Gelecek Eş Değer Yöntemi Yatırımın net getirisinin belirli faiz oranı ile gelecekteki bir zaman için eş değerinin hesaplanmasıdır.
Bir yatırım projesinin yıllık eşdeğer maliyeti, projenin yıllık gideri ve yatırım maliyetinin bir yılda yapılan bölümünün toplamına eşittir. Bu yöntemler çeşitli projeler arasında en ekonomik projeyi seçebilmek için tüm projelerin yıllık eşdeğer maliyeti hesaplanır.
Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde literatürde 2 yöntem vardır. Bunlardan ilki paranın zaman değerini göz önüne alan “dinamik değerleme yöntemleri”; ikincisi ise paranın zaman değerini göz önüne almayan “statik değerleme yöntemleridir.”
Bu yöntem, projenin nakit girişlerinin şimdiki değeri ile nakit çıkışlarının arasındaki farkın belirlenmesi ve farkın sıfırdan büyük olması durumunda projenin kabulünü öngören bir yöntemdir. Bu yöntem, projenin nakit girişlerinin şimdiki değerini nakit çıkışının şimdiki değerine oranlayan bir yöntemdir.
Yatırımın ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı getirinin bugünkü değerinden yatırım giderlerinin bugünkü değerinin düşülmesi ile elde edilen farkı ifade eder. Yani Net Bugünkü Değer; yatırımın nakit girişlerinin bugünkü değeri ile nakit çıkışlarının bugünkü değeri arasındaki farka eşittir.
İlgili 40 soru bulundu
Net bugünkü değer diğer adı ile "Net Present Value", özel bir formül kullanarak hesaplanan bir değerdir. Yapılan yatırımın sağladığı tüm getirinin hesaplandığı dönemdeki değerinden yatırım giderlerinin düşülmesi ile elde edilir.
İç verim oranı (IRR), potansiyel yatırımların karlılığını tahmin etmek için sermaye bütçelemesinde kullanılan bir ölçümdür. Dahili getiri oranı, belirli bir projedeki tüm nakit akışlarının net bugünkü değerini (NPV) sıfıra eşit yapan bir iskonto oranıdır.
Yatırımın faydalı ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişlerinin bugünkü değerinin yatırım harcamalarına oranına fayda masraf oranı (FMO) veya karlılık indeksi yöntemi denir.
Geri Ödeme Süresi Yöntemi (GÖS), yatırım projelerinin değerlendirilmesinde paranın zaman değerini dikkate almayan statik yöntemlerden birisidir. Yatırımdan sağlanan net nakit akışlarının, yatırım için yapılan harcamaları karşılayabilmesi için geçmesi gerekli olan yıl sayısının belirlenmesi esasına dayanmaktadır.
Kârlılık, şirketin kaynaklarını, gider olarak ödemek zorunda olduklarından daha fazla gelir elde edebilecek şekilde kullanma yeteneğidir. Kârlılık analizi ise, işletme sahiplerinin finansal performanslarını gözden geçirmelerine ve bunu işletmenin rakipleriyle karşılaştırmalarına olanak tanıyan kritik bir araçtır.
Performans değerlendirme ise çalışanın performansının izlendiği, değerlendirildiği, sonucun kaydedildiği ve çalışana bildirildiği bir süreç. Performans yönetimi organizasyon hedefleri ile çalışanın bireysel hedefleri arasında paralellik sağlayarak her iki tarafın da hedeflerine ulaşmasını koordine ediyor.
Fizibilite etüdü , kesin yatırım kararının alınmasından ve kesin projenin hazırlanmasından önce yapılan, ekonomik, teknik, ve mali etüdleri kapsayan bir rapordur. Fizibilite etüdleri, projenin, gerçekten fizibil olduğunu ve yatırımcıya yararlı olabileceğini kanıtlamak için hazırlanır.
Bir projenin kârlılık endeksi, gelecekteki net nakit akışlarının bugünkü değerinin yatırım tutarına bölünmesiyle bulunur.
BUGÜNKÜ DEĞER YÖNTEMİ (PW)
Bu yöntemde referans tarih olarak bugünkü tarih seçilir. Bu nedenle bu tarihten sonra yapılan tüm nakit akışlarının bugünkü ekonomik eşdeğeri belirlenerek toplanır. Böylece proje yada yatırımın ekonomik ömrü içerisinde yapılan tüm masrafların yada net karların bugünkü değerlerini bulur.
Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderlere ilişkin belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerekmektedir.
Bu yöntemde mükellefler, kira gelirlerinin belirli bir yüzdesini doğrudan gider olarak indirebilmektedirler. Gerçekten bu tutarda giderlerinin olup olmadığı veya belgelerinin saklanması gibi bir zorunluluk veya şart aranmamaktadır.
Yıllık toplam giderin artışa geçtiği yıldan bir önceki yıl ekonomik ömür olarak adlandırılır. Ekonomik ömür yatırımın optimum kullanım süresine eşittir. Ekonomik ömür hesaplamalarında net maliyet veya gelir mutlaka eşit seri ödemeye çevrilerek karşılaştırma yapılır.
Geri ödeme süresinin bu noksanlığı, projeden elde edilecek gelirlerin ve proje giderlerinin başlangıç yılı fiyatlarıyla değerlendirilmesi ile giderilebilir. Bu yönteme “indirgenmiş geri ödeme süresi” (discounted payback) denir.
Matematiksel olarak, ROI = (Net Kazanç / Yatırım Tutarı) x 100 şeklinde ifade edilir. Örneğin, bir yatırımın net kazancı 10,000 TL ve yatırım tutarı 50,000 TL ise, ROI = (10000 / 50000) x 100 = 20% olur.
Net Bugünkü Değer Nedir? Net bugünkü değer yöntemi, paranın zaman değerini hesaba katan ve gelecekteki nakit akışlarını belirli bir iskonto oranı ile bugüne indirgeyen bir yöntemdir.
Basit karlılık oranı, normal bir yıl içerisinde elde edilen net karın başlangıçtaki yatırıma tutarına oranıdır. Bir diğer hesaplama yöntemi ise özsermaye üzerinden hesaplanan karlılıktır. Basite karlılık oranı, ortalama karlılık esas alınarak da hesaplanabilir.
Net Kârlılık Oranı
Net kârın net satışlara bölünmesiyle elde edilen bu oran, işletme faaliyetlerinin kârlılığı hakkında bilgi verir. Bu oranda işletmenin faaliyet kârı ve faaliyet dışı gelir ve kârlar ile faaliyet dışı gider ve zararlar da dikkate alınmıştır.
IRR'si %10'dur.
Return On Invesment (ROI) Nedir? Yatırım getirisi, yapılan yatırımın getirisini görmek için kullanılan sayısal değerdir. Yatırımlarınızın sayısal getirilerini ölçmek için kullanılır. ROAS'a göre daha genel değerlendirmeler için kullanılır.
Bir dönemsel nakit akışı serisinin iç verim oranını (ödemeler ve alındılar) belirten Çift döndürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri