EŞİT AĞIRLIK Puan Türü Eşit Ağırlık öğrencileri 1. oturum TYT sınavı, 2. oturum AYT'de de Matematik ve Sosyal Bilimler - 1 + Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Eşit Ağırlık puanına ihtiyacı olanlar; Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Matematik testlerini çözmelidir. Sözel ve Eşit Ağırlık puanlarına ihtiyacı olanlar: Fen Bilimleri testi haricindeki tüm testleri çözmelidir.
Adayın Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinden birinin oluşması için ilgili iki testten 80 soru cevaplandırması gerekmektedir. Adayın, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinin üçünün de oluşması için dört testin tüm sorularını yani 160 soru cevaplandırması gerekmektedir.
TYT üniversite okumak isteyen herkesin katılması gereken bir sınav olduğu için hesaplanırken Türkçe ve Matematik ağırlıklı tutulur. Sadece bu sınav sonucuyla tercih edilebilen 2 senelik bölümler vardır. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
İlgili 24 soru bulundu
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
Yeni düzenleme ile sadece tüm (2 yıllık) Önlisans Bölümleri TYT puanı ile alım yapacak, 4 yıllık yüksekokullar, lisans bölümler AYT veya YDT puanı ile alım yapacak.
Yine de; sıfırdan TYT kaç ayda biter? Diye merak edenler için, ortalama bir süre belirtecek olursak: Hiç temeliniz yoksa bütün TYT konuları en az 6 aylık bir zaman dilimi gerektirecektir. Bilgi düzeyiniz, ne kadar hızlı öğrendiğiniz gibi faktörlere bağlı olarak bu sürenin artması veya azalması mümkündür.
TYT'de 60 net 322,837 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT sonuçlarına göre belirlenen verilere göre 60 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları yapılırken diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilmiştir.
Bu noktada bir eşit ağırlık öğrencisinin sorumlu olduğu dersler edebiyat, matematik, tarih ve coğrafya olacaktır. Şöyle ki YKS iki sınavdan oluştuğu için Temel Yeterlilik Sınavı'nda (TYT) tüm derslerden 9. ve 10. sınıf Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya derslerinden sorumlu olacaklardır.
TYT'de 2 milyon 911 bin 511, AYT sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135, YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı.
Eşit ağırlık puanının daha yüksek olması için Alan Yeterlilik Testi'nde Matematik ve Türkçe derslerinden yaptığın net sayılarının yüksek olması gerekir. Edebiyat ve Dilbilgisinin yanı sıra Anlam Bilgisi'nin de sorulduğu Türkçe testi ve tüm lise konularını içeren Matematik dersi TM puanını belirlemede etkindir.
Sorusunu kısaca, 'Alan Yeterlilik Testi' diye cevaplayabiliriz. 12. Sınıf öğrencileri veya liseden mezun olanlar, üniversite eğitimi görmeye hak kazanabilmek adına AYT sınavına girmek zorundadır. Bu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS'nin 2. Oturumudur.
YKS'DE 300 PUAN ÜSTÜ YAPMAK İÇİN KAÇ NET GEREKİYOR? TYT 14,75 net iken, AYT en az 52,5 net üstünde olmalıdır.
2020 yılında EA puan türünde 350 puan alan adayın sıralaması 132 bin iken 2021 yılında EA puan türünde 350 puan yapan adayın sıralaması 45 bindir. Hangi puanın kaçıncı sıralamaya denk geleceği her yıl sınavın zorluk ve kolaylığına göre değişeceği için tercih sürecinde puandan ziyade sıralamaları kriter almak gerekir.
YKS'DE 250 PUAN ÜSTÜ YAPMAK İÇİN KAÇ NET GEREKİYOR? TYT 16 net iken, AYT en az 41 net üstünde olmalıdır.
2022'de sınava başvuran her 100 adaydan 93'ü sınava girerken, bu yıl katılım 85'e düştü. Üniversitelerdeki kontenjanlarda ise az da olsa artış var. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, üniversitesi sınavında 100 bin 271 adayın sıfır çektiğini açıkladı.
AYT Sayısal tek günde de biter, bir hafta da biter, bir ayda da biter, 3 ayda da biter, 6 ayda da biter, 1 yılda da biter, 2 yılda da biter… Biter ama önemli olan nasıl bittiğidir. Şunu unutma, bu çok temel bir öğrenme ve hatırlama prensibidir: “Bir şeyi ne kadar hızlı öğrenirsen o kadar hızlı unutursun..”
Sayısal, eşit ağırlık ya da sözel alanlarından birisi ya da birden fazlası için YKS sınavına girebilirsiniz. Size “ Dersigo İle YKS Kaç Günde Biter” sorusunun cevabını bir örnek ile açıklayacak olursak; Dersigo ile günde 8 saat bir çalışma ile TYT müfredatını 25 günde AYT müfredatını ise 15 günde bitirebilirsiniz.
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri