Kur'an-ı Kerim'de yer alan Nisa Suresi'nde “Şahit olarak da Allah yeter.” ayetine yer verilmektedir. Bu ayette geçen Eş-Şehid sıfatıyla Allah'tan hiçbir şeyin gizlenemeyeceği vurgusu yapılmaktadır.
Hatırlatmakta fayda vardır, esmaların başında bulunan er-, eş- ya da el- takısı o isimlerin Allah'a ait olduğunu belirtir, dua ederken bu takıların yerine Ey anlamına gelen Ya- takısının kullanılması daha uygundur.
Eş Şehid her şeyi gören ve her şeye şahit olan demektir. Eş Şehid esması ise Allahu Tealanın her şeyi bilen her şeye şahit olan yaratan olduğu anlamına gelmektedir.
Buna göre; mutlak suretteki her şeyi bilmesiyle Alim, olayların iç yüzünü bilmesiyle Habir ve bunların dış yüzünü bilmesiyle de Şehid olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda Eş-şehid esmasıyla Allah'ın her şeyi bildiği vurgulanmaktadır. Allah, her an ve her yerde hazırdır.
Eş Şekur esmasının zikir adedi 526 olmaktadır. Eş Şekur esmasını zikreden kişiye Allahu Teala rızkını bollaştırmakta ve nimetlerin devamlı olmasını sağlamaktadır. Eş Şekur ismi şerifini zikretmek gözler için faydalı bir zikirdir. Eş Şekur esmasını zikreden kişi vücudunda hafiflik ve zindelik hissetmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
İslam bilginleri tarafından Allah yolunda öldürülen kişiye şehit denmesinin sebepleri şöyle açıklanmaktadır: 1- Rahmet melekleri şehidin, yıkanmasına ve ruhunun cennete gitmesine şahit oldukları için bu kişiye şehit denmiştir.
İslam'a göre, ölü kefenlenmeden üzerindeki elbiseyle gömülemez. Ancak Allah yolunda savaşırken şehid düşen kimse bundan müstesnadır. Hem dünya hem de ahiret bakımından şehid sayılanlar kefenlenmez, namazları kılındıktan sonra kanlı elbiseleriyle defnedilir, zira onların kefenleri, üzerlerindeki elbiseleridir.
Arapça kökenli şehadet sözcüğü Arapçada "tanıklık" şehit de "tanık" anlamına gelir. Şehadet sözcüğünün Türkçede tanıklık anlamında kullanımı yok olmaya yüz tutmuştur. Bununla birlikte aynı kökten gelen "şahit" sözcüğü "tanık" anlamında kullanılmaya devam eder.
İslâm'da ilk şehit erkek sahabî, Yasir b. Âmir, ilk şehit kadın sahabî, onun eşi Sümeyye, ilk şehit çocuğu ise oğulları Ammâr'dır.
Bakar Suresi'nin 2 ve 154. ayetlerinde şöyle buyurulmuştur: "... Allah yolunda öldürülenlere ölü demeyiniz.... onlar diridirler fakat siz fark etmiyorsunuz..." Yine Muhammed Suresinin 47. ve 4.,6. ayetleri şehitlik ile ilgilidir: "Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların amellerini zayi etmez...
Peygamberlikten sonra en büyük mertebe olan şehitlik vatan uğruna, bayrak uğruna, namus uğruna canını feda edenlere denmektedir. Gündelik hayatta sürekli duyduğumuz şehit terimi Kur'an ve hadislerde de geçmektedir. Kur'an-ı Kerim'de Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehit denilmektedir.
Bu kimseler, yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir. Uhud, Bedir ve Çanakkale şehitleri gibi.
Şehitlerin beden bütünlüğünün olmaması nedeniyle cenazelerin lehimlenerek kapatılmış tabut içerisinde defnedilmesi düşünülüyor.
Mezara yerleştirildikten sonra cenaze şişince kefen sıkmasın, sorgu melekleri gelince ölü sıkışmasın, rahat cevap versin diye ayak, bel ve başının bağları çözülür; yüzü açılır.
'Allah yolunda ölenlerden başka şehit olanlar yedi çeşittir: Tâûndan ölen şehiddir, suda boğulan şehittir, zatülcenbden (akciğer zarı iltihabı-pleurisy) hastalığından ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, yangında ölen şehittir, yıkıntı altında kalarak ölen şehittir, hamilelikte ölen kadın şehittir.”
Kıyamet günü ise üç kişi şefaat eder. Bunların ilki peygamberler diğerleri alimler ve son olarak ise şehitlerdir. Allah yolunda ve vatan yolunda can vermiş kişilere şehit denilmektedir. Şehitlerin ise 100 kişiye şefaat etme hakkı vardır.
Karı koca olarak Yasir (r.a.) ve Sümeyye (r.a.) İslam'ın ilk şehitleri oldular.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den rivayet olunan bir hadiste Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Şehit, ölüm anında sizlerden birinizin ısırıldığında hissettiği kadar acı hisseder.»
Ancak şehitlerin -diğer veliler gibi- bazen temessül etmeleri ve dünyada bazı kimselere görünmeleri, onların yardımına koşmaları Ehl-i sünnet akidesine göre caizdir ve vakidir.
Cenaze törenine katılmak için çatışma bölgesinden gelen silah arkadaşlarıda gözyaşlarını tutamadı. Şehidin tabutuna sarılarak gözyaşı döken bir arkadaşı tabutun üzerine Türk bayrağında bulunan yıldızın üzerine mermi koydu. Arkadaşlarının intikam yemini ettiği ve bu yüzden tabuta mermi koydukları öğrenildi.
Şehitler diye bilinen mezarlar, kendi adıyla anılan Şehitler Mahallesi, Şehitler Camii karşısında ve camii önünden geçen Zara Yolu'nun kenarında sanayi çarşısı dükkanlarının önünde bulunan yeşil alanın içerisindeki mezarlardır.
Ruh ölmediğine göre, dirilere hareket kuvveti veren Allah, şehitlere, evliya zatlara niye vermesin? Bu vesikalar açıkça gösteriyor ki, ölü veya diri evliya zatların ruhları, Allahü teâlânın izniyle insanlara yardım etmektedir.
İslam'ın yücelmesi (ila-i kelimetullah), vatan müdafası için savaşırken ölen Müslümanlar. Bu kimseler yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir.
Evet, kabir hayatına gidenler, dünyadaki yakınlarının amellerinden haberdar oluyor, seviniyor veya üzülüyor, onlar için dua ediyorlar.
Şehidlik, İslâm'da en büyük mertebedir. Şehidlerin Allah katında kadir ve kıymetleri pek yücedir. Âhirette en büyük rütbenin Peygamberlikten sonra şehidlik olduğu belirtilmiştir. Bunun içindir ki, şehidlerin üzerlerinde bulunan kul hakkından başka bütün günah ve kusurları Allah tarafından afvedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri