İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi birçok hastalığın tanısında kullanılıyor. Rutin muayenelerde, sancılı idrar yapma ve gebelik durumlarında bu testi yaptırarak, böbrek ve üriner sistem hastalığının olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.
İdrar testi ile vücudun birçok organındaki hastalıkları bulmak mümkündür. İdrar tahlili herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için kullanılan bir teşhis yöntemidir. İdrarda kan bulunması böbreklerde, idrar sisteminde veya mesanede farklı hastalıkların işareti olabilir.
pH değerinin 5,0'ın altında olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
İdrar testi için idrar verirken dikkat edilmesi gereken; testten önce yemek yiyip yememek gerektiğinin belirlenmesidir. Bazı durumlarda hastanın aç kalması gerekebilir. İdrar tahlili için idrar vermeden önce genital bölge temizliğine ve doktor önerilerine de dikkat etmek gerekir.
Asemptomatik yani herhangi bir şikayeti olmayan hastaların idrar tahlilinde kan hücreleri görülmesinin (mikroskopik hematüri) sebepleri arasında böbrek hastalıkları, iyi huylu prostat büyümesi, taş hastalığı, idrar yolu darlığı, mesane iltihabı ve ürolojik kanserler (özellikle böbrek ve mesane) önemli yer tutar.
İlgili 25 soru bulundu
İdrarda lökosit yüksekliği, bazı kanser türleri, kan hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gözlense de, sıklıkla aşağıda sıralanan hastalıkların varlığında görülen bir durumdur. İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrardaki lökosit seviyesinin normal düzeyin üzerinde olmasının en sık rastlanan sebebidir.
Kan Tahlili
İdrar yolu enfeksiyonlarında kan tahlillerinin yapılması enfeksiyon belirteçlerinin incelenmesi, böbrek fonksiyonlarına bakılması ve idrar yollarının radyolojik olarak incelenmesi özellikle risk faktörü olan hastalarda önemlidir.
Adet gecikmesi beklenmeden idrarda gebelik testi yapılması halinde hatalı negatif sonuçların elde edilebileceği bilinmelidir. Fakat adet gecikmesi yaşayan kadınlar için idrar testi sonuçları %97 gibi yüksek bir doğruluk oranına sahiptir.
Bir proteinüri, idrarda anormal protein (esas olarak albümin) varlığına karşılık gelir. Bu anormallik, vakaların çoğunda böbrek hasarını gösterir, ancak bazen idrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığından da kaynaklanabilir. Tarama genellikle idrar şeritleri ile yapılır. 24 saatlik proteinüri tanıyı doğrular.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
İdrarda Lökosit Kaç Olursa Tehlikeli? İdrarda lökosit seviyesinin 0 olması gerekir. İdrarda beyaz kan hücresi oranının sıfırdan fazla olması tehlikelidir, önemli sağlık problemlerini gösterir.
Tam idrar analizinde, idrar fiziksel ve kimyasal açıdan pek çok farklı parametreye göre değerlendirilir. Fiziksel incelemede idrarın görünümü, kokusu, pH değeri ve dansite gibi parametrelere bakılır. İdrarın kimyasal incelemesinde ise glukoz, protein, bilirubin, ürobilinojen, keton ve nitrit parametrelerine bakılır.
Bazen belirgin herhangi bir şikayet olmaksızın parmakla prostat muayenesi ile veya PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar analizi, radyolojik görüntülemeler (ultrasonografi, multiparametrik prostat MR), prostat biyopsisi (MR/US Füzyon Prostat Biyopsi) yoluyla hastalık tanısı konabilir.
“Hemoglobin pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız bu durumun hemoglobin yüksekliği olduğunu bilmelisiniz. İdrarda hemoglobin yüksekliği de idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere böbrek tümörleri, kemik iliği bozukluğu, orak hücre anemisi ve sıtma gibi durumlarda da görülür.
Cevap: İdrarda protein kaçağına birçok neden olabilir. Bunlar arasında böbrek hastalıkları (glomerülonefrit, nefrotik sendrom), diyabet, yüksek kan basıncı, enfeksiyonlar, iltihaplanmalar, bazı ilaçlar ve bazı kanser türleri yer alabilir.
Böbrekte protein kaçağı idrar testi ile tespit edilir. 24 saatlik bir sürede idrarda 1-14 mg arası protein miktarı çıkması normal kabul edilir fakat bunun üstünde yer alan değerler laboratuar ve doktor tarafından incelenmesi gerekir.
İdrarda protein kaçağı genellikle böbrekle ilgili rahatsızlıklara işaret eder. Bu hastalıklar etkin bir şekilde tedavi edilmediğinde ise böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrarda protein kaçağının hafife alınmaması, mutlaka araştırılması gerekir.
Test pozitif çıktı ise bir an önce doktor randevunuzu almalısınız. Doktorunuzun sizi gebeliğin en erken döneminde görmüş olması, sağlıklı bir gebelik mi, dış gebelik mi, rahim içi bir gebelik mi ayırt etmesine olanak sağlar.
Sabah ilk idrarı daha konsantre olabilir ve hCG'yi daha doğru tespit edebilir. Bu nedenle sabah ilk idrar ile test yapılması doğruluk oranını artırır.
Gebelik teşhisini idrar testinden yapabilmek ve doğru sonuç almak için adet günü üzerinden birkaç gün geçmesi doğru sonuca ulaşmak için gereklidir. İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Mesane kanseri tanısında idrar tahlili önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan idrar tahlilinde idrarda eritrosit denilen kan hücrelerinin görülmesi kanser şüphesini akla getirmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri