Allah sizleri islama ve müslümanlara sancak kılsın ve daim etsin. Cevap 2 : Eşinin göğsünden süt emdiğinden dolayı arkadaşına bir günah yoktur. İçtiği süt sebebiyle eşi ona haram da olmaz. Bu süt içme hadisesinin (olumsuz) bir etkisi yoktur.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek eşinin sütünü içmesi haram değildir.
Günah değildir." Başka bir kaynakta: "Süt hısımlığının doğması için bir kadının 0-2 yaş arasındaki çocuğu beslemek/doyurmak maksadıyla emzirmesi gerekir. Bir hadiste “Süt hısımlığı ancak iki yaş içinde emzirilen sütle oluşur.” (Buhârî, Nikâh, 21) buyurulur.
Bir başka ifadeyle iki yaşından küçük bir çocuk hele süt eme dursun, derhal başta süt annesi ve süt babası olmak üzere bunların anaları, babaları ve kardeşleri, hatta çocukları ve her kuşaktan torunlarıyla da evlenmesi ebedi haramlık teşkil etmekte.
Çünkü anne sütü bağışıklık, sindirim sistemleri ve gelişimi tamamlanmamış olan yavrular için idealdir. Erişkin bir homo sapiens anne sütündeki antikorlara gerek duymadan çok daha güçlü bir şekilde kendi immün sistemi ile patojenlerle savaşabilir. Besleyicilik bakımından da yeterli olmayacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da adaba uygun değildir.
el Cevab: Evet. Çocuk doğumundan itibaren kaç ay içinde bir kadının sütünü emerse ya da içerse onun süt çocuğu olur konusunu daha önce açıklamıştım. Süt akrabalığı ancak doğumdan itibaren belli bir zamana kadar süt içilirse gerçekleşir.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
Kur'ân-ı Kerîm'de; "Sizi emziren analarınız ve süt kız kardeşleriniz (size haram kılındı)" (en-Nisa, 4/23) buyurulur. Bu âyette yalnız iki tane süt hısımından söz edilmiştir. Bu konuda genel prensip şu hadisle konulmuştur. "Nesepçe haram olanlar süt yoluyla da haram olurlar." (Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Rada', I).
Emzirme için maksimum yaş sınırı ile ilgili uygulamada, ailenin itikat etmeyi tercih ettiği fıkıh ( İslam içtihatı) ekolüne göre büyük bir çeşitlilik vardır. İslam alimleri bu konuda çok farklı görüşlerde olsalar da, bu süreç genellikle iki ila yedi yıl arasında değişmektedir.
Süt parası yada başlık parası diye bir şeyin dinimizde yeri yoktur. Dinimizde olan tek şey ve Kur'an'ın bize vermemizi emrettiği kadının mehridir. Evlenince belirlenen mehrin kadına verilmesi vaciptir.
Singapur'dan Hokkaido'ya yaptığı yolculuk sırasında yaklaşık 4.5 litre anne sütünü içtiğini belirten bir video yayınlayan Lim TikTok'ta gündem oldu. Yolculuk sırasında beklemedik koşullar nedeniyle sütünü donduramadığını ifade eden anne kendi sağdığı sütü içti.
Bildiğimiz kadarıyla İslam'da “süt parası” diye bir kavram yoktur. Bir annenin çocuğu emzirmesi -formel hukuk açısından olmasa da- dinî bir sorumluluktur. Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, gerek anne olsun, gerekse çocuğun bakımı ve emzirmesini üstlenmiş yabancı bir kadın olsun, bu hizmetine karşılık bir ücret alamaz.
Doğru: Bazı besinler anne sütünün tadını değiştirir.
Sarımsak, acı biber, soya sosu gibi güçlü aromalara sahip besinler sütün tadını değiştirebilirler. Bu durum bebeğin doğduğu ailenin damak tadına aşina olmasını sağlar.
Enerji ve protein içeriği yüksektir. Anne sütü içerisinde hastalıklardan koruyucu hücreler ve proteinler bulunur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde zatürre, orta kulak iltihabı, menenjit, ishal gibi bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler daha az görülür, hastalıklar daha hafif geçirilir.
Bir çocuk bir kadından süt emerse, emdiği kadın onun sütannesi olur, kadının kocası sütbabası olur. Aynen kanla olan akrabalık gibi olur. Sütannesinin kız kardeşi teyzesi olur, erkek kardeşi dayısı olur.
Aşağıda açıklanacak şartlar çerçevesinde süt hısımlığının gerçekleşmesi durumunda emzirilen çocukla onu emziren sütanne ve hısımları arasında evlenme yasağı oluşur. Sütannenin kocası sütannenin emzirdiği çocuğun sütbabası olur ve aralarında süt hısımlığı doğar.
Süt akrabalığı, sadece emziren ve emen arasındaki süt emme fiilinden doğduğu için sütanne ve bazı akrabaları ile; süt emenin kendisi ve öz çocukları ile sınırlı kalmakta, bunların dışındaki akrabalar arasında evlenme engeli meydana gelmemektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/130).
Bu durumda meme dokusunda değişiklik şekillenir, doku süzme ve sentezleme özelliğini kaybeder. Süt memede birkaç gün kaldıktan sonra sağılmaya başlarsa süt miktarı azalır. Sütün bileşimi açısından laktoz, kuru madde, yağ ve azotlu madde, kazein azalır, buna karşın tuz miktarı artar.
Harvard Üniversitesi'nin bir bildirisinde de yayınlandığı üzere anne sütü % 87 oranında su, % 3.8 oranında yağ, % 1 oranında protein ve % 7 oranında laktozdan meydana gelir. Bebeğin ihtiyacı olan besin öğelerinin ideal bir karışımıdır.
Annenin yediklerinden bağımsız olarak anne sütünün yapısındaki bir takım farklılıklar da sütün kokusunu ve tadını etkileyebilir. Bunlardan en sık görülen anne sütündeki yoğun lipaz enziminden kaynaklı sabunsu kokudur.
Bilinenin aksine, kadın doğurmadan da emzirebilir. Hatta yumurtalıkları ve rahmini alınan kadınlar bile emzirebilir. Düşük yapan, bebeği karnında ölen, menopoza girmiş kadınlar dahi emzirebilir. Çünkü süt üretiminin bu tür anatomik ve fizyolojik durumlarla bir ilişkisi yoktur.
1 yaşından büyük çocuklarınızın yeterli ve dengeli beslenmesini ve fiziksel gelişimini desteklemek için vitamin ve mineraller ilave edilerek geliştirilen Pınar Çocuk Devam Sütü'nü güvenle içirebilirsiniz. Pınar Çocuk Devam Sütü B12, Kalsiyum ve D Vitamini kaynağıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, altıncı aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir.
Her ne kadar adını eskisi gibi duymuyor olsak da başlık parası artık farklı bir şekilde de anılıyor: Süt hakkı. Yani evlenmek isteyen erkeğin, kızın annesi için ödemesi gereken büyütme, yetiştirme ve bugünlere getirme bedeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri