Sürekli ıkınma hissine neden olan başlıca nedenler; 🔹 Kronik kabızlık 🔹 İleri düzey makat çatlağı 🔹 İleri hemoroid 🔹 Makat sarkması 🔹 Rektosel durumlar 🔹 Makatta şiddetli kasılma olan durumlar 🔹 Huzursuz bağırsak sendromu 🔹 İltihabı bağırsak hastalıklarında 🔹 Urlar 📌 Prof.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.
Stresle beraber ataklarda devam edebiliyor
Huzursuz bağırsak sendromunun belirli bir tedavisi olmamakla birlikte genelde spazm giderici ilaçlar kullanılmaktadır. Belirtilerin durumuna göre bazı sindirim ishal varsa bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı, kabızlık varsa kabızlık giderici ilaçlar verilmektedir.
Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri nelerdir? Bazı hastalarda kabızlık ya da çok sulu ishal görülmektedir. Hastaların bir kısmı ise hem kabız, hem de ishal olabilmektedir. Hastalık tehlikeli değildir ve tehlikeli komplikasyonlara yol açmaz.
İlgili 41 soru bulundu
İrritabl Barsak Sendromu ( spastik kolon ) ve stres arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu hastalıkta, kalın barsaklar ve kısmen ince barsaklar stres ile uyarılır ve barsak kaslarında düzensiz kasılmalarına neden olur.
Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen bir tür gastrointestinal bozukluktur. Aynı zamanda, spastik kolon ve mukoza kolit olarak da adlandırılır. Huzursuz bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik, tekrar eden kabızlık veya ishal ile kendisini gösterir.
Anksiyetenin fiziksel semptomları kişiden kişiye değişiklik gösterse de en yaygın etkileri mide ağırısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi mide-bağırsak hareketleriyle kendini belli edebiliyor. Araştırmalar, bağırsak sağlığının kaygı semptomları ile arasındaki yakın ilişkiyi ortaya çıkarıyor.
Belirtilerin şiddet ve süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak ayda en az üç gün olmak üzere en az üç ay kadar etkileri devam eder. IBS, mide-bağırsak kanseri riskini arttırmaz, ancak yine de yaşamınızı etkileyecek boyuta ulaşabilir.
Bu da ağrı, ishal ve kabızlığa neden olur. Bağırsak kaslarında kasılma: Normalden daha uzun süren ve şiddetli oluşan kasılmalar gaz, şişkinlik ve ishale sebebiyet verebilir. Zayıf kasılmalar ise gıda geçişini yavaşlatabileceği için kabızlığa yani sert, kuru dışkıya yol açabilir.
İrritabl Barsak Hastalığı, mide ve bağırsak sisteminde meydana gelen işlev bozukluğudur. Bu yalnızca kalın bağırsağı değil tüm sindirim sistemini etkilemektedir. Kas ve sinirlerin hassaslaşmasına neden olduğundan, özellikle yemek yerken ve yemek sonrasında kramp ve ishal gibi rahatsızlığa yol açmaktadır.
Karnımızın Bize Küsmesi
Yoğun gaz, şişme, ishal, mide yanması ve kabızlık bağırsak floramızın dengesinin bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Dengesiz bir bağırsak sindirimde zorlanır ve sindirim sorunları baş gösterir.
Hassas bağırsak sendromunun tedavisinde diyet çok önemli yer tutar. Bol lifli beslenilmesi ve oda sıcaklığında su tüketilmesi gerekirken alkol, kafeinli içecekler ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulması çok önemli.
Kalın barsağın son bölümü olan rektumun, makattan (anüsten) dışarı sarkmasına “rektal prolapsus” denir. Beraberinde dışkı tutamama gibi başka anormallikler de görülmektedir. Dışarı sarkan barsak nedeniyle, dışkı tutamamanın yanı sıra, kanlı ve sümüksü (mukuslu) akıntı ve konstipasyona (kabızlık) sık rastlanmaktadır.
İrritabl Barsak Sendromu Nasıl Teşhis Edilir? İBS için kesin tanı koydurucu bir yöntem yoktur. Hastanın tipik belirtileri hekimi İBS'ye yönlendirir. Özellikle kabızlığı olan hastalarda" Lavman opaklı kolon grafisi" bu hastalığın tanısında oldukça yararlıdır.
Psikiyatrik hastalıklarda bile bağırsak florasındaki dengesizlik ciddi çalışma konusu. Özellikle panik atak, anksiyete bozuklukları, depresyon ve şizofrenin altında yatan nedenlerden birinin de bağırsaklardaki bakteri dengesizliği olabileceği yönünde ciddi kanıtlar var.
İrritabl barsak sendromu psikosomatik bir hastalık olarak ele alınır. İBS semptomları meydana gelirken psikososyal birçok faktöründe önemli ölçüde rol oynadığı düşünülmektedir (18). Literatürde İBS tanısı olan bireylerde ruhsal bo- zuklukların varlığı ve hastalıkla ilişkisi tartışma konusu olarak yer almaktadır (19).
Kaygılı kişilik yapısının birçok kalp hastalığı tipinde daha yüksek bir riskle ilişkilidir. Bunlar da koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp ritmi bozukluklarıdır.İnsanlar stres ile başa çıkmaya çalışırken sağlıksız alışkanlıklara başvurabilir.
Son olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonundan şüphelenen doktor hastaya gaita testi yapar. Gaita testi sonucunda ise kesin olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonu teşhisi konulur.
Spazm giderici ilaçlar, nane yağı, probiyotikler, antibiyotikler, antidepresanlar, ishal ön planda ise bağırsak hareketlerini yavaşlatan, kabızlık ön plan da ise bağırsak hareketlerini hızlandıran motilite düzenleyici ilaçlar tedavide kullanılabilir.
Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun. Kafein (Kahve, çay ve asitli içecekler) tüketimini azaltın. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana gibi gaz yapan gıdalardan kaçının.
'Huzursuz bağırsak sendromu ömür boyu sürebilir'
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Korkular, huzursuzluk, uykusuzluk veya tam tersi aşırı uyku gereksinimi, depresyon, apati, konsantrasyon güçlüğü gibi nöropsikolojik rahatsızlıklarda da bağırsak disfonksiyonları temelde yatan neden olmasa da, katılımcı bir rol oynayarak risk faktör oluşturabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri