Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek. Sözel puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat , Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü sorularını çözecek.
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
AYT Konularını incelediğimiz seride sırada bir diğer hem sözel hem de eşit ağırlık öğrencilerini ilgilendiren bir ders olan AYT Tarih Konuları 2024 var. Tarih, Türk Dili Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 testinde 10, Sosyal Bilimler-2 testinde 11 soruyla karşımıza çıkıyor.
Bir öğrenci eşit ağırlık öğrencisi ile 1 ve 3'ü çözer. Sözel öğrencisi ise 3 ve 4'ü çözer. Siz sözel öğrencisi olduğunuz için hem sosyal bilimler 1 hem de sosyal bilimler 2'den sorumlusunuz.
Geçmiş yıllardaki sınavlarında sorulan tarih-1 soruları incelendiğinde, sorulan 10 sorunun da ezber sorusu olduğu ve bilgiye dayandığı görülmektedir. Bunun yanı sıra sorulan soruların 10. ve 11. sınıfta işlenen tarih konuları olduğunu belirtmekte fayda var. 2024 AYT Tarih-1 Konu Dağılımı aşağıdaki gibi olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Aşağıda, AYT'de yer alan derslerin bir listesini bulabilirsiniz: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: Bu test Türk dili, edebiyatı, tarih, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi alanlardan sorular içerir. Sosyal Bilimler-2 (Coğrafya-1): Bu test coğrafya sorularını içerir.
AYT' deki Eşit Ağırlık konuları oluşturan dersler Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testleri içinde bulunan derslerdir. Matematik testi içinde, 8-10 sorudan oluşan Geometri ve Matematik sorularından oluşmaktadır. Sosyal Bilimler testi ise içinde Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerini içermektedir.
Eşit ağırlık, sayısal, sözel veya dil bölümünü seçebilen öğrenciler lise hayatlarının sonuna kadar ilgili bölümün derslerini görür. Eşit ağırlık bölümünü seçtiğin takdirde 11. sınıftan itibaren ağırlıklı olarak Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Coğrafya, Geometri, Tarih, Felsefe, İngilizce derslerini görürsün.
Eşit ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen adaylar AYT'de Edebiyat, Matematik, Cöğrafya1 ve Tarih1 testlerini çözecekler. Sözel bölümü öğrencileri SÖZ puan türü için AYT oturumunda Edebiyat – Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözecekler.
Kısaltılmış hali TS olarak bilinen sözel bölümler Türkçe ve Sosyal Bilimler ağırlıklıdır. Türkçe, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya gibi derslere ilgili olan öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdendir.
AYT sınavı, bilgi ölçmeye dayalı olan ve dört testten oluşan önemli bir sınavdır. Toplam 160 sorudan oluşan AYT sınavında her test 40 sorudur. Bu testler edebiyat-coğrafya, matematik- sosyal bilimler ve fen bilimleridir. Sosyal bilimler alanında sınava hazırlananlar için tarih dersi önemlidir.
Eşit Ağırlık puanı hesaplansın isteyen bir öğrenci TYT'ye girdikten sonra AYT'ye girmesi gerekir. AYT'de Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testini çözmelidir.
Bu oturumda; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde (Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih/1 10 soru Coğrafya/1 6 soru) toplam 40 soru vardır.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
YKS (TYT-AYT) Eşit Ağırlıkta Hangi Dersler Var. Daha öncede belirttiğimiz gibi eşit ağırlık alanında Edebiyat-Sosyal Bilimler 1 ve Matematik testleri bulunmaktadır.
Edebiyat ve sosyal bilimler 2 çözerseniz sözelden girmiş olursunuz oluşan puanla da sözel bölüm tercih edebilirsiniz. Okulda eşit ağırlık öğrencisi olmanızın önemi yok sınavda neyi çözerseniz o alandan girmiş olursunuz.
AYT Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinde sorulacak 40 sorudan 24'ü Edebiyat, 10 soru Tarih-1 ve 6 soru Coğrafya-1 konularından oluşmaktadır. AYT Sosyal Bilimler-2 testinde ise 40 sorudan 11'i Tarih-2, 11'i Coğrafya-2, 12'si Felsefe, geri kalan 6'sı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularından çıkmaktadır.
TYT'de 2 milyon 911 bin 511, AYT sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135, YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı.
Evet, seçtiğiniz eşit ağrılık bölümü herhangi bir lisans programına yerleşmenize engel değil.Ayt sınavında sözel dersleri cevapladığınız takdirde (Edebiyat/Tarih/Coğrafya/Din/Felsefe Grubu) sözel puanla alım yapan tarih bölümüne yerleşebilirsiniz.
TYT Tarih sorularını sınava girecek olan tüm adayların çözmesi gerekmektedir. AYT Tarih soruları SÖZ yani sözel alanda 21 tane, EA yani eşit ağırlık alanında ise 10 tanedir.
Bu noktada bir eşit ağırlık öğrencisinin sorumlu olduğu dersler edebiyat, matematik, tarih ve coğrafya olacaktır. Şöyle ki YKS iki sınavdan oluştuğu için Temel Yeterlilik Sınavı'nda (TYT) tüm derslerden 9. ve 10. sınıf Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya derslerinden sorumlu olacaklardır.
Eşit ağırlık meslekleri ve maaşları
Çok farklı yönlerde kariyerini ilerletebilirsin. Eşit ağırlıkta avukat, hakim, savcı, psikolog, psikolojik ve rehberlik danışman, grafiker, moda tasarımcı, kabin memuru, hostes, uluslararası ilişkiler uzmanı, siyasal bilimci ve daha birçok meslek bulunur.
Sayısal, eşit ağırlık ya da sözel alanlarından birisi ya da birden fazlası için YKS sınavına girebilirsiniz. Size “ Dersigo İle YKS Kaç Günde Biter” sorusunun cevabını bir örnek ile açıklayacak olursak; Dersigo ile günde 8 saat bir çalışma ile TYT müfredatını 25 günde AYT müfredatını ise 15 günde bitirebilirsiniz.
TYT üniversite okumak isteyen herkesin katılması gereken bir sınav olduğu için hesaplanırken Türkçe ve Matematik ağırlıklı tutulur. Sadece bu sınav sonucuyla tercih edilebilen 2 senelik bölümler vardır. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri