İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Kısırın en temel malzemesi pek tabi bulgur. İnce bulgur kısır için en ideal bulgur çeşidi. Kalın bulgur hem suyu kolay çekip hemen şişmiyor hem de pişirmeden kullanım için çok uygun bir çeşit değil.
5. Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir. Pilavlık bulgura göre daha hafif, ince bir yapıya sahip olan bakliyatlar, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
Kısır zaten köftelik bulgurdan yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
Hiçbir katkı maddesi içermez, üretiminde sadece buğday ve su kullanır. 2- Bulgur yıkanmaz!
Canınız çok kısır çekti ama evinizde ince bulgur yok kısır yapamayacağım diye üzülmek yok pilavlık bulgurdan da harika kısır oluyor.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
Kısır yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli püf nokta kısır yapacağınız bulgurun iyi şişmesi, bunun içinde bulgur ve su oranı ayrıca bekleme süresine dikkat etmek gerek. Benim ince bulgurda net ölçüm 1 su bardağına 1,5 su su bardağı şeklinde.
İnce bulgur genelde köfte tariflerinde, kısırlarda ya da salatalarda kullanılıyor. Kalın bulgur ise daha çok pilavlarda ve çorbalarda tercih edilen bir bulgur türü. İnce bulgur yapısı gereği çabuk su çeken ve şişen bir yapıya sahipken kalın bulgurlar daha uzun süre pişirilmeye ihtiyaç duyan bir bulgur türü.
Türleri. Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Köftelik bulgur; köftelerde, kısır ve tabule gibi salatalarda kullanılan, günümüzde dünyada da meşhur olan bir bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde "simit”, İç Anadolu bölgesinde "düğürcük” olarak da bilinir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Kısır; sarı bulgurla yapılan her tarif esmer bulgurla da yapılabilmektedir. Diyet ve spor yapanlar sağlıklı atıştırmalık için esmer bulgurla kısır yapabilirler.
Kısır hemen tüketilmeyecekse mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kısır buzlukta da saklanabilir ancak kısa süre içinde tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Bulgur yerine en çok tercih edilen ürünlerden biri, kinoadır. Glutensiz bir besin olan kinoa, içeriği bakımından son derece besleyicidir ve tohum formunda bulunur. Bolivya, Peru, Kolombiya ve Ekvador gibi ülkelerde tarımı yapılan kinoa, hasattan sonra kabuklarından ayrılmalıdır.
Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25, erkeklerde 38 gramdır. Bu miktarı aştığınızda mide, fazlasını özümseyemeyeceği için gaz ve şişkinliğe yol açıyor. İrritabl barsak sendromundan muzdarip olanlar, bulgur dolayısıyla kısır yediklerinde gaz sorunu yaşama ihtimalleri yüksektir.
Yağsız ve tuzsuz veya az miktarda yağ ve tuz konulmuş kısır, diyet sırasında tüketilmesi önerilen gıdalar arasında yer alabilir. Elbette kararında tüketilmesi önemlidir.
20 dakikada hazırlanan kısır 30 dakikada pişer.
Tarifi Nasıl Yapılır? Bulguru orta boy bir tencereye alın, üstüne suyu ilave edin ve suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı olarak haşlayın. Haşlanan bulguru ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve pembeleşene kadar sıvı yağda kavurun, üzerine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
Merhaba. Sadece bulgurunuzu ıslatıp bekletin ve yeşilliklerinizi ayrı bir kapta karıştırmadan bekletin. Yenmeden 1 saat önce salça ve soğanını kavurup ekleyebilirsiniz. Eğer geceden yaparsanız içine eklediğiniz malzemeler suyunu salabilir ve kısırınız yenmeyevek kadar kötü olur.
İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Dış için; 2 su bardagı kısırlık bulgur. 1 su bardağından 1 parmak az un. Tuz, pul biber.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri