Turpgiller ailesinin en faydalı üyelerinden biri olan yaban turpu, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bayır turpu, eşek turpu, kara turp, acırga bilinen diğer isimleridir.
Turpgiller ailesinin önemli ve faydalı üyelerinden biri olan yaban turpu, acırga ve eşek turpu olarak da bilinir. Köklü bir geçmişe sahip olan yaban turpu yabani bir şekilde yetişir. Seralarda yetiştiriciliğinin olmaması raflarda ve pazarlarda sık görülmemesinin sebebidir.
Bayır turpu (Armoracia rusticana), hardal ve lahanaların da yer aldığı turpgiller familyasından bir yıllık bitki. Anavatanı muhtemelen Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'dır fakat bütün dünyaya yayılmıştır. 1.5 metreye kadar uzayabilen bu bitki genelde büyük ve beyaz olan kökü için yetiştirilir.
Turp otu, sağlık ve mutfak dünyasında dikkat çeken bir bitki türüdür. Bilimsel adı "Raphanus raphanistrum" olan bu bitki, genellikle Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde doğal olarak yetişir. Özellikleri: - Yaprakları taze, yeşil ve lezzetlidir.
Her mevsim tüketilebilen turp sebzesinin üç çeşidi vardır. Bunlar yaz, kış ve sonbahar turplarıdır. Ancak ülkemizde turplar renge göre ayrılmaktadır. Bu turpların renkleri; kırmızı, siyah ve beyazdır.
İlgili 37 soru bulundu
Yabani bir bitki olan turp otu, birçok hastalığa iyi geldiğinden dolayı alternatif tıp tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Halk arasında eşek otu, kırmızı turp, yabani turp ve eşek pancarı olarak bilinmektedir. Turp otu, kırlarda, bahçelerde ve yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir.
Ülkemizde “eşek turpu”olarak bilinen bu bitki, Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da doğal olarak yayılış gösterir.
Alabaş şeklinden de anlayabileceğiniz üzere turpgiller ailesinin şalgam ve lahanaya benzeyen minnoş bir üyesi. Açık yeşil ve pembe olmak üzere iki farklı renkte karşınıza çıkabiliyor. Bir yumru ve ondan uzanan yaprakları olan bu bitkinin hem yumru kısmı hem de yaprakları afiyetle yenebiliyor üstelik.
Genellikle Antep turpu olarak bilinir. İçi dolgun, meyve kabuğu kırmızı, gevrek ve lezzetli bir turp çeşididir. Ayrıca sağlık içinde faydalıdır.
15-50 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövde genellikle tabandan dallanmış ve diktir, yüzey az çok kıllıdır. Dip yapraklar rozet diziliş oluşturmazlar, lirat formda ve saplıdır.
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitki olup, ılıman iklimde, ülkemizde akdeniz bölgesinde yetişir. İhracat amaçlı Amerika da büyük çapta üretilir.
Turp olan kısmı rendelenip salatalara böreklere katılarak, çiğ veya pişmiş olarak tüketilmektedir. Çiğ olarak ince ince doğranıp, zeytinyağı, tuz ve limonla karıştırılarak da yenmektedir. Diğer taraftan alabaşın kereviz gibi sulu yemeği de yapılmaktadır. Sebze çorbalarına da güzel tat kattığı söylenmektedir.
Dışı daha yeşil, içi ise kırmızı olan Çin turbu soğuğa dayanıklı bir turp çeşididir. Sulu, lezzetli yapısı ile salatalara lezzet katan Çin turbunu salatalarınıza renk ve lezzet katmak için kullanabilirsiniz.
Yenilebilen bir sebze kökü olan turp, brokoli ve karnabaharın da yer aldığı Brassicaceae ailesinden gelmektedir. Kırmızı turp ve siyah turp ülkemizde en sık tüketilen türleridir. Bunların dışında mor, sarı, pembe ve beyaz gibi pek çok turp türü bulunur.
Lahanagillerden olduğu söylenen alabaş, bir süre öncesine kadar ülkemizde yetişmiyordu. Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başlayan alabaş otu yurt dışında "kohlrabi" ve "cennet topuzu" olarak adlandırılır. Beyaz ve yeşil arası bir renge sahip olan bitki; akla gelen hemen her vitamini ve minerali bünyesinde barındırır.
İçeriğinde bolca potasyum bulunması nedeniyle tam bir tansiyon dengeleyicidir. Özellikle yüksek tansiyon sorunu olanların imdadına anında yetişir. Kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indirir. Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Bayır turpu, hardal ve lahana türlerini içeren ve dünya çapında popüler olan Brassicaceae ailesinin çok yıllık bir bitkisidir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), turp suyunu genel olarak güvenli (GRAS) bir baharat, çeşni ve lezzet verici olarak kabul etmiştir.
Turp yetiştiriciliği için ekim çoğunlukla ağustos ayında yapılıyor. Tohumlar, 10-15 cm sıra arası, 3-5 cm sıra üzeri mesafe korunarak 1,5 - 2 cm derinlikte toprağa yerleştiriliyor. Uygun koşullar bulunduğunda turplar 4-5 hafta içinde hasada hazır hale geliyor.
Evelik otunun görünümü kuzukulağına benzediği için genellikle de kuzukulağı ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ot, kuzukulağına göre daha geniş yapraklı olup daha koyu yeşil tonlarına sahiptir. Yeşil ve ufak çiçek açan ot, çiçeklerinde olgunlaşan tohumlar ile yayılarak yetişir.
Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişen ve lahanaların toplandıktan sonra köklerinde kalan kısımlarının tekrardan yeşermesi sonucu ortaya çıkan Cibes Otu, turpgiller familyasının şifalı bitkileri arasında yer almaktadır.
Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir. Çiğ veya pişmiş olarak çorba ve güveçlere eklenebilir. Sandviç ve tost yapımında kullanılabilir.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur.
Ekim zamanı Ağustos - Ekim ayları arasıdır. 2.5 ayda yetişir. Dekara (1.000m2) 250-300 gr tohum ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri