Deyim. eşek başı mısın eşek başı mısın? [1] Yetkili olan kendisi olmasına rağmen neden yetkisini kullanmadığının sorulması.
"eşek başı" ifadesi, önemsenmeyen bir kimseye denir.
[1] Çok şaşırmak. [2] Kötü, bir duruma düşmek.
eşek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe eşgek “«yürügen», malum yük hayvanı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe eş- “(at vb.) yorga yürümek” fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Eşek - memeli bir hayvan. Eşşek - iskambil oyunu. Eşşek - insan dilinde kaba söz, argo.
İlgili 43 soru bulundu
Eşek gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kaba, düşüncesiz.
İstanbul'da Nasıl Eğleniyorduk? "Attan inip eşeğe binmek" deyimini genelde "elindeki iyi bir şeyi yitirip daha niteliksiz benzerine sahip olmak" anlamında kullanırız. Eşekten ata geçiş süreci ise sancılı ve bununla birlikte daha konforlu bir hayat sunar.
[1] Bulunduğu değerli makamdan, konumdan bir aşağı makama, konuma inmek. [2] Değerini kaybetmek güçten düşmek.
Adamakıllı, çok ve iyi dövmek.
Bu bağlamda tasavvuf düşüncesinde “eşek” metaforu, genellikle “nefs/nefsânî hasletlerden kendini kurtaramamış kimse, gönlünü ve zihnini dünyâlıklarla, boş ve faydasız söz ve duygularla dolduran kişi ve ilmiyle amel etmeyen âlim” gibi mânâları ifâde etmek üzere kullanılmıştır.
EŞEKOĞLUEŞEK KELİMESİNİN ANLAMI
Kurnaz, işini bilen, düzenbaz, açıkgöz, uyanık kimse anlamlarına gelir. Ayrıca kaba konuşmada hakaret olarak kullanılır. Bu kelime genellikle eşek oğlu eşek, eşşek oğlu eşşek, eşşekoğlueşşek, eşşoğleşşek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşekoğlueşek şeklinde olmalıdır.
Eşekler duyguları çok iyi analiz ederler, sizin ona olan sevginize, aynı şekilde sizi severek karşılık verirler. Eğer bu sevgiyi kıskanan ve ben de isterim diye yaklaşan biri olursa haddini bildirmekten geri durmazlar.
geçmişte yanlış bir işyerinde çalışmış,boşa giden zamanların acısını çıkarmak isteyen bünyelerin,kendini gönüllü olarak işine vermesi ve boşa giden zamanını telafi etmek istemesi adına genelde gönüllü olarak gerçekleştirilen, aksi takdirde patron zoruyla yapılması zor olan eylem.
[1] Yetkili olan kendisi olmasına rağmen neden yetkisini kullanmadığının sorulması.
bağırmak, haykırmak; (eşek) anırmak.
Eşeğe Cilve Yap Demişler, Çifte Atmış atasözünün TDK anlamına ve Eşeğe Cilve Yap Demişler, Çifte Atmış ile ilgili sıkça aratılan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Oysa, bu uysal hayvan, sandığımızdan çok daha akıllıdır. Kızdığımız bir insana “eşek kafalı”, “eşek gibi inatçı” ve hatta daha ağırı, “eşşek oğlu eşşek” diye söyleniriz. Ancak, işin aslı bunun tam tersidir: “eşek” kelimesinin aşağılayıcı bir sıfat veya küfür değil, aksine bir “iltifat” olarak kullanılması gerekir!
kutuk (V) 2. eşek yavrusu, sıpa (Yaya *Biga –Çkl.)
Genel özellikleri. Eşeklerin inatçı olduklarına dair oluşan fikir, kimi zaman sahiplerinin bu hayvanların oldukça gelişmiş "kendini koruma dürtülerini" yanlış algılamalarından kaynaklanmaktadır. Bir eşeğe, onu zorlayarak ya da korkutarak, kendi yararına olmadığına güdülendiği bir işi yaptırmaya çalışmak oldukça zordur.
Eşek kelime anlamı
Ayrıca eşek kelimesi argoda inatçı insanlar için de kullanılmaktadır. Deyimlerde ve atasözlerinde sık sık kullanılan eşek kelimesi Türkçe kökenlidir.
Kur'an'da eşek kelimesinin kullanıldığı 2 nci ayet, indirilişin 57 nci sırasında bulunan Lokman suresinin 19'ncu ayetidir. Lokman-19. "Davranışlarında, yürüyüşünde doğal ol, abartıdan kaçın ve insanlara karşı yüksek sesle, bağırarak konuşma. Unutma ki insanı en bıktırıcı seslerden biri anıran eşeklerin sesidir". (19.
“Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.
Bu bir eşek. Eşeklerin çıkardığı sese anırma denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri