Ona göre aralarında birçok benzerlik bulunan şeyler eşbâh ile, sadece bir veya birkaç yönden benzeyen şeyler ise nezâir ile ifade edilir.
İslam medeniyetinin önde gelen ilmî disiplinlerinden biri olan fürû-i fıkıh alanında yazılmış en meşhur ve etkili kitaplardan biri İbn Nüceym'in (ö. 970/1563) el-Eşbâh ve'n-Nezâir adlı eseridir.
Bir kelimenin, zikredildiği farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılması vücûh, aynı anlamda kullanılması nezâir terimleriyle ifade edilir.
Sözlükte vücûh “yüz, bir nesnenin karşısında olan şey, ön, önde olan” anlamlarındaki vech kelimesinin, nezâir ise “bir şeyin dengi, benzeri, aynısı” anlamındaki nazîrenin çoğuludur. Karakterleri, söz ve davranışlarındaki üstünlükleriyle birbirine benzeyenlere de nezâir denir.
eşbah / eşbâh
Uzaktan görünen karaltılar, hayâller. Renk, levn.
İlgili 22 soru bulundu
Sonsuzluk, bâkilik, ebedilik.
ebed ne demek? Ebedilik, zevalsizlik, sonu olmamak. Sonu olmayan gelecek. Sonsuzluk.
Öz. Kur'ân ilimlerinden biri de Vücûh ve Nezâir ilmidir. “Vücûh”, aynı lafzın Kur'an'da farklı yerlerde değişik mânalarda kullanılması demektir.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Nezâir kelimesine örnek olarak da, Kur'ân'da cehennem, nâr, sakar, hutama, cahîm gibi kelimeler geçmekte olup, değişik lafızlardan gelen bu kelimeler Cehennem'in adları ve vasıflarıdır ki, bu tilr kelimelere de nezâir denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tavzih kelimesi, vuzuh sözcüğünden türetilmiştir. Vuzuh, herkesin gözü önünde olan, açık ve aşikar anlamına gelirken tavzih kelimesi de bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde, açıkça anlatmak demektir.
Ortakların ticarî tecrübe ve itibarına dayalı olarak kurulan iş ortaklığı anlamında fıkıh terimi. En yaygın hukukî işlemi ve borç kaynağını ifade eden bir hukuk terimi. Kazanç ortaklığı yanında müşterek mülkiyeti ifade eden fıkıh terimi.
Mustafa Şentürk, Münasebetü'l-Kur'an : ayet ve sureler arasındaki irtibatı yeniden düşünmek.
Fıkıh terminolojisinde furûk eşbâh ve nezâir ile, kavâid ilim dallarıyla yakın ilişki içinde olup fıkhın dış görünüş bakımından birbirine benzeyen, ancak hüküm ve hukukî değerlendirme açısından farklı olan veya şekil itibariyle farklı oldukları halde aynı hükme tâbi meselelerini konu edinen bir ilim dalının adıdır.
Fıkıh literatüründe mufâvada terimi, ağırlıklı olarak Hanefî doktrininde ele alındığı şekliyle ortakların birçok bakımdan tam eşitliği esasına dayalı şirket tipini ifade etmek üzere kullanılır.
Hukukun temel ilkelerini yansıtan, farklı alanlardaki fer'î meselelerin hükümlerini tamamen veya büyük oranda kuşatan tümel önerme anlamında fıkıh terimi.
Mutlak bir lafzın vasıf, şart, zaman ve mekân gibi kayıtlarla sınırlandırılması anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
Diyanet Haberler's post
gelmektedir. isimleriyle zikredilmesi anlamına gelmektedir.
Mübeyyin, kapalı lafzın hemen bitişiğinde veya ondan ayrı olarak gelmektedir. Mücmel lafızların açıklanarak manası güçlü ifadelere dönüştürülmesine de “mübeyyen” denir. Mücmel lafızları açıklayan manası güçlü ifadelere de ''mübeyyen'' denir.
Sözlükte “dönüp varmak, dönüp gelmek” anlamındaki evl kökünden türeyen te'vîl “döndürmek; sözü iyice inceleyip varacağı mânaya yormak; bir şeyi amaçlanan son noktaya ulaştırmak” demektir.
Kuran'da: 1) Takvim ayı anlamına gelen şehr kelimesi 12 defa geçmektedir. 12, bir yıldaki ayların sayısıdır. 2) Gün anlamına gelen yevm kelimesi 365 defa geçmektedir.
"Lügat ve ıstılah anlamı: Vücûh, vech kelimesinin, nezâir de nazre kelimesinin çoğuludur. Organ anlamına gelen vech kelimesi, daha ziyade herhangi bir şeyin görünümü ve başlangıcına ad olarak kullanıla gelmiştir.
Esbab kelimesinin Türk dil kurumunda sahip olduğu anlam ise bir şeye sebep olanlar ve bir şeye vasıta olanlar anlamını taşımaktadır. Esbab kelimesi oldukça fazla kullanılmakta olan kelimeler arasında yer almaktadır. Anlamının ise sebep ve sebepler olduğunu söylemek mümkündür.
1. Terbiyeli, edepli, zarif kadın: O vakit bir kadın için en büyük medih fâzıla, edîbe, şâire, âkıle idi (Ömer Seyfeddin). 2. Kadın yazar.
Anlık duyguların etkisiyle, düşünmeden ve yaptıklarının sonucunu hesaba katmadan hareket eden kişilere şuursuz denir. Bu kişilerin ortak özelliği düşüncesizce ve sorumsuzca hareket etmeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri