Zeminin gevşek unsurlardan oluşması ve yüksek deprem riski taşımasına karşın, sekiz, on ve hatta oniki katlı binaların inşa edil- mesi, geleceğe yönelik önemli sakıncalar içermektedir.
Öz: Erzurum ikinci derece deprem bölgesinde yer alması ve şehrin büyük bölümünün aktif faylar tarafından kesilen alüvyon yelpazeler üzerinde gelişmiş olması nedeniyle, deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır.
İnceleme alnının da içerisinde bulunduğu Kuzey Doğu Anadolu Fay Zonu ise çok sayıda irili ufaklı sol yönlü doğrultu atımlı fayları içermektedir [9]. İnceleme alanı, Çat (Erzurum) civarından başlayan Erzurum, Dumlu, Tortum ve Oltu boyunca uzanan Dumlu fay zonu içerisinde yer almaktadır.
Erzurum kent merkezinin yanısıra eskiden köy statüsünde bulunan 10'u aşkın mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır. Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Erzurum da diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir.
Kentsel dönüşümün en büyük örneklerinin başında gelen Gezköy kentsel dönüşüm projesinde Aziziye İlçesinde TOKİ tarafından 1013 konutun yapım aşamasında ise sona gelindi. Özellikle 7.8 büyüklüğünde ki depremlere dayanıklı olarak inşa edilen konutlar zemin sağlamlığıyla ve az katlı olmasıyla dikkat çekiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Aşkale-İspir arasında sol yönlü doğrultu atımlı bir fay zonu yer alır. Son depremler bu fay zonunun GB devamında meydana gelmiştir (Şekil 1). Kuzey Anadolu Fayı kuzeyinde kalan Erzurum havzası- Çat- Tercan arasında ise D-B genel doğrultusunda uzanan bindirmeler yaygındır.
Bu iller; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak belirlenmiştir.
Zeminin gevşek unsurlardan oluşması ve yüksek deprem riski taşımasına karşın, sekiz, on ve hatta oniki katlı binaların inşa edil- mesi, geleceğe yönelik önemli sakıncalar içermektedir.
Erzurum 1924 yılı içinde üç ayrı depremle sarsılmıştır. İlk deprem 13 Mayıs 1924 tarihinde, ikincisi 6 Eylül 1924 tarihinde, en şiddetli ve yıkıcı olan üçüncüsü ise 13 Eylül 1924 tarihinde meydana gelmiştir. Bu son 13 Eylül depremi ciddi anlamda mal ve can kaybına neden olmuştur.
Alan, Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli kentlerinin etkileneceğine işaret ediyor. Bingöl il merkezi ve tüm ilçeleriyle birlikte birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor.
1'den 5'e kadar olan derecelendirme sisteminde en şiddetli deprem üretme potansiyeline sahip bölgeler 1. derece deprem bölgesi sayılıyor.1996 deprem risk haritasına göre merkez üssü Erzurum olan deprem 1. derece deprem bölgesinde meydana geldi.
Ek hizmet binasıyla 420 bin metrekare alana sahip hastanenin 13 bloktan oluştuğunu ifade eden Tör, "Şehir hastanemizde 1248 deprem izolatörü mevcut. Bunlar yaklaşık 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı. Deprem anında tesisatta da bir kesinti olmadan acil, poliklinik ile ameliyat hizmetlerimiz kesintisiz devam etmektedir.
Erzurum-Kars depreminin oluştuğu alan Türkiye'nin birinci derece tehlikeli deprem bölgesidir. Horasan-Narman ilçeleri arasındaki alanı kapsayan deprem bölgesi, çoğunlukla genç kırıklarla (fay) belirlenen alüvyon düzlükleriyle parçalanmış, yüksekliği 1.750-2.500 m arasında değişen engebeli bir topoğrafyaya sahiptir.
Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır. Binanın Temeli: Temel, binanın üzerinde yükseldiği yapı elemanıdır ve bina üzerindeki yüklerin zemine aktarılmasını sağlar.
Şehrin pek çok ilçesinden ve çevre illerden hissedilen depremin büyüklüğü 4,8 olarak kaydedilirken merkez üssü Topçu, Köprüköy olarak bildirildi.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur.
25 Mart 2004 tarihinde Erzurum, Aşkale merkez üssünde yerel saat ile 21.30'de aletsel büyüklüğü Ml=5,1 (Mw 5,1) olan şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremin odak derinliği yaklaşık 5,0 km civarında olup sığ odaklı bir depremdi.
1 Cumhuriyet dönemindeki ilk büyük depremin 1 Eylül 1924 tarihinde meydana geldiği Erzurum ve çevresi2 1983 tarihinde de bir büyük zelzeleyle sarsılmıştır. 30 Ekim 1983'te sabahın erken saatlerinde meydana gelen ve merkez üssü Erzurum'un Horasan ilçesi olan 7.1 şiddetindeki bu deprem; Erzurum'un doğu ve kuzey- ...
Bu depremlerde, 44 198 can kaybının yanısıra, 172 761 konut ve eklentisi yıkılmıştır. Bu depremlerden biri de, 30 Ekim 1983 günü saat 07.15 dolaylarında meydana gelen, 1155 kişinin ölümüne ve 3214 konut ve eklentisinin ağır hasar görmesine neden olan Erzurum-Kars Depremi'dir.
Yerleşim Yeri : Palandöken ilçesi merkez ilçe olup şehir merkezine uzaklık dolmuşla yaklaşık 15 dk´dır. İl /İlçe Merkezine Uzaklık : Okulumuz Erzurum ili Palandöken ilçe merkezinde bulunmaktadır.
PALANDÖKEN'DE ALÜVYON ZEMİNDE BULUNUYOR
Olası bir depremde zemin yapısı, yer altı suyu seviyesi, bina yapım tekniği bakımından koşulların en az olumsuzluk yaşanabileceği ilçedir.” denildi.
Serçeme faylarının güneydoğusunda yer alan Aşkale fay demetini oluşturan önemli faylardan birisi de, Emrecik Fayı'dır.
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
"Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor"
Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor. Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır.
Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri