Dr. Saim Yeprem, "Dinen eşin doğuma katılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır" dedi.
Özetle; doğum şekli ne olursa olsun doğuma hazırlık eğitimi almış bir baba rahatlıkla doğuma eşlik edebilir. Doğum mahremiyetin ve beraber bir varoluşa şahit olmanın bir sürecidir. Bu nedenle babanın olumsuz bir şey yaşamaması için doğum destekçisi ve doğum psikoloğundan oluşan bir doğum ekibi çok önemlidir.
"İSLAM dini bu konuda detaylı hükümler verme yerine uzmanların insan sağlığı için vereceği hükümlere caiz gözüyle bakar. Eğer bebeğin doğumunu sağlamak için tıp uzmanları sezaryene karar vermişlerse, sezaryen yapılır, bunda hiçbir mahsur yoktur.
Baba ultrason muayenelerinde, doğum öncesi derslerde, odanın hazırlığında ve bebeğin isim seçiminde ya da yalnızca anneye destek ve yardımcı olmak için her aşamada sürece dahil olabilir. Bu nedenle, bebeğinin doğumunda olmak istemesi de doğal bir durumdur. Baba, doğuma katılmaya kendisi karar verir.
Eğitim amaçlı çekilen doğum görüntülerini istisnai olarak değerlendiriyoruz. Sonuç olarak özetlersek: Babalar doğuma girebilir ama ben sağlıklı bulmuyorum. Özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde doktorla görüşüp doğuma girenler var.
İlgili 21 soru bulundu
Hastanenin Hasta Hakları bölümü yetkilileri bu yasağın gerekçesini “Erkek hasta yakınlarından diğer bayanlar rahatsız olduğu için erkekleri polikliniğe almıyoruz” diye açıklıyorlar. Böyle bir yasak diğer devlet hastanelerinde uygulanmıyor.
Bazı anneler babanın yanlarında bulunmasını rahatlatıcı bulurken bazıları bunun kendileri için ek bir stres faktörü olacağını düşünerek babayı istemeyebilirler. Babanın doğuma girmesine ilişkin kararı anne-baba ve doğumu yaptıracak olan hekim birlikte almalıdır.
Çoğu zaman bu olağandışı anı paylaşan bebeğin babası olur ama en yakın arkadaşınızı, annenizi veya kız kardeşinizi de tercih edebilirsiniz. Önemli olan seçtiğiniz kişinin tamamıyla güvendiğiniz, kolay anlaştığınız ve zor durumda tereddütsüz destek verebilecek bir kişi olmasıdır.
---İlk doğumlarda en fazla 1 saat içinde doğum gerçekleşir, nadiren 2 saatte kadar uzayabilir. Daha çok uzaması normal değildir. ---- Sonraki doğumlarda ortalama 20-30 dakikada doğum gerçekleşir, 1 saati geçmesi beklenmez.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Değerli kardeşimiz, Doğum zahmeti ve sıkıntıları günahlara kefaret olur. Mümin için en küçük sıkıntı dahi günahların affına vesiledir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Buna dayanarak İslâm hukukçularının büyük çoğunluğu, eşin rızâsının alınması şartıyla azli dinen meşrû bir doğum kontrolü yöntemi kabul ederler. Eşin razı olmaması durumunda Hanefîler ve mezhepteki hâkim görüşe göre Şâfiîler azli mekruh kabul ederken Hanbelîler câiz olmadığını söylerler.
Hamilelikte Cinsel İlişki Doğumu Kolaylaştırır Mı
Normal şartlar altında cinsel ilişkiye girmek doğumu kolaylaştırmak gibi direkt bir etkiye sahip değildir. Ancak orgazm sırasında salgılanan oksitosin aynı zamanda doğum sırasında da salgılanır ve gebelik sancılarının başlamasına neden olabilir.
Araştırmaya katılan annelere cinsel istek, orgazm olma, kayganlık, ağrı olup olmadığı gibi sorular yöneltildi. Sonuç olarak, iki grup arasında bir fark görülmedi. Bu araştırmaya dayanarak, normal doğum cinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olmuyor diyebiliriz” diye konuştu.
Eşini doğum esnasında görmek böyle erkekleri cinsellikten soğutabilir. Onlar için bir bebeğin doğumunu görmek, bu ilişkiyi bitirebilir. Ancak ruhsal anlamda birbirlerine karşı saygı ve sevgi gösteren çiftlerde ise daha da iyi bir paylaşım oluyor.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Gün içinde 10 defa, sancı süresi 10 saniyeden 60 saniyeye kadar çıkabilen, ne zaman geleceği hiç belirti vermeyen bir sancı ise, kesinlikle yalancı doğum sancısıdır. Çünkü gerçek doğum sancıları çok düzenli şekilde gelir. Artarak devam eder ve geçmez.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Lohusalık döneminde daha kolay bir iltihaplanma görülür. Bu iltihaplanma da enfeksiyon ile sonuçlanabilir. Normal doğumda eşle yakın temasta bulunabilmek için ortalama en az 6 haftayı beklemelisiniz. Sezaryen doğumda ise vücudun tamamen iyileşmesini beklemelisiniz.
“Bir günde iki kırklı kadını ziyarete gidilmez. Düğün evinden, ölü evinden çıkan kimse lohusa ziyaretine gidemez” • “Kırklı kadın değirmene, fırına, düğüne gidemez ve eşikten atlayamaz. “Tek sayılı günlerde (9., 11., 15. gün gibi) mevlit okutulur ve beşiğe yatırma töreni yapılır.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Bir anne için sezaryen ile doğum, 2 -3 defadan fazla yapılması önerilen bir durum değildir. Fakat bu, üçten fazla sezaryen doğum yapılamaz manasına gelmez. Üç defadan fazla sezaryen ile doğum yapılması mümkündür. Fakat her doğum için risk artış göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri