Karaciğer başta olmak üzere, her organa fayda sağlayan eşek dikeni, uzmanların önerisiyle kullanılmalıdır. Deve dikeni, düzenli kullanıldığında migren ataklarının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Ayrıca safra kesesindeki hastalıkların tedavisinde tercih edilebilmektedir.
Eşek dikeninin kramp çözücü özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde migren ve çeşitli baş ağrıları tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Eşek dikeni zengin lif oranı sayesinde sindirim sistemini iyileştirmektedir. Aynı zamanda sinir sistemini onararak vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olmaktadır.
Bir bardak kaynamış suya bir çay kaşığı eşek dikeni tohumu eklenir ve 5 dakika demlenir. Ardından süzülerek içilir. Bu çay aç karnına ve yemeklerden önce içilir. Günde bir defa tüketmek yeterli olacaktır.
EŞEK OTUNUN FAYDALARI
-Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir. -Boğaz ağrılarını geçirir. - Adet sancısına iyi gelir, ağrıları azaltır. -Cilde yararlıdır.
Deve Dikeni Ne İşe Yarar? Deve dikeni çeşitleri, doğanın sunduğu şifa kaynaklarından birisi. Halk arasında deve dikeni karaciğer sağlığını koruyan bir bitki olarak öne çıkıyor. Ancak safra kesesi bozukluklarında, şeker hastalığında, kalp ve cilt sağlığını korumada da rol aldığını kanıtlayan araştırmalar mevcut.
İlgili 39 soru bulundu
Ek olarak, deve dikeni kan şekeri seviyesini düşürebilir. Bu nedenle, şeker hastalığı olan kişiler ve kan şekeri seviyelerini etkileyen ilaçlar veya takviyeler alan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
Deve dikeni tohumu ve bal karışımı sayesinde, karaciğer fonksiyonları düzenlenmektedir. Eğer karaciğer hastalığı riski altındaysanız, her sabah deve dikeni tohumu ile balı karıştırıp bir tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Kullanmadan önce doktorunuzdan onay almanız önerilir.
Her mevsim beliren otlar arasında yer alan kenger otu, halk arasında deve dikeni olarak da bilinir.
Oenothera biennis (Eşek otu), Onagraceae familyasından iki yıllık otsu bitki türü. L., Sp. Pl.: 346 (1753). Daha çok Kuzey Amerika'da yetişir.
Cilde yumuşaklık ve nem kazandırır, pH oranını düzenler. Cildi genç ve diri tutar. Cilt hastalıkları ile mücadelede en etkin ilaçtır. Bilhassa uçuk, mantar gibi problemleri çok kısa sürede iyileştirir, sedef hastalığının tedavisinde kullanılır.
Kramp çözücüdür. Migrene karşı faydalıdır. Kalp ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Cilt ve prostat kanserine karşı koruyucu bir etkisi vardır.
Çoban Çökerten Ne İşe Yarar? Üreme fonksiyonlarını arttırması ile kısırlık problemine karşı destekleyici rolü olan çoban çökerten otu fertiliteyi arttırıcı ve afrodizyak etkisi ile hem kadında hem erkekte üreme sağlığında yardımcı rol üstlenir.
Günde 3-4 defa tercihen aç karına yenilir.
Deve dikeni tohumunun günde bir kez tüketilmesi yeterli olacaktır.
Diken otu çayı nasıl yapılır? Bir kahve kaşığı kadar taze olan ot demlik içine atılarak üzerine kaynar su ilave edilir. Ağzı kapatılarak yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Daha sonra süzülerek çay olarak içilmeye uygundur.
Taze olarak temin edebildiğiniz demir dikeni çiğ ya da haşlanarak direkt yenilebilir. Eğer yine taze demir dikeni bulursanız yaprak kısımlarını sebze yemeklerine ilave edebilirsiniz. Bu haliyle de oldukça faydalıdır. Yine kuru ya da taze hali fark etmeden çay olarak da demleyebilirsiniz.
Çok büyük ve çok dikenli bir yabancı ot olup 3 metreye kadar büyüyebilir. Gövdenin üzeri dalgalı ve dikenli kanatlıdır. Yapraklar: Bölünmüş, dalgalı ve dikenli yaprak kenarları vardır. Çiçek durumu; Çiçekler mor renklidir.
Eşek Helvası
Helvacık otu, sütlüce, çoban düdüğü ve sütlü diken olarak da bilinen, yapraklı dikenli bir bitkidir. Antioksidan barındıran bitkinin terletici özelliği vardır. Boğaz ağrısına iyi gelir.
Süt arttırıcı nitelikteki bitkiler arasındadır. Mavi dünya dikeninin ayrıca tansiyonu düşürücü, mide. ve karaciğer destekleyici, şeker dengeleyici, iştah açıcı ve düşük dozlu müshil etkisi bulunmaktadır.
Öz. Bu çalışmada, Kenger (Gundelia Tournefortii) bitkisindeki A vitamini, E vitamini, C vitamini ile Malondialdehit (MDA) ve İndirgenmiş glutatyon (GSH), Yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi.
Dikenli bir bitki olan kenger, doğada yabani olarak kendiliğinden biten belki de organik bitkilerin en özgünlerinden biridir. Bilimsel adı (Latince) “gundelia tourneforti” olan kenger, bölge halkı tarafından Kürtçe “kereng” veya“keleng”diye anılır.
Kenger, kengel, bostan otu, akkız, mübarek dikeni, şevket otu ya da en çok bilinen adıyla Şevketi bostan! anlam kaymasıyla bahçe olarak anılmaya başlanıyor.
KARACİĞERİ TEMİZLEYEN KÜR
1 kahve fincanı sızma zeytinyağına, 2 diş ezilmiş sarımsak, 5-6 adet sapları ile beraber ezilmiş maydanoz ve 5-6 damla sıkılmış limon suyu ilave edilir. 15 gün boyunca her sabah aç karnına içtiğinizde karaciğerinizin arındığını ve göbeğinizin erdiğini göreceksiniz.
Deve Dikeninin Faydaları ve Etkileri:
Deve dikeni. Halk arasında bilinen diğer isimleri ; Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu. Safrayı arttırır. Deve dikeni Özellikle karaciğerdeki zehirli maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak karaciğer hastalıkları ve zehirlenmelerinde faydalı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri