Beşar Esad yönetimi Rusya ve İran'dan askeriye ve para desteği alırken, muhalifler Katar ve Suudi Arabistan'dan silah ve mühimmat desteği almaktadır. Haziran 2013 tarihi itibarıyla Beşar Esad yönetimi ülke genelinin %30-40'ını ve ülkedeki nüfusun %60'ını kontrol etmektedir.
Beşşar Esad yönetimi Rusya ve İran'dan askeri ve parasal destek alırken, muhalifler Katar ve Suudi Arabistan'dan silah desteği almaktadır.
Beşar Esad, daha önceki konuşmalarında terörizm ifadesiyle ülkenin kuzeyindeki muhalif silahlı örgütleri kastetmişti. Müzakerelere yakın bir kaynak ise Reuters'a yaptığı açıklamada Suriye'nin Türkiye'den askerlerini kuzeydeki bölgelerden çekmesini ve üç ana muhalif gruba desteğini kesmesini istediğini söyledi.
YPG, Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusunda kontrolü elinde bulundurmaktadır. Buralar; Kobani, Tel Abyad, Resulayn, Amuda, Malikiye, Kamışlı, Münbiç, Şaddadi ve Hasiçidir. 2018 yılının ilk çeyreğine kadar Afrin'i kontrol altında tutan YPG Zeytin Dalı Harekâtı operasyonu sonrası bölgede kontrolünü kaybetti.
Bugünkü haliyle Suriye, üç ana kontrol alanına bölünmüş durumda: Şam hükümeti, Kürtlerin kontrolü altındaki bölgeler ve kuzeyde Türkiye destekli muhaliflerin bulunduğu alanlar. Bunların yanı sıra ülkede hala çeşitli dış güçler ve devlet dışı aktörlerin varlığı da devam ediyor.
İlgili 24 soru bulundu
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azaz, Cerabulus, Jindires, Rajo, Tel Abyad ve Ras al-Ayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
Günümüzde IŞİD, Irak'ın kuzey ve kuzeybatısı ile Suriye'nin doğusunda aktif olmaya devam ediyor. Ancak yakın geçmişte özellikle Suriye'de kuzeydoğudan, yani özerk Kürt yönetim bölgesinden doğru faaliyette bulundu.
İlçe, Zeytin Dalı Harekatı sonrası Türkiye destekli geçici hükûmetin kontrolüne girmiş hızla yeniden yapılanmaya başlanmış, okullar, hastaneler ve birçok kamu kurum kuruluşu ilçede imar edilmiştir. Günümüzde Afrin, Suriye Geçici Hükümeti'nin en büyük ve önemli beldesi konumundadır.
Gerçekte ise PYD/YPG'nin PKK/ KCK terör örgütünün Suriye kanadı olduğu, amaç, yapı ve işleyişinin örtüştüğü, aynı yapı içerisinde hareket ettiği ve PKK/KCK'dan farklı ve bağımsız bir oluşum olmadığı bilinmektedir.
Tabanca ve el bombaların birçoğunda da Rusya imzası var. Bugünlerde terör ve vesayet çukurlarında ismini sıklıkla duyduğumuz suikast silahı Kannaslar'da yine Rusya yüzde 50 ile önde görülüyor. Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçaklarıyla roketatarlar PKK'ya teslim ediliyor.
Suriye lideri Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile, Erdoğan'ın istediği koşullar altında görüşmeyeceğini söyledi. Esad, Sky News Arabia kanalına verdiği söyleşide "Görüşme Erdoğan'ın koşulları altında olamaz" dedi.
Zirgan ve Til Rifet'te bulunan Şam hükümetine ait noktaları hedef aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 13 Kasım Pazar günü Taksim'deki bombalı saldırının ardından Suriye ve Irak'ın kuzeyinde çeşitli bölgelere hava saldırıları düzenledi.
Ne kadar üyesi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kendi websitesinden yapılan açıklamada 40,000 asker olarak tanımlanmıştır.
Bölgeye ilk Birleşmiş Milletler (BM) yardımları ulaşmaya başlasa da bunlar arama kurtarma ekipleri ve ağır ekipmanları içermiyor. Öte yandan İtalya, Suriye'ye Avrupa'dan yardım gönderen ilk ülke oldu.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) ya da Rojava Özerk Yönetimi, Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, 1992 ve 1995 yılları arasında, Öcalan'ın yönettiği PKK tarafından; çoğunluğu devlet memuru, öğretmen ve sivil olmak üzere en az 768 kişinin yargısız şekilde infaz edilerek öldürüldüğüne, ve aynı zaman aralığı içerisinde örgütün gerillaları tarafından gerçekleştirilen 25 farklı katliamda 39 ...
PKK, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede öz yönetim kurmayı amaçlamaktadır.
Terör örgütü olarak tanınması
Hareket, Türkiye tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilmiştir. Örgüt Fetullahçı Terör Örgütü veya Paralel Devlet Yapılanması (PDY) olarak da isimlendirilmiştir.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre harekât boyunca 1584 YPG/PYD ve Suriye Demokratik Güçleri mensubu, 91 Suriye Silahlı Kuvvetleri mensubu asker, 604 Suriye Millî Ordusu askeri ve 85 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli öldü.
Türkiye, bölgedeki güvenlik boşluğunu ortadan kaldırarak Suriye'nin kuzeyinde Dicle'den İdlib'e kadar bir tampon bölge oluşturmak istiyor. Türkiye izlediği maksimalist politika ile Esad yönetimi üzerindeki baskıyı artırmayı ve Suriye'nin orta ve güneyinde değişimin önünü açmayı hedefliyor.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) merkezli haber sitesi Rûdaw'ın haberine göre, depremler kuzeydoğu Suriye'deki Afrin, Kobanî, Kamışlo ve Haseke kentlerinin yanı sıra Suriye'nin Şam, İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de şiddetli hissedildi.
IŞİD'in bayrağının üst tarafındaki satırda kelime-i tevhidin "Lâ İlâhe İllallah" şeklindeki ilk kısmı, alttaki dairede de ikinci bölümü, yani "Muhammedun Resulullah" ibâresi vardır ve işte bu daire, Hazreti Muhammed'in mührünün oraya monte edilmiş şeklidir.
Dünya Müslüman Alimler Birliği, terör örgütü "Irak Şam İslam Devleti"nin (IŞİD) hilafet ilanının "İslami prensiplere ve reel şartlara" uygun olmadığını açıkladı.
Ocak 2014'te Anbar'daki çatışmalarda örgüt Felluce'yi ve Ramâdî'nin bir kısmını kontrolü altında aldı. 3 Ocak 2014'te IŞİD Felluce'de bağımsız bir İslâm devleti ilan etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri