Erzincan Kemah cevizi, İnce kabuklu, az pürüzlü, oval şekillidir. Kabuktan ayrılması kolay olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Erzincan Cevizi uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir.
Tarım ürünlerinin başında buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, havuç ve lahana gelmektedir. Erzincan'da üretilen meyveler ise kayısı, badem, dut, elma, zerdali, ceviz, üzüm şeklindedir.
İlimizde 2.910 da alanda 14.860 ton karpuz ve 1.713 da alanda 4.577 ton kavun üretimi yapılmakta ve son derece kaliteli olan ürünler çevre illerden yoğun talep görmektedir.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
Erzincan nüfusunun %90'ı Türk'tür. Geri kalan nüfus Zaza ve Kürt'tür. Aslinda Zaza ve Kürt nufusu içinde saydıklarımızın büyük kısmı kendini Türkmen olarak saymaktadır.
Erzincan, Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat Bölümünde yer alıyor. Şehrin doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güneybatısında Elazığ, Malatya, kuzeyinde Gümüşhane, Bayburt ve kuzeybatısında Giresun illeri bulunuyor.
Erzincan'ın doğu sınırında Erzurum, batı sınırında Sivas, kuzey sınırında Gümüşhane ile Bayburt, güney sınırında Tunceli, güneybatı sınırında Malatya ve Elazığ şehirleri ile komşudur.
En çok ekimi yapılabilen ürünler şekerpancarı, buğday, arpa, kuru fasülye bitkileridir. Şeker pancarı ve kuru fasulye üretimi Türkiye üretim payı açısından önemli yer tutar. Diğer ürünlerin üretimi ise daha çok ilin ihtiyaçlarına yöneliktir.
Denizden yüksekliği 1.218 m olan ovanın uzunluğu 40 km, toplam alanı ise 500 km²'dir. Kuzeyinde, doğu-batı yönünde uzanan bir fay hattı vardır. Kalın bir alüvyon tabakasıyla kaplı olan ovada, sulu tarım yapılmaktadır. Orta verimlilikte olup, buğday, şekerpancarı ve fasulye yetiştirilmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Erzincanda zeytin yetişir mi? Erzincan ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Erzincan Kuruyemiş Fındık
Kışların ılık geçtiği nemli bölgelerde yetişir. Türkiye de Karadeniz Bölgesi fındık üretiminde birinci sırada yer alır.
Elazığ ilinin en çok yetiştirilen meyveleri; üzüm, dut, elma, kayısı, çilek, vişne, ayva ve armuttur. En çok yetiştirilen sert kabuklu meyveler ise badem ve cevizdir. Üzümler, küfelerde palag (kat kat) konularak serin yerde saklanır.
Erzincan'da Merkeze bağlı Uluköy'de yapılan yerfıstığı ekimi çalışmalarında başarılı olundu. Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar olumlu sonuçlandı. Uluköy Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Murat Karan tarafından yürütülen yer fıstığı demonstrasyonu başarıyla sonuçlandı.
Tarihin çeşitli dönemlerinde doğu–batı, kuzey-güney yönlerine giden ticaret yolları kavşağında bulunan Erzincan' ın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Asur kaynaklarında Zuhma (Suhmi- Suhma) bölgenin bilinen en eski adıdır. Erzincan adı Aziris ya da Eriza' dan gelmektedir.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Tercan, Üzümlü ve Refahiye'dir. Otlukbeli nüfus bakımından en küçük ilçesidir. 04 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 15 belediye, bu belediyelerde 159 mahalle ve ayrıca 522 köy vardır.
Erzincan Beyliği, Erzincan Emirliği veya Mutahharten Beyliği, 14. yüzyılın sonları ile 15. yüzyılın başlarında hüküm süren Anadolu Türk Beyliklerinden biri. Eretna Beyliği sınırları içerisinde olan Erzincan'da yönetici Pir Hüseyin'in 1379 yılında ölümü üzerine Mutahharten Bey yönetimi ele geçirdi.
Erzincan Alevileri
Genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunurlar. Kemaliye ve İliç ilçelerinde Türkmen olan Aleviler daha fazladır.
Erzincan nüfusunun %90'ı Türk'tür. Geri kalan nüfus Zaza ve Kürt'tür. Aslinda Zaza ve Kürt nufusu içinde saydıklarımızın büyük kısmı kendini Türkmen olarak saymaktadır.
Mutlaka Erzincan'ın restoranlarında yemeniz gereken Erzincan dönerinin, hazır kırmızı etten bahsetmişken harikulade lezzette etli yaprak sarmasının tadına doyum olmaz. Ağızları tatlandırmak için ise Erzincan lokumu ve sarığı burma tariflerini sona sakladık.
İran ile Bizans arasında sürekli savaşlara sahne olan Erzincan ve yöresi en son Bizans imparatoru Herakleios tarafından 629 tarihinde yenilgiye uğratılan İran'dan geri alındı.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 15 belediye, bu belediyelerde 159 mahalle ve ayrıca 522 köy vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri