Günümüzde ülkemizde piyasada bulunan ve hormon içeren ertesi gün hapları: Ertes®, Postpill One® – Sadece progesteron isimli hormonu içerir. Ella® – hormon içermez, ulipristal adı verilen bir madde içerir. Yuzpe metodu – yüksek doz doğum kontrol hapı alınmasıdır.
İki ana ertesi gün hapı çeşidi vardır: levonorgestrel içeren haplar ve ulipristal asetat içeren haplar. Levonorgestrel içeren haplar, genellikle “Plan B” veya “Norlevo” olarak bilinir ve iki doz halinde ağız yoluyla alınır. İlk doz, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde alınmalıdır.
İlişki sonrasında 5. güne kadar alınabilen ilacın gebeliği engelleme şansı ne zaman alındığı ile direkt bağlantılıdır. İlk 24 saat içinde alınan ilaç, gebeliği önlemede %98 oranında etkili iken bu oran 48. saatte %75'e geriler.
Hormonlu olmayan tek ilaç ulipristal erken maddeye sahip olan Ella, en etkili ertesi gün hapıdır. Korunmasız seksten sonra 5 gün boyunca %98'e kadar etkili olduğuna ilişkin çalışmalar vardır.
Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2024
Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 400 – 500 TL arasındadır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ertesi gün haplarının sadece beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Yetişkin kadın bireylerin tampon, doğum kontrol ve ertesi gün hapına ve kürtaja erişimleri temel sağlık hakkı kapsamında yer alır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
- Korunmasız cinsel ilişkiye girdikten veya cinsel ilişki sırasında kullandığınız kontraseptif yöntemde bir başarısızlık olduktan sonra mümkün olan en kısa sürede ve 120 saat (5 gün) geçmeden ağız yoluyla bir ELLA® alınız.
Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir. Adet düzensizliği ise bir ay ya da bir kaç ay sürebilir.
Ertesi gün hapı ne sıklıkta kullanılır? Ertesi gün hapı bir ay içerisinde bir kereden fazla kullanılmamalıdır. Ertesi gün hapları acil bir korunma metodudur, düzenli korunma metodu yerine geçmez ve sürekli kullanılmamalıdır.
Ertesi gün hapının doğru kullanımda bile başarısız olduğu zamanlar vardır. Ertesi gün hapının herhangi bir bileşenine karşı alerjiniz varsa bu haplar kullanılmamalıdır. Gebelik şüphesi veya beklenen adet tarihinde gecikme varsa ertesi gün hapları kullanılmamalıdır.
ELLA®, adet döngüsü sırasında herhangi bir zamanda alınabilir. Uygulama şekli: ELLA®, bir bardak su ile, aç ya da tok karnına alınabilir.
İlaç aç ya da tok karna alınabilir. İlaç korunmasız ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.
Cinsel ilişkiye girdikten sonraki 72 saat içinde kullanılması gereken ilaç ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olmaktadır. Ertesi gün hapı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında oldukça sık kullanılan ancak gebelikten koruma yüzdesi %100 olmayan hapları eczaneden reçetesiz almanız mümkün. Genel olarak piyasada (norlevo tab, ertes 72 tab, postpill tab ve ella tab) ismiyle satılan değişik ertesi gün hapları mevcuttur.
Ertesi gün hapının kesinlikle ard arda kullanılmaması gerekmektedir. Fazla kullanıldığı durumlarda hormonal değişikliklerden kaynaklı çeşitli etkilere neden olmakla birlikte fazla kullanımda hapların etkisi de azalabilmektedir.
Ertesi gün hapı sonrası ilk adet kanaması genellikle beklenenden 1 hafta önce ya da 1 hafta sonra meydana gelir Eğer gecikme 1 haftadan fazla olur ve kanama miktarı normalden az olursa mutlaka gebelik testi yapılmalıdır.
Yapılan araştırmalara göre ertesi gün hapları %70 oranında gebelikten korumaktadır. Fakat bu korunmanın sağlanması için hapların doğru kullanılması gerekir. Ertesi gün hapları nasıl kullanılır? Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır.
Multifazik doğum kontrol haplarında ise 30 tablet bulunur ve bu ilaçların 7 tanesi diğer 21'inde farklı içeriğe sahiptir. Bu tür ilaçların üzerinde sıralı rakamlar bulunur ve ilaç, bu sıraya göre alınmalıdır. Acil Kontrasepsiyon: Bu tür doğum kontrol hapları, halk arasında ertesi gün hapı olarak da bilinir.
Doğum kontrol hapları gibi düzenli kullanılmamalıdır. Uzun süre ve düzenli kullanıldığında pek çok yan etkiye neden olmaktadır. Ayrıca âdet düzensizliğine, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilmektedir. İlaç kullanıldıktan sonraki ilk 3 saatte kusma yaşanırsa, ilacın koruyucu etkisi kalmayacaktır.
Yumurtlama gerçekleşmişse ertesi gün hapı artık etki etmez ve bir gebelik oluşabilir. Yumurtlama dönemi önceden tam olarak tahmin edilemez!
Ertesi gün hapları kullanıldıktan sonra, hastanın ilk adeti daha erken veya daha geç olabilir. Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir.
En etkili olduğu zaman aralığı ise cinsel ilişki sonrasındaki ilk 12 saattir. 12 saat içerisinde alındığında koruyuculuğu yaklaşık % 90 civarındadır. 2. güne kalırsa % 75 3. güne kalırsa bu oran % 55 'lere kadar düşer. 3 günden sonraki kullanımlarda etkili olmayacağı kabul edilir.
Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz.
Ertesi gün hapı zararları, korunmasız cinsel ilişki sonrası acil durumlarda kullanılan hapın bazı olumsuz etkileri olabileceği anlamına gelir. En sık rastlanan olumsuz etkiler arasında menstrüasyon düzenindeki değişiklikler yer alır. Bunun yanı sıra kadınlarda mide rahatsızlığı ve kusma da gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri