Esad ailesi, Suriye toplumunun tahminen %12'lik bir kısmını oluşturan Nusayri azınlığa mensuptur. Aile, Suriye'nin güvenlik güçlerini sıkı bir kontrol ile elinde tutmuş ve bu yüzden ülkenin dörtte üçünü oluşturan Sünni çoğunluk üzerinde bir "dargınlığa" sebep olmuştur.
Ailesi aslen Humus şehrinden ve Sünni'dir. Esma Esad 1996 yılında King's College'dan mezun oldu.
Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler (çoğunlukla Araplar, Kürtler, Türkmenler ve Çerkeslerden oluşmaktadır) oluştururken, onları Şii gruplar (özellikle Nusayriler, İsmaililer ve Oniki İmam Şiiliği) ve Dürziler takip etmektedir.
Esad ailesi, Suriye'nin Lazkiye bölgesinin Kardaha şehrinden olan Nusayri bir ailedir. 1970 yılından beri Suriye'de siyasi otorite bu ailenin elindedir. Aileden şimdiye kadar iki başkan çıkmıştır: Hafız Esad, 1970-1971'de Suriye Başbakanı ve 1971-2000 arasında Suriye Devlet Başkanı olarak görev yapmıştır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Esat ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Tatlı tatlı esen sabah yeli, içe doğan güzel şey. Çok mutlu, hayırlı, saadetli. Uğurlu, şanslı.
İlgili 23 soru bulundu
Beşar Esad, daha önceki konuşmalarında terörizm ifadesiyle ülkenin kuzeyindeki muhalif silahlı örgütleri kastetmişti. Müzakerelere yakın bir kaynak ise Reuters'a yaptığı açıklamada Suriye'nin Türkiye'den askerlerini kuzeydeki bölgelerden çekmesini ve üç ana muhalif gruba desteğini kesmesini istediğini söyledi.
Bu nedenle Alevilere Nusayri de denilmektedir. Başka bir isim olan Ensari'nin "Nusayri"nin yanlış tercümesi olduğuna inanılıyor. Nusayriler, Sami kökenli topluluklardandır. Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir.
Bugün Suriye nüfusunun yüzde 70'ini Sünniler oluşturuyor. En büyük dini azınlık nüfusun yüzde 12'sini oluşturan Aleviler ki daha çok Lazkiye, Tartus gibi kıyı kentlerinde ya da Hama ile Humus kentlerinin çevresindeki ovalarda yaşıyorlar.
Suriye'nin 22 milyon dolayındaki nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan Alevilerin, Türkiye Alevileriyle farkları olabilir ama Türkiye'nin çoğunlukla Hatay ilinde, ayrıca Adana'da ve Mersin'de bulunan Arap-Alevi vatandaşlarımızla hiçbir farkları olmadığı da bir gerçek.
2011 yılında Suriye'nin kuzeyinde bulunan halklar Kuzey Suriye Federasyonu kurarak fiili özerklik ilan ettiler. Federasyona bağlı bölgelerde katı bir lâiklik politikası uygulanmaktadır. Hukuk tamamen medeni yasalar üzerine oturmaktadır.
Ülkede büyük çoğunluğu Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır. Nusayriler azınlık grubudur (ülke nüfusunun %10'u) ve onları Şii İsmaililer takip etmektedir. Hristiyanlar ülkedeki başlıca gayrimüslim gruptur ve nüfusun %10'unu oluştururlar. Sünniler çoğunlukla Hanefi ve Şafii mezhebine mensuptur.
Irak'ın Musul, Erbil, Kerkük ve Süleymaniye kentleri ve çevresindeki köylerde yaşayan Alevi-Bektaşiler, Kakai, Ehlihaklar, Aliilahî, Şabak, İbrahimi veya Kızılbaş ismiyle anılıyorlar. Aşiret ve erkânları itibariyle birbirlerinden farklılık gösterseler de pirleri var ve Hacı Bektaş-ı Veli'ye bağlılar.
Nusayr'îyye Tarikâtı'nın temel i'tikadî ilkeleri. İsmâilîyye, Dürzîlik, Hristiyanlık ve Suriye'nin yerel inançlarının bu inançta birleştirildiği düşünülmektedir. Ehl-i Beyt inancındadırlar. Anadolu Alevîliği ve Câferiyye Şiîliğine i'tikadî yönden kesinlikle benzememektedir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Cübbeli, cemevinin ibadethane statüsüne alınamayacağını söylüyor, bunun gerekçesini de içeride saz çalınmasına, abdestsiz girilebilmesine bağlayan Cüppeli, “Cemevini adetli kadınların girip çıkabilmesinden dolayı mescit gibi değerlendiremeyiz” demektedir.
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Tablo ve Haritalarda görüleceği üzere Alevi nüfus Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) alevi nüfusun % 75'inden fazlasına kaynaklık etmektedir.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Suriye lideri Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile, Erdoğan'ın istediği koşullar altında görüşmeyeceğini söyledi. Esad, Sky News Arabia kanalına verdiği söyleşide "Görüşme Erdoğan'ın koşulları altında olamaz" dedi.
Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır.
Zirgan ve Til Rifet'te bulunan Şam hükümetine ait noktaları hedef aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 13 Kasım Pazar günü Taksim'deki bombalı saldırının ardından Suriye ve Irak'ın kuzeyinde çeşitli bölgelere hava saldırıları düzenledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri