Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
Eş durumunu özrünüz devam ettiği sürece yapabilirsiniz. yapılabiliyor ama ikinizinde aynı anda aynı yerleri istemeniz gerekiyor. Aynı görev yerine tayin çıkmadığı zaman eş durumu yapabiliyorsunuz.
Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK'lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip.
1 yıl dolmadan eş durumu tayini olur mu? Eşi devlet memuru olan ya da olmayan eşler de eş durumundan tayin talebinde bulunabilirler. Ancak bu tür durumlarda tayin isteyen kişiler için son iki yıllık bir süre içinde en az 360 prim gün sayısının doldurmuş olması şartı vardır.
Özel sektörde çalışan eşin bulunduğu ilde dört yıl boyunca 720 gün sosyal güvenlik primi ödenmiş olması ve tayin isteyeceğiniz zaman halen çalışır olması gerekir. 720 gün prim dört yıl içerisinde kesintili olabilir, aynı il içerisinde iş değişikliği yapabilir.
İlgili 16 soru bulundu
SORU 16: Başvurularda kaç tercih yapılacaktır? CEVAP 16: Öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tüm eğitim kurumları arasından en çok 40 (kırk) tercihte bulunabilir.
Örneğin görev yaptığı yerde o hizmeti yütüte- cek yeterli eleman olmaması veya tayin istenen yerde o işi yapacak elemana ihtiyaç olmaması gibi nedenlerle söz konusu tayin talepleri reddedilebilir ve bu yönde düzenlemeler yapılabilir.
Yayımlanan ilan metinlerinde kurada ataması yapılıp yeni görev yerinde başlayışını yapmayanlara 1 yıl kurum içi atamalara başvuramama cezası olacağı belirtiliyor. Başvuru yapıp sonradan vazgeçenlerin kuradan 2 gün öncesine kadar başvurularını iptal etmeleri gerekiyor. Bu durumda ceza almayacaklardır.
*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor.
İlgilinin atanmamasına karar verilmesi durumunda, işlem idare tarafından 7 gün içinde mahkemeye ve ilgilisine bildirilecek. Bildirim üzerine bu işleme dair iddialarını ileri sürebilmesi için mahkeme tarafından davacıya 30 günlük süre verilecek.
Eş Durumu Nedeniyle Tayin Talebinin Reddi ve İptal Davası
Şartları oluşan ve yasal mevzuata uygun olarak yapılan eş durumu nedeniyle tayin talebinin ilgili kurumlarca reddedilmesi halinde bu ret kararının iptali talebiyle dava açılması mümkündür.
Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni Page 2 görevlerinde işe başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar.” hükmü yer almaktadır.
MEB yayımladığı il içi ve illerarası yer değiştirme duyurularında " zorunlu hizmet yükümlüsü olanlardan, zorunlu hizmet kurumlarında çalışmakta iken 18.06.2023'de muaf olanlarda 3 yıllık çalışma süresi aranmayacağı" yer aldı.
Yönetmeliğe göre öğretmenlerin il dışı yer değiştirmeye başvurabilmesi için bulunduğu ilde 3 yıl çalışması gerekmektedir.
NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERDE VE ÖĞRETMENLİĞE DÖNMEK İSTEYEN YÖNETİCİLERDE 3 YIL ŞARTI ARANMAZ. "(3) İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz."
SORU: EŞ DURUMU TAYİNİ İÇİN NİKAH NE ZAMAN OLMALI? CEVAP: Eş durumundan faydalanabilmek için belli bir süre şartı bulunmamaktadır. Yani nikâhın yapıldığı tarihten itibaren gerekli evraklarla başvurmanız durumunda mazeret durumunuz değerlendirilecektir.
Bu kapsamda atama kararı ya da atama talebinin reddine ilişkin kararın ilgiliye tebliğinden veya atama talebinin zımnen reddedilmesinden sonra 60 gün içerisinde İdare Mahkemesinde hakkında yapılan idari işlemin iptali istemiyle yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılması gerekmektedir.
Atama işlemi tebliğ edildikten sonra 60 gün içinde işlemin iptali ve yürütülmesinin talebiyle yetkili idare mahkemesine atamanın iptali davası açılmalıdır. Atama işlemi de diğer tüm idari işlemlerde bulunması zorunlu yetki, şekil, sebep, konu, amaç unsurlarını taşımalıdır.
Eş durumu sebebiyle tayin talebinin reddine karşı dava açmak uygulamada ve halk arasında memur tayin davası olarak nitelendirilmektedir. Tayin davası avukat yardımı almak, bu dava türü için faydalıdır. Ayrıntılı bilgi için hukuk büromuzla da iletişime geçebilirsiniz. atamaları yapılabilir.
EŞ DURUMU MAZERETİ BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER;
gösteren belge, Evlilik cüzdanı örneği, • Başvuru tarihleri arasında alınacak eşine ait ikametgâh belgesi, • Başvuru tarihleri arasında E-Devlet üzerinden alınacak hizmet belgesi.
EŞ DURUMU TAYİNİ BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN? 2023 yılı yaz tatili öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru ekranı MEBBİS üzerinden erişime açıldı. Milli Eğitim Bakanlığından gelen açıklama ile başvurular 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Öğretmen eş durumu tayini 2023 yaz dönemi özür grubu kapsamında yer değiştirmelerde, 2023 yaz dönemi tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tüm eğitim kurumları arasından en çok 40 tercihte bulunabilecek.
MEB kılavuzunda yer alan bilgiye göre başvurular, "mebbis.meb.gov.tr" veya "personel.meb.gov.tr" adreslerindeki "MEBBİS Mazeret Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Formu" doldurularak yapılacak ve belgeler eğitim kurumu müdürlüğüne teslim edilecek. Atamalar ise ağustos sonunda gerçekleşecek.
MEB'de 3+1 olan kişi 3 yılı doldurunca Sağlık Bakanlığında çalısan eşin yanına tayin isteyebilir. Sağlık Bakanlığında olan eş, MEB'de çalılan eşin yanına eş kadrolu olmadığından tayin isteyemez. O yüzden en yakın zaman MEB'de çalışan eşin 3 yılı doldurup tayin istemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri