EĞİTİM PLANI
(4) Eğitsel değerlendirme ve tanılama işlemleri okula kayıtlı öğrenciler için okulun bulunduğu bölgedeki RAM tarafından, herhangi bir okula kayıtlı olmayanlar için ise ikamet adresi ya da bakım ve barınma hizmetinden yararlandığı kurumun bulunduğu bölgedeki RAM tarafından yapılır.
Tanılamada öğrencinin sağlık, görme, işitme, sosyal ve duygusal durumu, genel zekası, akademik performansı, iletişim ve motor yetenekleri değerlendirilir. Bütün değerlendirme etkinlikleri sonucunda öğrencinin özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaya uygun olup olmadığına karar verilir.
Bunlar, karar öncesi değerlendirme, karar sürecinde değerlendirme ve karar sonrası değerlendirmedir.
ÖZEL EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME
Taylor'a göre (1997), değerlendirme kabaca, bir birey hakkında karar vermek için yapılan bilgi toplama sürecidir ve bu süreç farklı amaçlar için gerçekleştirilir.
İlgili 42 soru bulundu
Değerlendirme türleri amaca göre değerlendirme ve ölçüte göre değerlendirme olarak ikiye ayrılmaktadır.
Değerlendirmenin Amaçları
Özel gereksinimli bireyin yetersizliğine ilişkin bilgi sahibi olmaktır. Özel gereksinimli birey için uygun eğitim programlarını geliştirmektir. Özel gereksinimli bireylerin uygulanan program çerçevesinde gösterdikleri ilerlemeleri görebilmektir.
Değerlendirme sürecinde; betimlemek, elde etmek ve vermek olmak üzere üç temel basamak vardır. Bu basamaklar değerlendirme yöntemi için temel oluşturur.Süreçteki betimlemek ve vermek adımları ortaklık gerektiren etkinliklerdir.
Birincil değerlendirme olay yeri güvenliğinin sağlanması ve bilincin değerlendirmesiyle başlar. Sonrasında A, B, C, D, E değerlendirme basamakları ile devam eder. konusu olduğunda olay yerine girilmemelidir. En kısa zamanda gerekli güvenlik önlemlerinin alınması sağlanmalıdır.
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA. Tanılama; özel eğitim gerektiren bireylerin yeterli ve yetersiz yönleri ile bireysel özelliklerini, ilgilerini belirlemek amacıyla tıbbî, psiko-sosyal, eğitim alanlarında yapılan değerlendirme sürecidir.
Ayrıntılı değerlendirme; ölçüt bağımlı ölçü araçları ile beceri ve kavram bilgisinin ölçütler dahilinde değerlendirilerek bireyin öğrenme düzeylerinin belirlenmesidir (Tanrıverdi Kış, 2011).
İlk belirleme süreci, öğretmenin sınıfında akademik, duygusal ve davranışsal yönden akranlarından farklı gereksinimleri olan, çeşitli uyarlamalara ve desteğe gereksinim duyan öğrencileri belirleme sürecidir. Her öğrenci sınıfta zaman zaman başarısızlık yaşayabilir.
Eğitsel değerlendirme, özel gereksinimli çocuklara sunulacak hizmetler için yasal ve eğitsel kararlar vermede yararlanılan ve eğitim açısından önemli bilgilerin sistemli olarak derlendiği bir süreçtir.
Özel Eğitim Süreci Nasıl Başlar? A. Ebeveynlerin çocuğun yaşından beklenen düzeyde gelişim göstermemesine yönelik farkındalığın oluşması veya çocuk okul sürecinde ise rehberlik biriminin veya öğretmenlerin çocuğun genel durumu hakkındaki izlenimleri özel eğitim desteği alma aşamasının ilk basamağını oluşturur.
Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucunda; Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir. Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır.
Birinci değerlendirmenin ardından hasta veya yaralının baĢtan aĢağı yaralanmalarını, deformitelerini, (Ģekil bozukluğu) ağrılı ve hassasiyet noktalarını belirleyerek muayene etmeye ikinci değerlendirme denilir.
Ölçme ve ölçüt, değerlendirmenin ilk iki aşamasıdır. Ölçme sonuçlarını ölçüt ile karşılaştırdığımızda verilen karar da değerlendirmenin son aşamasıdır.
Performans süreci sırasında düşünülecek dört temel aşama vardır. Bu aşamalar arasında planlama, geliştirme, değerlendirme ve ödüllendirme bulunmaktadır. Performans yönetimi sürecinin ilk aşamasında, hedefler ve performans standartları belirlenir.
Amacına göre değerlendirme türleri tanıma ve yerleştirmeye dayalı, izleme ve yerleştirmeye dayalı ve özetleyici değerlendirme olmak üzere 3 e ayrılır.
Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu, ilgili İl ya da İlçe Milli Eğitim Müdürünün görevlendireceği müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında bir özel eğitim ya da kaynaştırma kurumu müdürü, bir rehber öğretmen ve gezerek özel eğitim hizmeti veren bir öğretmenden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri