İnsanlar gün içerisinde esef sözcüğüyle karşılaşabiliyor. Esef sözcüğü TDK'ya göre, üzüntü ve kaygı anlamındadır. Kaygı anlamında kişilerce çok sık kullanılan sözcüklerden biridir.
binde dokuzluk izotonik tuzlu su. tuz da sodyum klorür. hastanelerde doktorlar ve hemşireler tarafından kısaca esef olarak adlandırılır.
tasa, kaygı verici. kınanmayı hak eden.
serum fizyolojik'in kısaltması olduğu için sağlık sektörünün en bayat esprisinin konusudur: - seni esef'le yıkıyorum.
Esef etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: üzülmek.
İlgili 17 soru bulundu
Esefle kınamak sözcükleri, bir kişinin üzüntüyle bir durumu kınaması anlamındadır.
Doğru kullanımı esef etmek şeklinde olmalıdır.
(< esef-len-mek) Esef etmek, üzülüp acınmak, hayıflanmak: Kadri başını iki yana sallayarak esefleniyordu (Mahmut Yesâri).
"Teessüf ederim", Türkçede "üzüntü duyuyorum", "hayıflanıyorum" veya "üzüldüm" anlamına gelir. Genellikle olumsuz bir durum karşısında, beklentilerin gerçekleşmemesi veya hoş olmayan bir olayın meydana gelmesi sonucunda hissedilen üzüntüyü ifade etmek için kullanılır.
Esef kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Esef kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı esef şeklindedir.
Hayıflanmak, maruz kalınan kötü bir durum karşısında eseflenmek ve üzüldüğünü belli etmek anlamına gelir. Hayıflanmak ile serzenişte bulunmak sıklıkla birbirine karıştırılsa da farklı manalarda kullanılır. Serzeniş, daha çok şikayet etmek ve yakınmak anlamına gelirken, hayıflanma, üzüntü duymak ve gocunmak demektir.
Hicap duymak aynı zamanda bir deyim olarak öne çıkar ve kullanılır. Bu doğrultuda, 'Utanmak' anlamı üzerinden ele alınması ile beraber amaca uygun olarak kullanılabilmektedir. Özellikle farklı edebi eserlerde bu kelime grubu ile karşı karşıya kalındı vakit, cümlenin anlamı bu sayede daha iyi bir şekilde anlaşılabilir.
geçişli f. (Eski Türk. kına-mak “işkence etmek; cezâlandırmak” < kın+a-mak) Ayıplamak, kabahatli bulmak, takbih etmek: Kınamazlar güzel seven yiğidi / Güzel sevmek koç yiğide ar değil (Karacaoğlan).
Teessüf etmek cümlesinin TDK sözlüğünde iki karşılığı bulunmaktadır. Teessüf etmek cümlesinin ilk karşılığı acımak, üzülmek ve yazıklanmak olarak verilmiştir. Teessüf etmek cümlesinin ikinci karşılığı kınamak olarak verilmektedir. Teessüf ederim cümlesi yazıklar olsun olarak kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Addetmek kelimesi ''add'' kökünden türetilmiştir. Add, saymak anlamına gelirken, addetmek de kabul etmek, görmek, öyle saymak demektir.
"Nukte" kelimesi, "naks" kökünden türetilmiştir ve "kesmek, kısaltmak" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla nükte, kelime oyunları, espri, mizah veya zeka gerektiren söz oyunlarına atıfta bulunur.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
Tenzih, kusursuz ve kusuru olmayan demek anlamında kullanılmaktadır. Konuşmalarda karşı tarafın yada bahse konu olan tarafın kusurlu olmadığı, anlatılan eksikliklerden arı olduğunu belirtmek için bu ifade kullanılmaktadır.
yani, "hakkında bina ederek, üzerine kuraraktan" anlamına geliyor. pratikte "binanale" diye söyleniverir. bundan dolayı, bu yüzden anlamına gelen osmanlıca bağlaç.
Feyizlenmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -den Feyzalıp aydınlanmak, faydalanmak.
Münzevilik islamiyette, hayatın olağan rutininden ayrılarak ruhen ve bedenen arınmak amacıyla bölge halkı tarafından sıklıkla yapılan eylemdir.
Can sıkıntısı ya da üzüntü ve keder gibi anlamları üzerinden melal kelimesi öne çıkar. Farklı anlamları doğrultusunda özellikle Osmanlı döneminde çok kullanılan bir sözcüktür.
Bu sebeple pek çok kişi, fesih nedir sorusunun cevabını merak eder. Bu kelime, geçersiz kılma ve sonlandırma anlamına gelir. Günlük hayatta da bir durumun ya da anlaşmanın artık geçerli olmadığını belirtmek için sıkça kullanılır.
Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismidir ve "onurlandırılmış", "saygıdeğer", "kıymetli" anlamına gelir.
Sevi kelimesi aşk demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri