Mental retardasyonun kesin bir tedavisi olmamakla birlikte mental retardasyona sahip olan bireylerin bağımsızlık düzeylerini artırarak gerekli uyum becerilerini öğretmeyi amaçlayan kapsamlı ve bireyselleştirilmiş programlar uygulanabilir.
Mental Retardasyon, Zeka geriliği olan bireylerin eğitimleri uzun zaman ve çok çaba gerektirir. yapılan eğitim ve tedavi girişimleri sonucunda birey belirli bir düzeye ulaşmasına karşın, çok az kısmı kendi kendine yeterli olabilmektedir.
Zeka geriliği iyileşen bir durum değildir. Ancak, olumsuz etkileri eğitim ve tedavi yöntemleri ile azaltılabilir.
Zekâ geriliğinde net sonuç verecek bir tedavi yöntem bulunmaz. Ancak rahatsızlık nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların hafifletilmesi mümkündür. Bunun için zekâ geriliğinin seviyesine göre özel eğitim alınması tavsiye edilmektedir. Dikkat eksikliği ve iletişim bozuklukları içinse psikolojik destek alınmaktadır.
Büyük çocuklarda hiperaktivite, kendine zarar verme davranışları, ritmik sallanma, otistik davranışlar ve şizofreniye bağlı semptomlar görülmektedir. Zihinsel engellilik yaş ilerledikçe artar.
İlgili 37 soru bulundu
Mental Retardasyon Dereceleri
Bireye yapılan test sonucunun yetmiş veya altında tanımlanması ve ortalamanın önemli ölçüde altında zihinsel işlevselliğe sahip olunması durumunda zeka geriliği teşhisi konur.
Hafif Mental Retardasyon
Genel zeka geriliği olan grubun yüzde 85'i bu hafif zeka geriliği grubunda yer alır. Bu düzeyde olan çocuklar, tipik olarak konuşma ve toplumsal yeteneklerini okul öncesi dönemlerde elde ederler. Motor ve duyusal alanlardaki bozukluklar oldukça azdır. İleriki yaşlarda ayırt edilemeyebilirler.
Zihin geriliği doğumdan sonra ilk 6 ayda tespit edilebildiği ve Ağır Mental Gerilik olarak adlandırılır veya fiziksel, nörolojik bulgularda herhangi bir geriliğe rastlanmadığı için okul çağına kadar tespit edilemeyebilir.
Uluslararası zekâ sınıflamasına göre donuk zekâlılar da bu grupta yer alır. Bu gruba giren çocukların zihinsel işlevlerinin seviyesi normal yaşıtları seviyesine yakındır. Bu çocukların akademik başarısızlıkları zekâlarının farklılığından çok yetersiz çevre ve uyarıcı yoksunluğundan kaynaklanmaktadır.
Bu zihinsel süreçlerde, ortalamanın altında ve kronolojik yaşına paralel olmayan performans sergilenmesine mental retardasyon adı verilir. Küçük yaşlarda görülen belirtilerin yabana atılmaması ve ona göre erken zamanda aksiyon alınması mühimdir. Günümüzde tanılar yaklaşık olarak 10-14 yaşları arasında konmaktadır.
Hafif düzeydeki MR olan olgular ilköğretim 6. sınıf düzeyinde akademik başarı elde edebilirler. Öğretilebilir terimi, temel akademik becerilerde eğitilemezler ancak günlük yaşamın gerektirdiği sosyal uyum, pratik iletişim ve özbakım becerileri öğretilebilir. Zeka geriliklerinin %10'u orta düzeyde zeka geriliğidir.
Birçok dikkatli çalışmada dahi, MR'lı çocukların yarısında, altta yatan neden veya ilişkili sendrom tanımlanamamakta ve aile ağacı da bilgi vermemektedir. MR'nın %50 kadarı genetik temellidir ve yaklaşık 1000 kadar genetik bozuklukta MR bulgu olarak gözlenir.
Ağır Mental Retardasyon
Amerikan Zeka Yetersizliği Birliği (American Association on Mental Deficiency, AAMD)'nin zeka geriliği için yaptığı tanımlamaya göre, zeka geriliği; gelişim döneminde meydana gelen, uyumsal davranıştaki bozukluklarla birlikte bulunan ortalamanın altındaki zeka işlevidir.
Bunlar; hafif zeka geriliği, orta zeka geriliği, ağır zeka geriliği ve ileri ağır zeka geriliğidir. Gelişim aşamalarında gecikmelere de rastlanmaktadır.
Daha çok tıp biliminin uğraş alanına giren akıl hastalığının tanımı ise Türk Medeni Kanunu'nda yapılmamıştır. Ancak TMK'nın 133. maddesi "akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler" hükmünü içermektedir.
Mental retardasyon, bireylerin zeka seviyelerinin ve günlük yaşam becerilerinin, yaşlarına göre beklenen seviyenin altında olduğu bir durumu ifade eder. Bu durum, doğum öncesi, doğum anı veya doğum sonrasında çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi. Bu da kalıtım dışındaki faktörlerin geçerli olduğunu göstermektedir. Büyük çocuklar devamlı bir şekilde okuldan daha çok kaçmışlar ve IQ seviyeleri sonuçta azalmıştır.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Donuk zeka , zihinsel becerilerde ortalamaların çok hafif altında olduğu durum olarak karşımıza çıkar. Bu düzeyde olan çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri zeka geriliği olan çocuklara göre daha yüksektir. Bu çocuklar geç kavrar ve çabuk unutma eğilimindedir.
Eğer çevredeki uyaranlar yetersizse çevresiyle etkileşim içinde bulunan çocukta yalancı zeka geriliği denen durum oluşabilir. Bu, çocuğa doğduğu günden itibaren gösterilecek sevgi, şevkat, ilgi ve eğitici yaklaşımın önemini ortaya koymaktadır.
Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü
Ortalama 100 olarak kabul edildiği için 100'ün üzeri ortalama üstü, 100'ün altı ortalamanın altı olarak kabul edilir. 70 IQ'nun altı zihinsel engelli olarak kabul edilir. 160 IQ'nun üstü ise genelde dahi olarak kabul edilir.
2)EĞİTSEL SINIFLANDIRMA: Zeka bölümü 75-50 arasında olanlara EĞİTİLEBİLİR, 50-25 arasında olanlara ÖĞRETİLEBİLİR, 25'in altında olanlara AĞIR VE ÇOK AĞIR denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri