Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçi kıdem tazminatına hak kazanır ancak yine de kişi kendi isteği ile işten ayrıldığından işsizlik maaşına hak kazanmayacaktır.
En az 120 gün süreyle işte çalışan bireyler, işsizlik ödeneğine hak kazanabilirler. Dolayısıyla, iş yerinden ayrılmadan önce en az 6 ay çalışmış olan kişiler, işsizlik ödeneği alabilme koşulları içindeki çalışma günü sınırını karşılamış olurlar. 6 ay çalışanlar işsizlik maaşı alabilir.
Son üç sene içerisinde en az 600 gün prim ödememiş olan veya hizmet akdinin feshinden önce 120 gün çalışmayan kişiler, İŞKUR ödeneğinden yararlanamaz. Hizmet akdi feshedildikten sonraki 30 gün içerisinde başvurularını tamamlamayan yeni işsizler, söz konusu ödeneği almaya hak kazanamaz.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Evlilik sebebi ile işten ayrılan kadın işçinin işsizlik sözleşmesini kendi isteği doğrultusunda feshetmesi nedeni ile işsizlik sigortası alabilmesi mümkün olmaz. 4447 sayılı yasa uyarınca yapılan düzenlemeler bu konuya ilişkindir.
İlgili 40 soru bulundu
“Evlilik sebebiyle işten ayrılma kaç gün önceden bildirilmeli?” konusunda gereken özeni göstermelisiniz. İşten ayrılma sürecinizi bildirirken çalışma sürenizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Evlilik sebebiyle işten ayrılma ihbar süresi 6 aydan daha az süreyle çalışan biri için 2 haftadır.
“…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
İşsizlik maaşı alma süresi, ödenen prim miktarına bağlı olarak belirlenir. Son üç yıl içinde 600 gün prim ödeyenlere 6 ay süreyle maaş ödenir. 900 gün prim ödeyenlere 8 ay süresince maaş alabilirler. 1080 gün prim ödeyenlere ise 10 ay süresince işsizlik maaşı ödenir.
Son 4 aylık kazancının günlük brüt %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Fakat işsizlik maaşı miktarı, aylık brüt asgari ücretin %80'inden fazla olamamaktadır. İşsizlik maaşından yasal kesintilerden sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Meclis'e sunulan torba yasa teklifinde işsizlik maaşı alamayanlara kolaylık sağlayacak düzenleme geliyor. Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak.
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor.
Devamsızlık Yapan İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi? İşçi devamsızlık yaptığı süre içerisinde henüz işten çıkarılmadığı zaman işsizlik maaşı alamaz.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
Son 120 gün sürekli çalışmış olma koşulu pek çok işsizi ödenek alamaz duruma düşürmektedir. İncelenen pek çok ülkede işsizlik ödeneği almak için böylesi bir şart aranmamaktadır. Bu koşul, son 120 günde aynı işyerinde çalışılmış olma şeklinde anlaşılmamalıdır.
Örneğin son 4 ayda prime esas kazançlarının aylık ortalaması 6.000 TL olan bir işçinin, bu tutarın % 40'ı olan 2.400 TL tutarında işsizlik maaşı alabilir. Bu rakama damga vergisi dahildir. Buna göre; 2024 yılında en düşük işsizlik maaşı 5 bin 325 TL en yüksek ise 10 bin 650 TL olarak belirlenmiştir.
Kaç ay işsizlik maaşı hak etmiş olursanız olun ancak işsiz kaldığınız günler kadar size maaş ödenecektir. ◾Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir . Yapılacak ödemede , geriye dönük faiz işletilmektedir.
İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak hesaplandığından yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği de arttı. Yeni asgari ücretin belli olması ile birlikte işsizlik ödeneğinde taban tutar 7.940,33, tavan tutar 15.880,66 seviyelerine yükseldi.
İşsizlik maaşı en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40'ı en yüksek de brüt asgari ücretin yüzde 80'i kadar olabiliyor. 2024 asgari ücret yüzde 49.11 zamlanarak 17 bin 2 lira oldu. Yeni işsizlik maaşı da belli oldu. Buna göre, işsizlik maaşı en düşük 7 bin 940,33, en yüksek işsizlik maaşı 15 bin 880,66 TL oldu.
Buna göre: Son 3 yıl içinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 180 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 300 gün işsizlik maaşı alınır.
Buna göre; a) Sigortalının “kusurundan” kaynaklandığı belirlenen fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınır. Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler ise geri tahsil edilmez (m.50/3).
Bu nedenle işten evlilik sebebiyle ayrılmak isteyen işçi işten ayrılma tarihinden önce en az 1 yıl boyunca söz konusu iş yerinde çalışmış olmalıdır. 1 yıldan daha az süreli çalışmalar işçiye bu hakkı kullanma yetkisi vermeyecektir.
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi'ne göre evlilik tazminatı, kadın işçi evlendikten sonra 1 sene içinde işten ayrılırsa işveren tarafından ödenen bir tazminat türüdür. Çalışanın o işyerinde çalıştığı her bir sene karşılığında, 30 günlük son brüt ücret tutarında tazminat ödenir.
"3 yıllık evlilik tazminatı ne kadar?" da sıkça aldığımız bir soru. Böyle bir durumda ise 90 günlük ücret üzerinden evlilik tazminatı ödeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri