Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Cağ Kebap. Erzurum'un en meşhur yemeği cağ kebap gerçekten müthiş bir lezzet.
İlgili 37 soru bulundu
Erzurum kahvaltısında peynir, reçel ve pestil yenir. Doğası ve coğrafi koşulları itibariyle en sağlıklı büyükbaşların yetiştiği bu yörede ayrıca kavurmalı yumurta da kesinlikle yenmesi gereken kahvaltılıklar arasındadır. Kimi yerde bunlar serpmeye dahil kimi yerde ise ekstra ücret ile veriliyor.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
Çeçil peyniri olarak da bilinen Erzurum civil peyniri; tel tel ayrılması ve düşük yağ oranı ile sofra ve kahvaltılarınızın vazgeçilmez çeşitlerindendir.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir. Erzurum ve Pasinler ovasında sulama tesisleri yapılmıştır.
Aşotu Erzurum'a ait meşhur bir ot. Bu otun kurusu olduğu gibi salamurası da oluyor. Yaprakları maydanoza benziyor. Buğdayı, yoğurdu ve kavrulmuş soğanıyla öyle lezzetli bir çorba ki bu, aşotu bulamazsanız maydanoz, nane, ıspanak ve hatta semizotuyla da yapabilirsiniz.
Erzurum mutfağının sevilen tariflerinden biri olan dut çullaması, özellikle soğuk kış günlerinde sık sık tüketilir. Kuru dut ve yumurta ile hazırlanan bu tatlı, Erzurum ve çevresindeki illerde büyük bir ilgi görür. Malzemeler hazırsa, Erzurum usulü dut çullaması tarifine geçebiliriz.
Erzurum geleneksel erkek kıyafetleri; gömlek, yelek, kazeki ceket, zıvğa pantolon, kuşak, kaytan, cıstık, dizleme çorap ve pabuç gibi giyim öğelerinden oluşmaktadır. Takı ve aksesuar olarak da gümüş köstek, pazubent ve mendil kullanılır.
Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğünün desteği ile kentin çeşitli yerlerinde kurulan seralarda karpuz, kavun, patlıcan, fasulye, biber, domates, salatalık, mısır ve yeşil sebzeler yetiştiriliyor.
Çünkü Erzurumlunun hayatında çayın büyük bir yeri vardır. Erzurum'da çay çok açık, otlu ve en önemlisi kıtlama içilir.
Bölümün bu kesiminde pamuk, buğday, şeker pancarı, sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür. Bölümde yaşayan insanların geçimi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıktan ibarettir.
Erzurum seyahatinde kendiniz ve sevdikleriniz için hediye olarak; bakır hediyelik eşyalar, deri ürünleri, civil peyniri gibi Erzurum'un meşhur peynirleri ve kıtlama şekeri ve yöreye özgü ehram kumaşı tercih edilebilir.
Erzurum, 39 Kuzey – 41 Doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Doğu Karadeniz Bölümü, Güneyinde Bingöl ve Muş, Batısında Erzincan, Doğusunda Ağrı, Kars ve Ardahan'a sınırı vardır.
Eskişehir'de nasıl deniz yoksa, Erzurum'da da deniz yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri