İlk girişimler. Türkiye, İsrail Devleti'ni 1949 yılında tanıdı. Türkiye'nin İsrail'deki ilk diplomatik misyonu bir temsilcilikti ve göreve başlangıç töreni 7 Ocak 1950 tarihinde gerçekleşti ve misyon şefi Seyfullah Esin itimatnamesini İsrail Cumhurbaşkanı Chaim Weizmann'a sundu.
Bu zaman zarfında, ilişkilerde zaman zaman yaşanan sorunlara rağmen, İsrail'le diplomatik ilişkilerimiz hiçbir zaman kesilmemiştir. İki ülke arasında ülkemizin İsrail'i tanıdığı 28 Mart 1949 tarihini takiben, Türkiye'nin İsrail nezdindeki ilk diplomatik temsilciliği 7 Ocak 1950'de resmen açılmıştır.
İsrail kendini Yahudi olarak nitelendiren tek devlettir. Yalnızca Yahudiler ve Yahudi soyundan olan kişiler İsrail vatandaşı olabilir. Ülke'de çıkarılan Dönüş Yasası sonucu İsrail vatandaşlığı ülkeye gelen tüm Yahudilere verilir.
14 Mart 1996 tarihinde imzalanan Türkiye-İsrail Serbest Ticaret Anlaşması'nın onaylandığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Mayıs 1997 tarihinden geçerli olmak üzere, 18 Temmuz 1997 tarih ve 23053 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Anlaşma, 1 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
İsrail Devleti'nin kuruluşunun ilan edilmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği İsrail'e savaş açtı. Mısır, Ürdün, Suriye ve Irak kuvvetleri üç yönden saldırıya geçerek önemli ilerlemeler kaydettiler.
İlgili 34 soru bulundu
Evet, İsrail ordusu, dünya çapında saygın bir güç olarak hafife alınamaz. 2023 yılı değerlendirmelerine göre, dünyadaki en güçlü 18. ordu olarak sıralanmıştır. Türkiye olarak ise 11. sıradayız. Bu bilgi, Global Firepower adlı ABD merkezli bir şirketin araştırması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Türkiye-İsrail ilişkileri, Türkiye ile İsrail'in, Türkiye'nin İsrail'i tanıdığı Mart 1949 tarihinden sonra kurdukları ikili ilişkilerdir. Türkiye, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler arasında İsrail'i tanıyan ilk ülkedir.
O zamana kadar bu amaçla sadece bir iç kimlik belgesi kabul ediliyordu. İsrail yasalarına göre, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'e İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan özel izin alınmadan girilemiyor ve bu ülkeler İsrail tarafından "düşman ülkeler" olarak kabul edilmektedir.
Ancak 18 Ağutos'ta günle ilgili büyük çatışmadan sonra Türk Günü kaldırılmıştır. 2016 verilerine göre İsrail'deki Türk sayısı yaklaşık olarak 12.000 olarak hesaplanmıştır.
Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
Kutsal Kitap İncil'e göre bölge İsrail olarak bilinmektedir (Yisrae'el kelimesinden, Tanrı'ya karşı direnen”). İsrail tanımlaması İbrani atası Yakup'un ve onun soyundan gelen ulusun adını almasından gelmiştir.
İsrail ve Yehuda (~MÖ 1200 - MÖ 576)
İsrailli Ahab ile Şamlı II. Ben Hadad arasındaki ittifak, Asurluların akınlarını püskürtmeyi başardı ve MÖ 854'te Karkar Savaşı'ndan zaferle çıkıldı. En nihayetinde İsrail Krallığı, Asur Kralı III. Tiglat-Pileser tarafından MÖ 750'lerde yıkıldı.
Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe ve yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştır.
İsrail ve Mısır, Hamas'a silah sevkiyatını engellemek için Gazze sınırlarını sıkı bir şekilde kontrol altında tutuyor. Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinliler İsrail'in eylemleri ve kısıtlamaları nedeniyle sorun yaşıyor. İsrail ise kendisini Filistinlilerin şiddetinden korumaya çalıştığını söylüyor.
1. Pasaportlarında İsrail vizesi veya İsrail'e giriş-çıkış damgalarıyla seyahat eden yabancıların İran, Kuveyt, Libya, Lübnan, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan ve Yemen'e girmelerine izin verilmemektedir.
Yahudilerin çoğunluğu İsrail Diyarı'na yerleşmiş olan (aynı zamanda İbraniler olarak da bilinen) eski İsrailoğullarının soyundan gelir. İsrailoğulları ortak soylarını İshak ve Yakub üzerinden biblik ataları İbrahim'e kadar izlerler.
Azerbaycan bölgede Rusya'nın gücünü dengelemek için batıdaki etkin Yahudi lobisinin gücünden de faydalanmak istiyordu. İsrail tarafından bakarsak, Azerbaycan zengin enerji kaynaklarına sahip olması ve İran'a komşu olması sebebiyle vazgeçemeyeceği bir ülke durumuna geldi.
Kudüs. Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, 2021 Ocak-Eylül döneminde Türkiye'ye 115 bin 256 İsrailli gelirken, bu sayı 2022'nin aynı döneminde beş kattan fazla artarak 631 bin 669'a çıktı.
Habere göre, İsrail'in Gazze'de şiddetli çatışma aşamasını Ocak 2024'ün sonuna kadar sonlandıracağı tahmin ediliyor. Savaşın bitmesinin ardından ise askeri güçlerin Gazze'nin merkezinden çekilip savunma hatlarına konuşlandırılması için birkaç haftaya daha ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.
Geçim Kaynakları
Tarım, sanayi ve turizm ülkenin önemli ekonomik kaynakları arasında yer alır. İsrail, aynı zamanda bilişim ve teknoloji sektöründe de dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmeye adaydır. AR-GE çalışmalarına ağırlık veren İsrail'in beyin gücü yetiştirmeye önem gösterdiği bilinir.
2021 yılı itibarıyla İsrail, dünyanın 30. en büyük ekonomiye sahiptir. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksi'ne göre İsrail, 187 dünya milleti arasında 17. sıradadır ve “Çok Gelişmiş ülkeler” kategorisi altındadır.
Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yargı reformu sonrası halkın sokaklara döküldüğü İsrail de bir basamak geri düşerek, Top10'dan düştü ve 2023'ün en güçlü 11'inci ülkesi oldu.
Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2024 yılı itibarıyla sayı bakımından dünyanın 8, NATO'nun ise en güçlü 3. ordusudur. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne son hâlini Mareşal Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri