Eşik Sentezi: Kentsel alanda arazi kullanım a ilişkin ; doğal kaynaklar, çevresel değerler, kentin gelişmesine yön veren fiziksel, sosyal , yasal ve yönetimsel eşik ve sınırlamaların birleştirilerek gösterildiği çalışmadır.Çalışma analizi nazım plan ölçeğinde anlatımın yapılması beklenir.
EŞİK, (genel anlamı ile) diğer tarafta başka bir durumun başladığı sınır, alan, unsur, değer şeklinde tanımlanabilir. Planlamada eşikler genel olarak; • İdari sınırlarda (fiziki eşikler), • Yerleşim konum, büyüklük ve makroformunda, • Arazi kullanış kararlarında… farklılaşmayı belirlemektedir.
Bir kent büyürken, her nüfus büyüklüğünde, aşılması gereken, yereysel, uygulayımsal ve yapısal engelleri ya da tıkanıklıkları gidermek için akla gelebilen her çözümün tutarının hesaplanmasını içeren araştırma yöntemi.
Eski metinlerde ''ışik'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı kapıdır. Soğuğun gelmesini engellemek için kapı boşluklarına konan 5 - 10 cm aralığındaki basamaklara da kapı denir. Eşik kelimesi, mecazen sınır ve uç anlamında kullanılır. Örneğin acı eşiği yüksek demek, dayanma gücü fazla manasına gelir.
Bir kentin ya da kasabanın düzentasarının hazırlanmasına yardımcı olmak üzere yerinde toplanan toplumsal, ekonomik ve toprakla ilgili verilerin, tasarcılara ve vargı örgenlerine sunulmak üzere, üzerinde birleştirildikleri belge, harita.
İlgili 45 soru bulundu
Sentez kelimesinin anlamı elementlerin bir araya getirilerek yapay bir şekilde bileşik cisimler oluşturulması olarak ifade edilebilir. Sentez Nedir? Sentez kelimesi temel olarak elementlerin veya başka maddelerin birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan yeni bileşik olarak ifade edilebilir.
Çeşitli öğeleri bir araya getirme, bir bütün içinde birleştirme. Bu birleşmenin sonucu. Karşıtı çözümleme'dir. Bireşim ya da Türkçede kullanılan 'sentez' terimi, çözümleme karşıtı olarak, çözümleme yoluyla ayrılmış bulunan öğelerin yeniden birleştirilmeleri anlamını dile getirir.
İnanca göre, her eşiğin koruyucu bir ruhu vardır ve bu ruh eşikte yani kapının girişinde yatar. Bu ruh inanca göre, ineklerin yollarını kaybetmeden evlerini bulabilmesini sağlar, hayvanları korur. Eşikte oturuyor olmak veya eşikte konuşmak iyi görülmez bunun nedeni ruhun eşikte olması, beklemesidir.
Psikolojik eşik, psikolojik aşama, psikolojik sınır veya psikolojik bariyer, bir konuda psikolojik nedenlerle aşılması güç olan nokta. Aslında o noktanın aşılması veya aşılmaması için herhangi bir maddi neden yoktur. Ancak insan veya insanlar o noktayı zihinlerinde büyütmektedirler.
Anaerobik eşik, egzersiz sırasında vücudun artan metabolik ihtiyacının aerobik enerji sistemlerince tam olarak karşılanamadığından anaerobik enerji üretimindeki artışın başladığı metabolizma değişim bölgesini tanımlamaktadır.
Planlama alanında sürdürülebilirlik çerçevesinde koruma-kullanma dengesine bağlı olarak yerleşilebilirlik analizi yapılmaktadır. Yerleşilebilir alanların belirlenebilmesi için ekolojik ve doğal kaynaklar ile ekolojik ve doğal risk alanları dışında kalan alanlar ele alınmaktadır.
Doğal Yapı (Grup3): Kentin planlama alanı ve çevresindeki alanların doğal değerleri, eşikleri, iklimsel faktörleri, kentte bulunan orman varlığı ve sıklığı, ağaçlık- makilik- sazlık- gibi tür ve niteliklerin belirlenmesi, jeolojik etüt ve rapora dayalı depremsellik durumu, sakıncalı ve yasaklı alanlar incelenir.
Organizmanın bir uyarıcıyı fark etmeye başladığı noktaya duyusal eşik (sensory threshold) denir. Örneğin, insanlar sesi sesin titreşimi saniyede 20'den az veya 20.000'den çok olduğu zaman duyamazlar. Mutlak eşik (absolute threshold) bir uyaranın duyumlanabilmesi için gereken asgari düzeydeki uyarılma miktarıdır.
Psikologlar, bir kapı eşiğinden geçmek ve yeni bir odaya girmenin beyinde bir 'zihinsel tıkanma' yarattığını ve açık kapılardan geçmenin, bellekte yeni bir bölümün oluşturulması amacıyla belleği sıfırladığını düşünüyor. Bu duruma genellikle kapı etkisi ya da kapı eşiği etkisi adı veriliyor.
Duyu organlarından bir uyarı yaratabilecek uyaran şiddetinin en küçük değeri. * Alt eşik: Bir uyarıcının belli belirsiz alınmaya başlandığı en düşük şiddet. * Üst eşik: Bir uyarıcının alınmasının sonlandırıldığı en yüksek şiddet.
Türk mitolojisinde de eşiğin bir ruhu vardır, kutsaldır, eşli manasına gelir. Tekin olmadığına inanılır, bu yüzden de eşiğe basılmaz. İnsan yaşamında, doğum, düğün ve ölüm evrensel eşik evrelerdir.
Eşiğe basılmamasının nedeni Ehl-i Beyt'i temsil ettiğindendir.
Eşik; yokluk ve tevazu gibi anlamları ifade eder. Tevazu ehli için "eşik gibi ayaklar altında" denir. Taşıdığı yücelik itibariyle eşiğin üzerine oturulmaz, basılmaz. Bir dergâh veya türbeye girilirken eşiği öpülüp öyle girilir.
Örnek olarak verilirse, 2H2+O2---->2H2O şeklindeki tepkime, hidrojen elementinin yanma tepkimesi olduğu gibi, aynı zamanda bir sentez tepkimesidir. Ancak her yanma tepkimesi kimyasal sentez değildir. Bir başka deyiş ile su gibi istisnalar dışında yanma tepkimeleri sentez değildir.
Farklı maddeleri bir araya getirmek suretiyle yapay bir şekilde oluşum sentez olarak ifade edilmektedir. Özellikle değişik maddeler bir araya gelerek ortak bir şekilde tek bir yapı meydana gelir. Bu durum aynı zamanda birçok farklı konu üzerinde mecazi olarak da ele alınmaktadır.
Birkaç şeyi bir bütün meydana gelecek şekilde birleştirme, terkip. 2. Birbiriyle ilgili fikir ve düşünceleri aralarında bir bağ kurarak bir bütün hâline koyma.
Sentez basamağı
Bireyin özgün bir ürün ortaya koyduğu bilişsel alan basamağıdır.
Sentez : Farklı bilgilerin anlamlı bir şekilde bütünlük oluşturması sürecidir. Değerlendirme : Bilgilerin en iyi şekilde kavrandığı aşaöma olarak nitelendirilen bu basamakta öğrenilen tüm bilgiler, amaçlar ve araçlar değerlendirilir.
Sentez ,genel anlamda tek tek verilmiş unsurları bir araya getirmekte ,özel anlamda ise diyalektiğin oluşma biçimi olarak tanımlanmaktadır. Oluşma ise; tez-antitez-sentez sürecinde gerçekleşmektedir.
Eşik Yöntemi ve amacı: Alışkanlıkları değiştirmek ya da bütünüyle yok etmektir. Yapılışı ise azar azar verilmek şeklinde olup pekiştirmeden yararlanılmaz. Örneğin: Süt içme alışkanlığı bulunmayan bir çocuğa azar azar süt verilir. Bu şekilde çocuğun o alışkanlığı edinmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri