Arapçada sem kelimesi işitmek anlamına gelir. Semi ise duyan, işiten manasında kullanılır. Allahu Teala'nın en çok zikredilen isimlerinden biri olan Es- Semi, duyan, gizli olan her şeyi layıkıyla bilen demektir.
Es Semi esmasının anlamı kısaca her şeyi duyan ve işiten anlamına gelmektedir. Allah'ın her kulunu duyduğu her şeyi işittiği anlamına gelen bu esma oldukça hayırlı bir esmadır. Es Semi esmasını zikreden her kimse Allah-u Teala ona hayırlı işler ve kısmetler nasip eder.
Es-Semi Esmasının Anlamı Nedir? Es-Semi esması, her şeyi işiten, her şeyi bilen ve her şeyden haberdar olan anlamlarına gelmektedir. Gizli veya açık, sesli veya sessiz, tüm yalvarışları ve yakarışları tek işiten Allah'tır. Her sesi ve her hareketi bilen yalnızca Yüce Allah'tır.
Semi isminin sözlükte yer alan anlamı; duyan ve işiten olarak bilinmektedir. Türk dil kurumuna göre; duyma ve işitmek olarak bilinmektedir. Semi isminin işitme ve görme anlamlarına sahip bir isim olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Semi ismi, Allah'ın isimlerinden birisidir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
İlgili 23 soru bulundu
Sem işitmek anlamına gelirken Semi de duyan, işiten, bilen gibi anlamlara gelir. Allah'ın isimlerinden biri olan Semi, genellikle, '' her şeyi gören'' anlamındaki Basar ismiyle birlikte kullanılır.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Açıklama: Es-Semî, Allah'ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisidir ve “Her şeyi en iyi işiten, duaları kabul eden” anlamlarına gelmektedir. Semi ismi Kur'an-ı Kerim'de geçen bir isimdir.
(önek) kısmen, yarı, yarım; iki defa olan.
"Görmek, bilmek, sezmek; görme duyusu ve göz" mânalarına gelen basar, Cenâb-ı Hakk'ın görmeye konu olan şeyleri tam olarak idrak ettiğini ifade eden bir kemal sıfatıdır.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
El Aziz esmasını zikir haline getirmek işlerin kolaylaşmasını ve duaların kabul olmasını sağlamaktadır. El Aziz ismi şerifi sabah namazından sonra zikredilmesi rızkın artmasına bereket olmasına vesile olmaktadır. El Aziz ismi şerifinin okunma sayısı 94 olarak bilinmektedir.
Kuran'ı Kerim'in 26. Ayetinde geçen bir ayette geçen bu isim en genel anlamı ile "her şeyin iç yüzünü bilmek" anlamına gelmektedir ve Allah'ın her şeyi bildiğini, herkesin içindekini görebildiğini ve ondan gizli bir şeyin olamayacağını anlatır.
Semi İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Semi isminin Kur'an'da geçip geçmediği merak edilen konulardan biridir. Tabii elbette Allah'ın isimlerinden biri olduğu için bu güzel isim Kur'an-ı Kerim'de yer alır.
Sem, duymak, haberdar olmak ve bilmek anlamına gelir. Semi kelimesinin sözlük anlamı ise işitendir. Esma-i Hüsna'daki isimlerden biri olan Semi, kulunun söylediği şeylerin hepsini duyan, yaptıklarından haberdar olan demektir.
El-Kebir Anlamı Nedir? El-kebir esması ile Allah'ın (c.c.) akla gelen ya da gelmeyen her konuda büyüklük ve ululuk sahibi olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda Allah, kendi büyüklüğünü yalnızca kendisi bilmektedir. Yaratılan hiçbir varlık O'nun büyüklüğü bilemez ve hiçbir zaman da bilmeye gücü yetmeyecektir.
Arapça kökenli Kadir isminin ilk anlamı değer, yan anlamı ise itibardır.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
El-Hafız, koruyup kollayan ve gözeten anlamını taşımaktadır. Tüm varlıklar kendi kaderlerine bağlıdır ve Allah ecel gelene kadar zeval olmadan koruyandır. Allah muhafaza edendir. Her şeyin koruyucusudur ve dengede tutandır.
“Yaymak, genişletmek, uzatmak” anlamındaki bast kökünden sıfat kuruluşunda bir isim olup Allah'a nisbet edildiğinde “rızkı genişleten, lutuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlerine yayan” mânalarına gelir.
- Her sabah okunursa, bazı manevi sırların öğrenilmesine vesile olur. - El-Habir ismine hizmet eden melekler, bunu okuyan kişinin isteklerini yerine getirmek için sürekli çaba harcarlar ve izin isterler. - Bu ismi zikreden kimse, zalimlerin zulmünden ve düşmanların fenalığından korunur.
- Bu ismi zikreden kişiler, zalimlerin zulmünden korunur. - El-Habir sıfatını zikreden kişiler işledikleri günahlardan uzaklaştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri