Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4A isçileri; eski uygulamada SSK'ya prim ödeyenler, yani herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlardır. 4B işçileri; eski uygulamada BAĞ-KUR'a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardır.
4/A; 657 Sayılı Kanun 4/A maddesine tabi Kadrolu Memurlar dır. Devlet Personel Dairesi Başkanlığının belirlediği sayıda, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile alınır. Memurların tüm görev yetki ve sorumlulukları ile özlük hakları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alır.
4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır. 4C sigorta: Bu sistem, devlet memuru olarak hizmet gösteren kadrolu çalışanları kapsar.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.
Sonuç olarak sürekli işçiler; 657 sayılı Kanun kapsamında 4/D, 5510 sayılı Kanun kapsamında ise 4/A statüsündedirler.
4a hangi meslekler? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesi yapılan çalışanlar; 4a sigorta sistemine dahil olanlar özel iş yeri çalışanlarıdır.
http://ckysweb.saglik.gov.tr/personelgorevyeri/ adresinden yeni kimliklerle Seri numarasını bilgisi ile kadro yeri bilgilerinize ulaşabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
4A sigortalı, 4A kapsamı altında SGK primi ödenen kişileri ifade eder. 4A kapsamına girebilmek için özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışıyor olmak gerekir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu uyarınca belirli bir işverenle sözleşmeli şekilde çalışanlar 4A kapsamındadır.
Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yılın sonunda kavuşacak. Kadrolu olanların maaşı da artacak.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Sözleşmeli öğretmen 4b grubuna dahildir. 4b sözleşmeli personel kamu kurumlarında yıllık sözleşme ile çalışır. 4b sözleşmeli öğretmen işçi sayılmayan kamu görevlilerdir. 4b grubunda hemşire, öğretmen, mühendis, teknisyen, sağlık memuru, koruma ve güvenlik kadroları yer alır.
700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren kamu toplu iş sözleşme protokolü yayımlandı. Protokole göre, 1 Ocak 2023 itibarıyla en düşük kamu işçisinin maaşı çıplak brüt 21 bin 750 TL oldu.
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
Daimi işçi memur olabilir mi? Daimi işçi, memleketteki diğer herkes kadar ve herkes gibi memur olabilir. Bunun haricinde, daimi işçi olmanın memuriyete olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz.
Düzenleme kapsamında bulunan sözleşmeli personel, kadroya geçmek için 30 gün içinde başvuru yapacak. Bu başvuruyu yapanlar, dünden itibaren 60 gün içerisinde kurumlarına atanacak. İşlemler en geç 60 gün içinde tamamlanacağından, sözleşmeliler en geç Mart ayı içerisinde kadrolu olabilecek.
Kadroya atanma talebinde bulunan personelin atama işlemleri 26 Ocak 2023-28 Nisan 2023 tarihleri arasında tamamlanacak olup atama onayları birimlerine gönderilecektir.
Sözleşmeli Personelin Tanımı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Hastalık ve analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesinde de sigortalılık statüsü 4/a olarak değerlendiriliyor. Bu bağlamda, 4/a kapsamında çalışırken başka bir şirkete ortak ve yönetim kurulu üyesi olmanız nedeniyle ayrıca 4/b kapsamında da prim ödemeniz mümkün.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir. Bu miktar, kişinin prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme miktarı gibi durumlara göre değişebilir. Unutulmamalıdır ki, herkesin emekli maaşı farklı olabilir.
4C Sigorta: Emekli sandığı olarak da bilinen sigorta SGK'ya dahil olduğunda 4C adını almıştır. Devlet memuru olarak çalışanları kapsayan 4C devlet personellerini ve maliye bakanlığı çalışanlarını da kapsamaktadır.
4A, SGK'ya prim ödeyen çalışanları kapsamaktadır. 4A, bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışma durumu olan bireylerin çalışma alanını ifade etmektedir. 4A sistemi kapsamında emekli maaşı hesaplama için Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait olan adres üzerinden sorgulama yapılması mümkün olmaktadır.
Kadrolu memur sürekli istihdam edilirken, sözleşmeli personelin yıllık istihdam edilmesi ve gerekirse sözleşmesinin uzatılması esastır. Kadrolu memur çalıştırmak için genel şartlar yeterliyken, sözleşmeli personel çalıştırmak için zaruri ve istisnai hallere özel bir meslek bilgisine ihtiyaç duyulması gerekir.
O firmanın , sskli ve bordrolu kalici personeli haline gelmek demek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri