Öz: Erzurum ikinci derece deprem bölgesinde yer alması ve şehrin büyük bölümünün aktif faylar tarafından kesilen alüvyon yelpazeler üzerinde gelişmiş olması nedeniyle, deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Erzurum kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Büyük bir bölümü 40-50 yıllık olan binaları tek tek yıkan Büyükşehir Belediyesi, yerlerine modern ve depreme dayanıklı binalar inşa ediyor. 3 binden fazla konut yaptıklarını belirten Başkan Mehmet Sekmen, yeni konutların 9 büyüklüğündeki depreme bile dayanıklı olduklarını söyledi.
İnceleme alnının da içerisinde bulunduğu Kuzey Doğu Anadolu Fay Zonu ise çok sayıda irili ufaklı sol yönlü doğrultu atımlı fayları içermektedir [9]. İnceleme alanı, Çat (Erzurum) civarından başlayan Erzurum, Dumlu, Tortum ve Oltu boyunca uzanan Dumlu fay zonu içerisinde yer almaktadır.
Erzurum 1924 yılı içinde üç ayrı depremle sarsılmıştır. İlk deprem 13 Mayıs 1924 tarihinde, ikincisi 6 Eylül 1924 tarihinde, en şiddetli ve yıkıcı olan üçüncüsü ise 13 Eylül 1924 tarihinde meydana gelmiştir. Bu son 13 Eylül depremi ciddi anlamda mal ve can kaybına neden olmuştur.
İlgili 42 soru bulundu
1 Cumhuriyet dönemindeki ilk büyük depremin 1 Eylül 1924 tarihinde meydana geldiği Erzurum ve çevresi2 1983 tarihinde de bir büyük zelzeleyle sarsılmıştır. 30 Ekim 1983'te sabahın erken saatlerinde meydana gelen ve merkez üssü Erzurum'un Horasan ilçesi olan 7.1 şiddetindeki bu deprem; Erzurum'un doğu ve kuzey- ...
1'den 5'e kadar olan derecelendirme sisteminde en şiddetli deprem üretme potansiyeline sahip bölgeler 1. derece deprem bölgesi sayılıyor.1996 deprem risk haritasına göre merkez üssü Erzurum olan deprem 1. derece deprem bölgesinde meydana geldi.
Kuzey Anadolu Fayı kuzeyinde kalan Erzurum havzası- Çat- Tercan arasında ise D-B genel doğrultusunda uzanan bindirmeler yaygındır. Aktif fay yoğunluğu nedeniyle tarihsel ve aletsel dönemde Erzurum ili çok sık yıkıcı depremlerin meydana geldiği bir bölgedir.
Zeminin gevşek unsurlardan oluşması ve yüksek deprem riski taşımasına karşın, sekiz, on ve hatta oniki katlı binaların inşa edil- mesi, geleceğe yönelik önemli sakıncalar içermektedir.
Erzurum-Kars depreminin oluştuğu alan Türkiye'nin birinci derece tehlikeli deprem bölgesidir. Horasan-Narman ilçeleri arasındaki alanı kapsayan deprem bölgesi, çoğunlukla genç kırıklarla (fay) belirlenen alüvyon düzlükleriyle parçalanmış, yüksekliği 1.750-2.500 m arasında değişen engebeli bir topoğrafyaya sahiptir.
Büyük depremlerin haricinde ortalama 3 şiddetinde depremlerin zaman zaman meydana gelmeye devam ettiği Erzurum, kendi içerisinde 'Deprem Riskine Göre' 3 Bölgeye ayrılıyor. Erzurum ili deprem haritasında, Erzurum il ve ilçelerinin içinde bulundukları deprem kuşakları, aktif fay hatları, risk bölgeleri gösterilmektedir.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur.
Öz: Erzurum ikinci derece deprem bölgesinde yer alması ve şehrin büyük bölümünün aktif faylar tarafından kesilen alüvyon yelpazeler üzerinde gelişmiş olması nedeniyle, deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Bu iller; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak belirlenmiştir.
Şehrin pek çok ilçesinden ve çevre illerden hissedilen depremin büyüklüğü 4,8 olarak kaydedilirken merkez üssü Topçu, Köprüköy olarak bildirildi.
Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır. Binanın Temeli: Temel, binanın üzerinde yükseldiği yapı elemanıdır ve bina üzerindeki yüklerin zemine aktarılmasını sağlar.
Aşkale depremlerinin meydana geldiği Erzurum yöresi Kuzey Doğu Anadolu'da yer alır. Bölge, batıdan yapısal olarak Kuzey Anadolu Fayı tarafından sınırlandırılır. Erzurum yöresinde çok sayıda aktif fay bulunmaktadır.
Aşkale, arazi yapısı itibariyle , Palandöken dağlarıyla Otlukbeli ve Gavur dağları uzantılarının adeta kolları arasına aldığı ve Karasu Vadisi'nin açmış olduğu çöküntü içindedir. Aynı zamanda doğu - batı istikametinde uzanan iki fay hattı arasında kalan İlçe, birinci derecede deprem kuşağında bulunmaktadır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından paylaşılan verilerine göre, Erzurum ili Aziziye ilçesinde saat 10.41'de bir deprem meydana geldi. 4.6 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 7.04 kilometre derinliğinde gerçekleşti ve çevre illerden de hissedildi. This is a modal window.
Şehirde deprem sonrası 320 ile 330 kişi hayatını kaybetmiştir. Ölenlerin 72'si erkek, 80'i kadındı. Ayrıca 171 kadar da çocuk can vermişti. Yirmi altı cami ve mescitle altmış medrese ve mektep, altmış iki han ve hamam ya tamamen ya da kısmen tahrip oldu (BA, İrade- Meclis-i Mahsûs, nr. 629, 650).
Erzurum olan 5,1 ve 5,3 şiddetinde bu iki depremde toplam 9 kişi göçük altında kalarak hayatını kaybetmiş, 26 kişi ciddi, 113 kişi hafif travmatik yaralanmalara, 97 kişide psikolojik travmaya maruz kalmıştır.
Bu depremlerde, 44 198 can kaybının yanısıra, 172 761 konut ve eklentisi yıkılmıştır. Bu depremlerden biri de, 30 Ekim 1983 günü saat 07.15 dolaylarında meydana gelen, 1155 kişinin ölümüne ve 3214 konut ve eklentisinin ağır hasar görmesine neden olan Erzurum-Kars Depremi'dir.
Bu kapsamda dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller en az riskli sayılırken, birinci ve üçüncü grupta yer alan iller ise en yüksek deprem risklerini barındırmaktadır. Birinci derecede riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli gibi iller ilk sırada yer almaktadır.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
25 Mart 2004 tarihinde Erzurum, Aşkale merkez üssünde yerel saat ile 21.30'de aletsel büyüklüğü Ml=5,1 (Mw 5,1) olan şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremin odak derinliği yaklaşık 5,0 km civarında olup sığ odaklı bir depremdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri