Türk Ceza Kanunu madde 29'da düzenlenen haksız tahrik, kişide hiddet ve şiddetli üzüntü oluşturan haksız fiilde bulunmaktır. Haksız tahrikin ceza hukukundaki önemi, maruz kalan kişinin işlediği suç yönünden kusurluluğunu azaltması ve bu nedenle bu kişiye verilecek cezada indirime gidilmesidir.
Ağır haksız tahrik, tahrikin derecesinin ağır ve şiddetli olması; hafif haksız tahrik ise faile yönelen haksız hareketin elem ve üzüntüye sebebiyet vermesiyle birlikte tahrikin daha önemsiz bir boyutta kalması halini tarif eder.
Örneğin küfür edilmesi durumunda öfkelenen failin karşı tarafa '' O anda'' saldırganlık göstermesi haksız tahrike girmektedir. Öfke ve şiddet nedenine bağlı olarak yapılan uygulamalarda, mağdurun faile karşı tahrik edici doğrudan hareketlerde bulunması durumudur.
Yargıtay'a göre "hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, hileli iflas, cinsel saldırı gibi" suçlar bakımından haksız tahrik hükümlerinin uygulanması mümkün değildir. Örneğin; A'nın, B'ye hakaret etmesi sonucu, B'nin, A'yı gasp etmesi.
Haksız Tahrikte Hata ve Sapma
Başka bir deyişle, somut olayda haksız tahrik unsurları olmadığı halde, fail, haksız tahrik teşkil eden fiiller bulunduğunu zannederek hareket etmiş olabilir. Böyle bir durumda, haksız tahrikin varlığı konusunda kaçınılmaz hataya düşen fail, haksız tahrik hükmünden yararlanacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Madde 214 (1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, onbeş yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
KARŞILIKLI KAVGA CEZASI
Ceza terminolojisinde bu durum “kasten yaralama” suçu teşkil etmekte olup, buna göre kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır denilmektedir.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Buna göre suçun cezası şu şekildedir: Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, on beş yıldan yirmi dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kadın uyarılmasında vücudun tepkisi meme başı, vulva, klitoral ereksiyon, vajinal duvarlar ve vajinal yağlama gibi cinsel dokulardır. Zihinsel uyarıcılar, dokunma gibi fiziksel uyarıcılar ve hormonların iç dalgalanması cinsel uyarılmayı etkileyebilir.
"Erkeklerin penisleri aracılığı ile elde ettikleri gücü arttırmak için uygun olan ya da olmayan durumlarda tahrik oluverdiklerini ilan etmeleri, üstelik de bunu bir güç gösterisi halinde yarışarak yapmaları sık görülen bir durumdur."
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da küfür eden kişi hakaret suçunu işlemiş olur. Hakaret etmek bir suçtur. Burada korunan hukuki değer; kişilerin onur, şeref ve saygınlığıdır.
Erkeğin tahrik olması; cinsel ilişkiye duyduğu ihtiyacıifade eder. Erkeği bu hale getiren; cazibeli bir kadının en ufak bir hareketidahi olabilir. Uygunsuz ortamda tahrik olmak, erkeğin istemediği ve zordakaldığı bir durumdur.
TDK Sözlük Anlamı
Bireyler TDK'da kısa bir araştırma yaparak tahrik etmek kelimesinin anlamını öğrenebiliyor. TDK'ya göre kışkırtmak ve cinsel istek uyandırma anlamlarında olan bir kelimedir.
Tahrik sistemi, motorlardaki dönüşüm sistemine verilen ad. Uçak, araç, uzayda kullanılan motorların dönüşüm sistemlerini belirtmek için kullanılır. Tahrik sistemi içinde makine-motor, regülatör, nihai şalter, kumanda panoları revizton kutusu, elektrik kabloları, vb. elemanlar kullanılır.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
Yerel mahkemenin kararını bozan daire, "edepsizler" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Daire, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay 18.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir.
Çalışma alanı sınırları içerisinde ya da dışarısında, işçinin iş arkadaşı ya da üçüncü bir kişi ile kavga etmesi, söz dalaşında bulunması vb. hareketler, işçinin iş yerinde kavga etmesi kapsamına girmektedir. Bu suç işlendiğinde işverenin itibarı sarsılmakta, iş akışı sekteye uğramaktadır.
Partneriniz size kendisini ifade etmeye çalışıyorsa onu dinleyin ve gerçekten anlamaya çalışın. Kavganın verdiği öfke ile bilinçli bir şekilde manipüle etmeyin ve sözlerini başka yere çekmeyin. Öfkenize hakim olamıyorsanız tartışmaya ara verin ve ikiniz de sakinleşince konuşmayı deneyin.
TCK m. 86/2'ye göre; “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.” denmektedir. Buna göre; sanıklar bu hükme göre cezalandırılacaklardır.
Tahrik etmek deyimi anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde birini kışkırtmak, harekete geçirmek, hareket ettirmek ve duyguları uyandırmak şeklinde tanımlanmaktadır.
Alenen tahrik, birden çok kişiye hitap edecek şekilde onların suç işlemesine yönelik yapılan tahriktir. Keza, tahrikin açık veya kapalı alanda yapılması bir fark oluşturmayacaktır. Suçun düzenlendiği maddenin gerekçesine göre; suç işlemek için tahrik, aslında tahrik konusu suça bir hazırlık hareketi niteliğindedir.
Haksız tahrik indirimi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''haksız tahrik'' başlıklı 29.maddesinde düzenlenen ve suç işleyen kişinin haksız bir fiilin sebep olduğu hiddet veya şiddetli üzüntünün, elemin etkisinde suç islemesi halinde bu kişiye verilecek cezada indirim yapılmasını öngören düzenlemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri