Erzincan'ın yöresel tatlılarından kesme kadayıf, Valiliğin girişimleriyle coğrafi işaret belgesi aldı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, coğrafi işaret belgesi başvurusu yapılan Erzincan kesme kadayıfı, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillendi.
Bir Erzincan klasiği. Kasefe Tatlısı. Tabii ki yine ablamın elinden. Merak edenler için tarifi; Yarım kilo yaprak kayısı ( Erzincan'a…
Tencereye kayısımızı, toz şeker ve suyumuzu koyuyoruz üzerine de tereyağımızı ilave edip kısık ateşte suyunu çekip kayısıların rengi dönene kadar pişiriyoruz. Sonra servis tabağımıza alıp üzerine ceviz döküyoruz ve sıcak servis ediyoruz.
Kuru kayısılar suda 15 dakika bekletilir ve yıkanır. Tencereye alınır üzerine şeker ilave edilir. Şekerler eriyip kayısılar iyice yumuşak olana kadar pişirilir tereyağı ilave edilip erimesi sağlanır. 2-3 dakika daha pişirilir ve altı kapatılıp soğuyunca borcamda yada tabakta servis yapılır.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Tuzsuz lor peyniri, tarçın ve şekerden oluşan dolgusu, incecik hamuru ve çıtır çıtır kızaran dokusuyla... Bu tatlı kendinden çok konuşturacak cinsten. Kaymak ve file bademle bu lezzeti hafifletmeyi unutmayın.
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
Mutlaka Erzincan'ın restoranlarında yemeniz gereken Erzincan dönerinin, hazır kırmızı etten bahsetmişken harikulade lezzette etli yaprak sarmasının tadına doyum olmaz. Ağızları tatlandırmak için ise Erzincan lokumu ve sarığı burma tariflerini sona sakladık.
4. Şıllık tatlısı Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı 'Şileki'. Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.
Selçuklu mutfağında iki ürün grubu çok önemlidir. Biri meyveler, biri et grupları; bugün konuğumuz meyvelerin en güzeli armut. Öyle şahane bir lezzet ki eline alıp yemenin lezzeti şöyle dursun birde tatlısı yapılır. Ağır bir yemeğin ardından yenilebilecek en hafif tatlıdır.
Fıstıkzade Kadayıfı incecik tel kadayıfların içerisine çekilmiş fıstık ile harmanlandıktan sonra tepsiye serilir. Üzerini tamamen kaplayacak şekilde bolca iri taneli Antep fıstığı serilerek hazırlanır. İçerisinde kullanılan hammaddeler yöresinden özenle seçilip temin edilmektedir.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Hasuda tatlısı, un, tereyağı, şeker, su ve pekmez ile yapılan yumuşak kıvamlı, hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Bu tatlının özelliği ılık olarak tüketilmesidir. Hasuda tatlısı, Tokat yöresine ait oldukça pratik ve çok lezzetli bir tatlıdır.
Dacquoise – Dakuaz (Fransa) Dokusu hem çıtır hem de kremsi olan bu Fransız pastası, geleneksel olarak çırpılmış krema veya tereyağlı krema katmanlarıyla ayrılmış badem veya fındık kremalı pandispanya ile yapılır.
Erzincan Cevizi uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir. Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir. Erzincan denince akla ilk gelen yiyecek Erzincan sofralarının vazgeçilmezi ketedir.
Erzincan, Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzincan ilinin merkez ilçesidir.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Tarım ürünlerinin başında buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, havuç ve lahana gelmektedir. Erzincan'da üretilen meyveler ise kayısı, badem, dut, elma, zerdali, ceviz, üzüm şeklindedir.
Tulum Peyniri Hangi İlimizde Meşhurdur? Tulum peyniri, Erzincan bölgesinde sıklıkla üretilen yöresel peynir çeşitlerinden biridir. Şavak peyniri olarak da anılan Erzincan tulum peyniri; parlak görünümlü. Tam yağlı ve sunduğu katı kıvamı ile ülkemizde sıkça tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize,Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir.
En çok beğenilen masterchef tariflerinden biri olan armudiye tatlısı, ismini armut kolyeye benzemesinden alıyor. İçinde yıldız anason, tarçın ve karanfil gibi keskin baharatların kullanıldığı bu tatlı, helva köpüğü ve ceviz krokan eşliğinde sunulur. Tatlıya altın rengi vermek için safran baharatı kullanılır.
Derince bir tencereye; suyu, unu ve 1 çay bardağı pekmezi alıp, hiç topak un kalmayana dek bir çırpma teli ile çırpın. Sonra ocağın altını açın ve sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Kaynamaya yaklaşınca içine 1 çay bardağı daha pekmezi ekleyin ve kaynayana dek karıştırarak pişirin.
Tencereye sade yağı alın. Unu ekleyip orta ateşte kavurun, unun kokusu biraz geçince sıcak suyu azar azar ilave edip tel çarpıcıyla sürekli karıştırın ki topaklanmasın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve şekeri ekleyin. Kıvamı katı ayran şeklinde olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri