bireylerin yaşanan kayıptan sonra 6 ay ve daha uzun bir sürede kendine gelememesi, davranış ve hareketlerini toparlayamaması anlamına gelmektedir.
Yas sürecinin farklı aşamaları vardır ve bu aşamalar genellikle kabul, öfke, inkar, pazarlık ve depresyon olarak tanımlanır.
Yas süreci Elisabeth Kubler-Ross tarafından tanımlanmış bazı aşamalardan oluşur. Bunlar : inkar, öfke, pazarlık, depresyon, kabul aşamalarıdır.
İsviçreli psikiyatrist Elisabeth Kübler-Ross tarafından geliştirilen modele göre, yasın 5 evresi bulunuyor: İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme süreçleri. Bu süreçlere hızlıca göz gezdirelim. İnkâr evresi: Kayıp haberini aldıktan, yaşanılan acı olayı öğrendikten ya da deneyimledikten sonra yaşanan ilk evre.
"Evlat acısı zaten unutulmuyor. Ne zaman ölürsün ne zaman onlara kavuşursun evlat acısı ancak o zaman diner. Allah kimseye bir daha böyle acılar göstermesin.”
Evlat acısı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Çocuğu ölen kişinin duyduğu üzüntü, ciğer acısı, ciğer yarası
Buna göre, akut yas dönemi ortalama bir yıl sürer. Bununla birlikte, bireysel durumlarda, süre daha uzun veya daha kısa olabilir. Uzun süreli bir evliliğin sona ermesiyle uzlaşmak, genellikle bir tatil kaçamağı veya kısa bir ilişki ile anlaşmaktan daha uzun sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri