Örneğin sürücü gaz pedalını bırakarak kontrollü patinajı durdurursa ESC sistemi devreye girer ve aracın dengesini sağlar. Sport modunda, araç saplandığında veya gevşek bir zeminde, örneğin kumda veya derin karda sürüş esnasında da azami çekiş sağlanır.
Denge sistemi ESC (Electronic Stability Control), sürücünün patinaj yapmasını önlemeye yardımcı olur ve aracın çekişini iyileştirir. Fren yapılırken ESC sisteminin devreye girişi bir darbe sesiyle fark edilebilir.
ESC ler DC motorları sürmek için kullanılan elektronik devrelerdir. Uzaktan kumandalı araba, model uçak, model tekne veya drone motorlarının kontrol edilmesini sağlarlar. Motorların hızını ve yönünü ESC ile kontrol edebiliriz. Örneğin bir rc model arabanın ileri veya geri gitmesini ve hızını ESC ile kontrol ederiz.
Esp sistemi aracın zorlu yol şartlarında dengeli bir şekilde seyretmesini sağlama işlevi görür. Esp sistemi bozulursa aracın kaydığı veya savrulduğu durumlarda kazaların meydana gelme olasılığı doğar.
ESC (Electronic Stability Control) Ne İşe Yarar? Karayollarındaki birçok kaza devrilme, yoldan sapma ve savrulma gibi sürücünün kontrolü kaybettiği durumlarda gerçekleşiyor. ESC sistemi viraj dönerken, ani fren ve hızlı manevra yaparken aracın savrulmasını önlemek için sürücüye daha fazla kontrol imkanı tanıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Esc yani electric speed controller( Elektronik Hız Kontrol Cihazı) Statora elektirik göndererek bobinler ile rotorda sabit mıklatıslarda bulunan kutuplar arasında manyetik alanın oluşması için altı manyetik koldan uygun iki kol mosfetler ile etkinleştirerek motorun hızını kontrol edilmesini sağlar.
Arabalarda ESC Devre Dışı demek fiziksel bir düğme olan sistemi buradan negatif hale getirmek demektir. ESC özelliklerini tamamen kapatan bu düğme sayesinde aracınızın daha fazla çekiş kazanır. Bunun yanında bazı olumsuz durumlarda sistemi kapatmanız sizlere daha çok avantaj sağlayacaktır.
ESP uyarı ışığı sürekli yanmaya başlıyorsa, otomatik ESP arızası varsa ancak basıldığında müdahale edemiyorsa veya yol bilgisayarı yazılı ve sesli uyarı veriyorsa ESP arızasından şüphelenilmelidir.
ABS'nin olmadığı araçlarda ESP sisteminin olması mümkün değil. ESP nasıl çalışır sorusunun cevabını ise sensörler verecektir. Sistemde, 4 teker içinde ivme ölçer sensör bulunur. Tekerlerin dışında arabanın tam merkezinde bir ivme ölçer ve direksiyon simidi bölümünde de bir sensör yer alır.
ESC nin Gaz Kalibrasyonunu yapın (Bir kez yapılması yeterlidir): 1- Kumanda vericisi açık iken gaz kolunu (Throttle) maksimum konumuna itin. 3- Bir veya iki kez bip sesi duyunca gaz kolunu minumum seviyeye çekin. 4- Yine bir veya iki kez bip sesi duyulması gerekir.
ESC'nin bu özelliğine Battery Eliminator Circuit adı verilir ve bu özellik mikrodenetleyici için ayrı bir pil ihtiyacını ortadan kaldırır. Bununla ESC, Arduino'muza güç sağlamak için kullanılabilecek düzenlenmiş 5V sağlar.
ESC seçilirken en önemli husus ESC'nin akım değeridir. ESC motorların çekeceği maksimum akımı verebilmeli ve doğru gerilim değerini sağlamalıdır. Bundan dolayı ESC seçiminde motorların çekeceği maksimum akım dikkate alınır ve bu akımdan daha yüksek amper değeri sağlayan bir ESC seçilir.
Denge sistemi ESC (Electronic Stability Control), sürücünün patinaj yapmasını önlemeye yardımcı olur ve aracın çekişini iyileştirir.
ESC Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir? Electronic speed controller yani elektrikli hız kontrol cihazı, fırçalı veya fırçasız bir elektrikli motora giden hızı kontrol eden ve bataryadan gelen akımı düzenleyen devre kartıdır. Bu devre kartı motorun tersine dönmesini ve dinamik frenleme yapmasını da sağlar.
Hill Holder sistemi, iki sensör kullanarak araçtaki fren sistemi ile birlikte çalışır. İlk sensör, aracın yokuştaki eğimini ölçer. İkinci sensör ise debriyaj düzenini kontrol eder. Yokuş yukarı konumdayken sürücü fren pedalına bastığında ve debriyaja tamamen yüklendiğinde sistem devreye girer.
ESC (Electronic Stability Control) Nedir? Türkçe karşılığı 'Elektronik Denge Kontrolü' anlamına gelen ESC güvenlik sistemi, aracın çeşitli bölümlerinden gelen veriyi sürekli olarak değerlendirerek denetler.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Esp – Esc Arızaları Nasıl Anlaşılır? Normal şartlarda ESP ve ESC çok fazla arıza yapmamaktadır. Kullanıma bağlı olarak sensörlerde yada araç beyninde olabilecek problemler nedeniyle arızalanabilir. Arızalandığı zaman araç gösterge panelinde ESC/ESP lambası yanmaktadır.
ESP kışın, özellikle karlı ve buzlu yollarda kapatılabilir. Otomobilin savrulma ihtimaline karşı devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu havalarda otomobil kaydığında devreye girecek ve otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılacaktır. Böyle bir durumda da aracınız hareketsiz kalacaktır.
Araç kara saplandığında çıkarmak için çekiş kontrolü kapatmak gerekmektedir. Birçok araçta bu işlem ESP kapatılarak yapılmaktadır. Araçların önemli bir kısmında ESP butonu ile ESP sistemi değil çekiş kontrolü devre dışı bırakılmaktadır.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
EPS uyarı lambası yanarsa elektrikli direksiyon sistemin de bir arıza meydana geldiğinden dolayı yanar ve direksiyon sertleşir. EPS uyarı lambası yandığında sistemde bir arıza kodu oluşur, arıza kodunu teşhis bilgisayarından bakılarak arızanın nereden kaynaklandığı tespit edilir.
Debriyaj balatalarınızı zorlamamak ve zarar vermemek adına yokuşta yapacağınız kalkışlarda süreye dikkat etmeniz gerekir. Bu süreyi fazlaca uzatırsanız Yokuş Kalkış Desteği'nin devre dışı kalmasına sebebiyet verebilir; böylece aracınızın kaymasına neden olabilirsiniz.
Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ESP devre dışı bırakılmalıdır.
İsterse ayağını fren pedalından çekebilir. Sistemi devre dışı bırakmak ve aracı ileri hareket ettirmek için, sürücü birinci vitese geçmeli, hafifçe gaz pedalına basmalı ve yavaşça ayağını debriyajdan çekmelidir. Bu noktada Hill-Holder mekanizması fren sistemini boşa alır ve aracın ilerlemesine imkân sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri