Süt; yoğurt, peynir ve dondurma gibi yağ oranı düşük süt ürünleri; brokoli, pazı ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; baklagiller, fındık, pekmez, deniz ürünleri, badem, portakal suyu, tahıllar ve ekmekler zengin kalsiyum kaynaklarıdır.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Kalsiyum için günlük gerekli miktar 1000 mg'dır. Gün içerisinde 2 kase yoğurt, 1 bardak süt ve 1 parça yağsız peynir ile yeterli kalsiyum alabilirsiniz. Eğer süt veya peynir sevmiyorsanız, brokoli, badem, fasulye, sardalya gibi gıdalardan da kalsiyum alabilirsiniz.
En İyi Kalsiyum Takviyesi Markaları
Adından sıkça söz ettiren markalar arasında; Nature's Supreme, Eurho Vital, Solgar, Voonka, Youplus, Assos ve Atahun gibi markalar bulunmaktadır.
Kalsiyum; peynir, süt, yoğurt, koyu yeşil yapraklı sebzeler, konserve somon, soya ürünleri ve meyve suları gibi besinlerde bulunur. Beslenme yoluyla aldığımız kalsiyumu vücudumuz tarafından emilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyarız.
İlgili 35 soru bulundu
Bir kase yoğurtta 300-400 mg civarında kalsiyum var. Süt de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Bir bardak süt 300 mg civarında kalsiyum ihtiva ediyor.
Kalsiyum eksikliği için kalsiyum içeren besinler tüketilmesi önerilir. Ciddi düşüklükte başvurulacak kalsiyum takviyeleri de doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Zira aşırı kalsiyum böbreklerde ciddi sorunlara neden olabilir. Kalsiyum içeren besinleri de tüketirken dikkatli olunmalıdır.
Kanınızda dolaşan D vitamini, yediğiniz yemeklerdeki kalsiyumun bağırsaklardan emilimini artırmaktır. Eğer siz gıdalarla yeteri kadar kalsiyum kazanmazsanız bedeninizin kalsiyum ihtiyacını bu defa kemikten kalsiyum alarak karşılar. Bunu da yine D vitamini yardımı ile yapar.
Çocuklar için üretilen kalsiyum hapı çeşitleri, çocukların kas, kemik ve diş sağlığına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra farklı hassasiyetleri olan kişiler için de uygun çeşitler mevcuttur. Örneğin laktoz hassasiyeti yaşayan kişiler için laktozsuz kalsiyum ilacı takviye çeşitleri bulunur.
Hapla, şurupla kalsiyum yutacağınıza daha fazla yoğurt, peynir yiyin, ayran için. Kalsiyumdan zengin yeşil yapraklı sebzelere (özellikle kuşkonmaz, lahana, karnabahar, yeşilbiber), kuruyemişlere (öncelikle badem) ağırlık verin.
Maden sularında kalsiyum için kabul edilen Avrupa birliği değeri en az 150 mg/L dir. Türkiye'de şişelenmiş maden sularının on iki tanesi 150 mg/L nin üzerinde ve bunlardan beş tanesi de 300 mg/L üzerinde kalsiyum içermektedirler.
Kalsiyum ile birlikte D vitamini almak, kalsiyum emilimini artıracaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle bu nedenle D vitamini ile birleştirilir. Günde 300 mg'dan fazla kafein alımının idrar yoluyla kalsiyum kaybını arttırdığı bilinmektedir.
Kalsiyum alımını artırmak için beslenmeye D vitamini yönünden zengin yiyecekler eklenebilir. Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, kuvvetlendirilmiş portakal suyu, takviye edilmiş süt, portobello mantarları ve yumurta D vitamini yönünden zengin yiyeceklerdir.
Kalsiyum yüksekliğinin diğer sebepleri; hipertiroidi, bazı ilaçlar (lityum, tiazid diüretikler v.b.), aşırı kalsiyum ve D vitamini takviyeleri almak, dehidratasyon (vücudun susuz kalması), tüberküloz ve sarkoidoz gibi hastalıklar, böbrek hastalıkları, paget hastalığı ve kemik kırıklarıdır.
Kalsiyum bakımından en zengin besinler; haşhaş, susam ve chia gibi tohumlar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, mercimek, soya fasulyesi, somon, portakal, tatlı patates, lahana, balkabağı, ıspanak, badem ve incirdir.
Kalsiyum hapları kalp için gerçekten zararlı mı? Buyurun... 1- Beslenmenizde yeteri kadar kalsiyum kazanıyorsanız kalsiyum desteği almanız gerekmez. Günde iki su bardağı kadar yoğurt, bir-iki bardak ayran, avuç içinizin yarısı kadar peynir yiyorsanız “kemiklerinizi korumak” için kalsiyum hapı yutmayınız.
VARAN 4: Kalsiyum takviyesi kullanacaksanız “kalsiyum sitrat” veya “kalsiyum glisinat” içeren ürünleri tercih etmelisiniz. VARAN 5: Günlük takviye dozunu ikiye bölerek sabah ve akşam almanız daha doğrudur. Eğer tek doz alacaksanız, akşamı tercih ediniz. (Uykunuza destek olacaktır.)
2. Kalsiyum ve magnezyum kombinasyonları birlikte alınabilir, ben ayrı ayrı kullanılmalarını daha doğru buluyorum. 3. Kalsiyum desteği olarak istiridye kabuğu (oyster shell), kemik özleri (bone meal) gibi şeyler yerine doğrudan kaliteli kalsiyum desteği almaya özen gösterin.
Öğle saatlerinde yemekle birlikte alındığında vücut için daha fazla yarar gösteren E vitamin; selenyum, A ve C vitaminleri ile birlikte alınmalı, demir ile birlikte alınmamalıdır.
Kalsiyum eksikliği olan bazı kişilerde osteopeni (düşük kemik mineral yoğunluğu) gelişebilir. Osteopeni olan hastalarda kemikler zayıf, güçsüz, gözenekli ve kırılmaya meyillidir. Tedavi edilmezse özellikle kadınlarda sık rastlanan osteoporoza dönüşebilir. Kalsiyum kasların kasılmasında önemli rol oynar.
◊ Dozu asla abartmayın, özel haller dışında günde 600 mg ile yetinin. ◊ Kalsiyum zengini besinleri (peynir, yoğurt, ayran, lahana, kuru soğan, erik, badem) yiyip içmeyi de asla ihmal etmeyin. ◊ Kalsiyum takviyesini akşam yutmayı tercih edin, uykuya da destek olur.
En belirgin semptom, parmak uçlarında ve dudaklarda hissedilir. Bu bölgelerde uyuşma ve karıncalanma gerçekleşir. Yine kas ağrıları, spazm ve kramplar erken belirtiler arasında yer alır. Özellikle aktif hareket ederken kol ve bacaklarda ağrılar hissedilir.
Yavaş bolus uygulaması veya sürekli infüzyon ile uygulanabilir. Tahrişi azaltmak için küçük bir iğne ile büyük bir damara yaklaşık 1,5 mL/dk hızında yavaşça enjekte ediniz 200 mg/dakikayı geçmeyen bir hızda aralıklı infüzyon olarak veya sürekli infüzyon şeklinde de verilebilir1–5.
Kalsiyum eksikliği, kan içerisinde bulunan kalsiyum seviyesinin litrede 2,3 mml (milimol) altına düşmesi ile gerçekleşir. Düşük kalsiyum derecesi katarakta, dişlerde gerçekleşen değişikliklere ve osteoporoza sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri