Kayyum Ataması Nedir? Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.
KAYYUM NEDEN ATANIR? İş veya mal sahibinin rızasına bakılmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda tayin edilen kayyumdur. Yasalarda belirtilen belirli suçları işlemekte olduğu konusunda kuvvetli şüphe bulunan şirketlere kovuşturma sürecinde kayyım atanabilir.
Kayyum, bir ticaret şirketinde organ yokluğu nedeniyle atanmışsa, kayyumun görevi bu organın seçiminin tamamlanması ile son bulur. Bir ticaret şirketine atanan kayyum ticaret şirketi organı yerine geçip, şirket organı gibi karar veremez.
Kayyım; şirketin faaliyetlerinin sürdürülmesi, işlerinin devam ettirilmesi, şirket mal varlığının korunması, şirketin iyileştirilmesi konularında şirketin yönetimi ve gözetimini sağlar ve bu sayede şirketin ve hissedarların yanı sıra şirket alacaklılarının da menfaatlerini korur.
Yönetim kayyımı da temsil kayyımlığında olduğu gibi vesayet makamı tarafından atanır. Her ne kadar yukarıda vesayet makamlarınca re'sen kayyım tayini ele alınmışsa da 'isteğe bağlı kısıtlama sebepleri'nin varlığı halinde ergin bir kişiye kendi isteği üzerine de bir kayyım atanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.
Türk Medeni Kanunu'nun 291. maddesinin ikinci fıkrasına göre, ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, her halde doğumdan başlayarak beş yıl içinde soybağının reddi davasını açar. Çocuğun annesi veya babası çocuk adına dava açamaz; çünkü anne ve koca davalıdır.
Madde 477 - Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
“Her bir Mahkeme dosyasında konu malvarlığının 12 aylık gelirinin 5.000.000.-TL ye kadar olan kısmının % 45'i, bu miktarı aşan kısmının ise % 35'i kayyımlık ücreti olarak belirlenir. İdare döneminin 12 aydan az olması halinde kayyımlık ücretine esas olacak miktar o dönemde elde edilen toplam gelirdir.” denilmektedir.
- Erteleme kararlarının temyiz edilmesi, erteleme kararının usulden bo- zulması hallerinde ve erteleme kararının esastan bozulması halinde mah- keme yeni bir karar verinceye kadar kayyımlık görevi devam eder. - Kayyımın görev süresi iflasın ertelenmesi süresine bağlı olarak en çok bir yıldır.
MADDE 5 – (1) Kayyımın görev ve yetkileri şunlardır: a) Malvarlığını yönetmek, işletmek, bakım ve onarımlarını yaptırmak, işgal ve tecavüzlere karşı korumak ve gerekli diğer işlemleri yapmak. b) Malvarlığının yönetiminden elde edilen gelirleri tahsil ederek bu Yönetmelikte belirtilen hesaplarda değerlendirmek.
İşyerine kayyum atanması; işyerinin kapatılması veya faaliyetinin durdurulması anlamına gelmediğinden, kıdem tazminatı talep edilemez.
Savcılığının talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kayyum ataması yapılmaktadır. Kovuşturma aşamasında ise şirket için kayyım tayinine, tarafların talebi veya re'sen mahkemece karar verilebilmektedir.
Temsil kayyımı, vesayet makamınca belirli bir işi görmek üzere tayin olunur. Kayyım, kendisine tayin olunan işi vesayet makamının talimatları doğrultusunda gerçekleştirmek ve özenli davranmakla yükümlü olup çocuğa kusuruyla vereceği zarardan sorumludur.
Kayyum atanması talebi herhangi bir kat maliki tarafından yapılabilir. Bu talep Sulh Hukuk mahkemesine yapılır ve o mahkeme tarafından karara bağlanır. Böyle bir atama için mahkemenin Kat Mülkiyeti Kanunun öngördüğü düzenlemeler çerçevesinde bir yönetici veya yönetim kurulu atanamadığını görmesi gerekiyor.
TMK (458/2) hükmüne göre kayyımlık görevi prensip olarak ücretle yürütülmektedir. Bu ücreti kayyımı atamakla görevli vesayet makamı belirler. Kayyım, görevlendirildiği işten farklı olarak bir başka işle aksi kararlaştırılmadıkça ilgilenemez.
Velayet hem anneden hem babadan velayet görev ve sorumlulukları yerine getirilmediğinde çocuğun üstün yararı gözetilerek hem anneden hem kaldırılabilir. Bu durumda Hâkim çocuğa bir kayyım atar.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi'nin 2015/10492 Esas, 2015/10259 Karar sayılı ve 03.11.2015 tarihli kararında: “… 4721 sayılı TMK'nın 430/1. maddesinde “… temsil kayyımı, kendisine kayyım atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı tarafından atanır.” hükmüne yer verilmiştir.
Kayyım tayin edilmesi için ihbar ve şikâyetler doğrudan ilgili Defterdarlıklar veya Mal Müdürlüklerine yapılmalıdır. O yerde Kayyım Bürosu kurulmuş ise ihbar ve şikâyetler kayyım bürosuna da yapılabilir.
Bu şirketlerin alacakları ve borçları devam etmekte olup kayyum atanması sebebiyle şirket, borçlarını ödemekten imtina edemez. Kayyum atanan bir şirketin borçlu olması durumda alacaklıların şirket aleyhine icra takibi başlatabilmesi mümkündür.
Genel olarak. Madde 477 - Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, firmanızın iflas ertelemesi nedeniyle atanan kayyıma Asliye Ticaret Mahkemesi aracılığı ile yapılan aylık ödemelerin ücret ödemesi olarak değerlendirilmesi ve Gelir Vergisi Kanununun 61,94,103 ve 104 üncü maddeleri gereğince gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.
Yönetim kayyımlığında yetkili mahkeme ise TMK'nın 430/2. maddesinde " Yönetim kayyımı, malvarlığının büyük bölümünün yönetildiği veya temsil edilen kimsenin payına düşen malların bulunduğu yer vesayet makamı tarafından atanır." şeklinde düzenleme konusu yapılmıştır.
KAYYIMLIK NEDİR? bu kişilerin malvarlıkları üzerinde Hazinenin hak ve menfaatinin korunmasını sağlamak üzere o yerin en büyük mal memurunun, ilgili malın yönetimi için Mahkeme tarafından kayyım tayin edilmesidir.
KAYYUM - MAHKEME KARARI. ÖZET : Dava, ehliyetsizlik hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Kendisine danışman atanan kişi danışmanın izni ile tek başına dava açabileceği gibi danışmanla birlikte de dava açabilir ya da açılan davaya danışman sonradan icazet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri