Doğru dozda çikolata tüketmenin sağlığa faydası olduğu gibi, hamilelik döneminde de anneye ve bebeğe yararı büyüktür. Çikolata, flavonol denilen, kardiyovasküler sorunları azaltmaya ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olan bir protein çeşidi içermektedir.
Gebelikte kan şekeri ile ilgili sorun yaşayan anne adayları çikolatadan uzak durmalı, normal bir gebelikte de sınırlı miktarda çikolata tüketilmelidir. Gebelikte aşırı çikolata tüketen anne adaylarında gebelik şekeri ( gestasyonel diyabet ), aşırı kilo alımı ve diş sağlığı problemleri yaşanma riski yüksektir.
Uzman görüşlerine göre hamilelikte haftada üç- dört defa bitter çikolata yenilmesinde bir sakınca yoktur. Hatta bitter çikolata içinde bulunan teobromin maddesinin hamile kadınları rahatlattığı, damar sertliğini önleyerek gebelik tansiyonu riskini düşürdüğü belirtiliyor.
Hamilelik döneminde diyabet görülme riski yüksektir. Bu nedenle anne adayının özellikle yapay şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak kalması gerekmektedir.
- Az pişmiş ya da pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyeceklerden kaçının. Çiğ ve az pişmiş yumurta, salmonella kaynağı olabilir bu nedenle iyi pişmiş yumurta yenilmelidir. - Konserve balık tüketmeyin. Ağır metal (civa) içeren köpek balığı ve kılıç balığından uzak durun.
İlgili 22 soru bulundu
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur. Fakat bu annenin eğer mevcutsa, düzensiz beslenmeye devam edebileceği anlamına gelmez.
Anne adayının ilk haftalarda hamilelik belirtisi dahi olmayabilir. Özellikle sabah bulantıları erkek bebek hamileliklerinde olmaz; hatta mide bulantısı olmaması erkek bebek belirtisi sayılır. Erkek bebek belirtilerinden biri de karnın aşağıda olmasıdır; bu durum gebeliğin son zamanlarında kasık ağrısına neden olabilir.
Anne adayı gebelikte "güzelleşirse" bebek ERKEK olacaktır, çünkü kız çocukları annelerinin güzelliklerini alırlar. Gebelikte anne adayının canı daha çok tatlı şeyler çekerse KIZ bebek, tuzlu şeyler çekerse ERKEK bebek olacağına delalet eder.
Günde 20-30 gram çikolata tüketmek, bebekte gaz problemine neden olmayacağı gibi anne sütünün tadını da bozmaz. Bebeklerin sindirim sistemi ilk 6 ay boyunca birçok besini sindirecek kadar gelişim gösteremez. Çikolatanın içerdiği kafein, bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.
Hamileliğin ilk aylarında gebe kişi öğünlerinde sebze-meyve, tahıl ve proteinden zengin, iyi pişmiş ve temizlenmiş gıdaları tercih etmelidir. Bebeğin gelişimi açısından risk oluşturabilecek kafein ve tütün mamullerinden uzak durmalı, mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmelidir.
Tüm anne adaylarına müjde: Hamilelik boyunca her gün 30 gram çikolata yemek, bebeğinizin gelişimine ve büyümesine olumlu katkıda bulunuyor. Bu, bu yılın başında Atlanta'da yapılan tıbbi bir araştırmanın sonucunda belirlenmiş.
Biz yetişkinlerin bile bayıla bayıla yediği çikolataları bebeğinizle tanıştırmak için en az 24 aylık olmasını beklemelisiniz.
Uzun saatler süren açlık anne kadar bebeği de olumsuz etkileyecektir. Saat 18.00'den sonra gebeler karbonhidratlardan uzak durmalılar. Ayrıca hamileler uykudan en az bir saat önce yemek yemeye son vermelidir.
Beslenme listesinden eksik edilmemesi gereken sağlıklı besinlerden biri de muzdur. Hem kilo kontrolü hem de bebeğin gelişimi için uzmanlar tarafından önerilen muz, günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir.
Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
Her bakımdan annenin bedeni ve beslenmesine ihtiyaç duyan fetüsün gelişimi için gebelikte protein ve kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenilmeli; folik asit, A vitamini, C vitamini ve B12 vitamini gibi vitaminler de beslenme programına eklenmelidir. Bol su içilmeli, su tüketimi günlük rutin haline getirilmelidir.
Couvade sendromu en hafif şekliyle erkeğin eşiyle birlikte gebelik belirtileri yaşamasıdır. İleri durumlarda nedeni açıklanamayan baş ağrıları, kolay sinirlenme, gerginlik, yerinde duramama, kilo alma, gaz sancıları, bel ağrıları gibi belirtiler ya da tam bir depresyon tablosu ortaya çıkabilir.
A.B. D'deki The University of Georgia akademisyeni Kristen J. Navarra'nın yaptığı araştırmaya göre; gebelik sırasında 11 kilodan fazla alan anne adaylarının erkek bebek sahip olma ihtimali %50'den fazla. Anne adayı, 18 kilo aldıysa oran %52,5 ve 27 kilo aldıysa ihtimal %54 oluyor.
Düşük Belirtileri. Düşük belirtileri arasında kanama ve kasık ağrısı en sık görülen belirtilerdir. Kanama ve kasık ağrısı dışında bazı kadınlarda bulantı kusma, memelerde hassasiyet gibi gebelik belirtileri azalabilir. Bazen de gebelik kaybı hiç bir belirti vermeden olabilir.
0-2 ay: 25-50 cm mesafeden ışığı, canlı ve siyah-beyaz rengi, parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür.
Tam buğday unu ile yapılmış ekmek, fıstık ezmesi, krem peynir besleyici kahvaltı seçeneklerinden. Kalsiyum, bebeğinizin güçlü kemik ve dişlerinin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı kasları ve sinirleri desteklediği için gebelik sırasında gereklidir. Kahvaltıda süt ürünlerini tercih etmek, kalsiyum için önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri