Bunun gibi, evlilik devam ederken eşin borçları da, eşe aittir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. EMK sisteminde evlilik, boşanma veya ölüm ile sona erdiği takdirde, mallar ayrılmaktadır.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır.
Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi? Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır.
II-) Madde Gerekçesi:
Madde eşlerin hangi borçlardan hem kişisel mallarıyla hem de ortaklık mallarıyla sorumlu olduğunu hükme bağlamıştır.
Kocasının Borcundan Dolayı Eşe Haciz Gelir mi ? Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
İlgili 45 soru bulundu
Genel kuralı olarak mükelleflerin vergi borcundan dolayı kendilerine bizzat sorumluluğu esas olup, ilgili vergi yasalarına göre belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşlerin diğer eşin borcundan dolayı sorumlu olmaları mümkün değildir.
Bu durum vergi mevzuatımızda ayrıntılı bir şekilde hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle, genel kural, mükellefin vergi borcundan dolayı vergi borcu ile ilgili vergi kanunlarında belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşine haczin tatbiki kabil değildir.
Avukatın, alacaklı vekili olarak borçluyu telefon ile araması veya mesaj atması, borcunu ödemesi için ikaz etmesi veya borç hakkında bilgilendirmesi halinde avukatın borçluyu telefonla araması yasal kabul edilmektedir.
Bu düzenleme ile konun koyucu aileyi korumakta, temelinde, eşlerden birinin borcundan dolayı ailenin yuvasız kalmasını engellemek istemiştir. Bu düzenleme ile, aile konutu, tapu üzerine kayıtlı eşin borcundan dolayı haczedilemez.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Eşi İcralık Olan Biri Kredi Çekebilir mi? İcralık durumu konut ve taşıt kredilerinde detaylı incelenir. İhtiyaç kredisi için kişinin eşi icralık olsa bile kredi notu yüksek ve krediye uygun görülürse kredi çekilebilir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Görüldüğü üzere şahsın alacaklıları borçlunun sadece kar payına haciz koydurabilmektedir. Bu da sadece bütün kurumsal anonim şirketler dışında kolay kolay tahsil kabiliyeti olabilecek bir durum değildir. Sonuç olarak şirket ortalarının şahsi borçlarından şirket sorumlu değildir. ve şirketin Mal varlığına gidilemez .
Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.
Bilindiği üzere şirket borçlarından şirket ortakları şahsi olarak borçlu değildir. (Kamu borçları hariç olup bu borçlarda ortaklar hisselerine göre sorumlu olabilmektedir.)
Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunmaktaysa o evlilik birliği içinde eşin elde ettiği mallar sadece kendisinin sayılacağından dolayı eşin mallarına haciz işlemi yapılamaz.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Yani evlilik devam ettiği sürece kredi kartı veya kredi borcu, kişinin kendisine aittir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Öncelikle, borcu ödeyen kişi veya kurumun alacaklıya yaptığı ödemeyi belgelemesi gerekmektedir. Alacaklının da bu belgeyi kabul etmesi ve onaylaması durumunda, resmi olarak borcun ödendiği kabul edilir. Bundan sonra, alacaklının avukatına başvurarak dosyasının kapatılması için talepte bulunmak gereklidir.
“ Hakkınızda icra takibi başlatıldı, borcunuzu belirtilen hesaba gönderin.'' şeklindeki beyanlar ile sizi arayan ya da mesaj gönderen kişilere KESİNLİKLE inanmayın. Böyle bir durumda hakkınızda icra takibi olup olmadığını öğrenmek için size en yakın İcra Müdürlüğüne başvurun ya da E-Devlet üzerinden sorgulama yapın.
VERGİ HACZİNDE ZAMANAŞIMI | NGA Vergi Hukuk Ofisi. Bilindiği gibi, 6183 sayılı kanunun 102. Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.
Vergi Alacağı İçin Mirasçıya Karşı İcra Takibi Yapılabilir Mi? Vergi borcunu zamanında ve usulüne uygun şekilde ödememiş olan mirasbırakanın mirasçıları hakkında ilgili vergi borcu için icra takibi yapılması mümkündür.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri