Ferritin yüksekliği genellikle iltihaplı hastalıklara, kronik hastalıklara, aşırı alkol tüketimine bağlı olarak görülen karaciğer rahatsızlıklarına ve kalıtsal ya da sonradan edinilmiş demir metabolizması bozukluğu olarak tanımlanan hemokromatoz gibi hastalıklara bağlı olarak görülür.
Ferritin Yüksekliği Nedir? Vücuttaki demir deposu miktarını gösteren ferritin değeri mililitrede 500 nanogramı geçtiğinde yükseldiği anlamına gelir (3). Yüksek ferritin düzeyleri çoğunlukla bir enfeksiyon, inflamasyon, tip 2 diyabet, metabolik sendrom ya da malign (kötü huylu) hastalıkları işaret eder.
Demir yüksekliği için şu yöntemler izlenmektedir: - Vücuttan kanı geri alma işlemi olan Terapötik Filebotomi işlemi uygulanır. Toplardamara iğne sokularak steril bir torba kan alınır. Bu işlem düzenli olarak yapılır ise demir normal seviyeye düşecektir.
Yine, serum demir değeri erkekler için 198 mcg/dL'nin, kadınlar için 170 mcg/dL'nin üzerinde ise yüksek olarak kabul edilir.
-Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. -Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Vücutta demir fazlalığı, demir kullanan bakteriler için uygun ortam hazırlar ve enfeksiyon riskini arttırabilir. Bu durumda çiğ deniz ürünleri yememek de mantıklı olacaktır. İyileşme sürecinde yemek sonrası çay ya da kakao tüketimi demir emilimini azaltacağından uygulanabilecek bir yöntemdir.
Kan bağışı demir depolarını tüketebilir. Bu sebeple düzenli olarak kan bağışı yapan bireylerin demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir. Kan bağışı nedeniyle düşen hemoglobin oranı demir açısından zengin yiyeceklerin daha fazla tüketilmesiyle giderilen geçici bir sorun olabilir.
Demirin vücuttaki düzeyi sindirim sisteminde ince bağırsaklar tarafından emilim ile düzenlenmektedir. Maalesef fazla demirin vücutta atılımı ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır. Demir ancak kanamalarla, sindirim sistemden dökülen epitelial hücrelerle, demir yüklü makrofajların dökülmesiyle vücutta kaybedilmekte.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Araştırmalar demir eksikliği olan kişilerde saç dökülmesinin arttığını, demir depoları dolduğunda ise yeni saç oluşumunun hızlandığı ve dökülmenin azaldığına işaret ediyor.
Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır. Hematoloji alanında çalışan hekimlere hematolog denir.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Ferritin düşüklüğüne sebep olan faktörler arasında; çay ve kahve tüketimindeki aşırılık hali, düzensiz beslenmek, ağır geçirilen adet dönemleri, gebelik, sık sık doğum yapmak, işlenmiş et ürünlerini sıklıkla tüketilmesi, çölyak hastalığı, C vitamini eksikliği, kronik hastalıklar, çeşitli yaralanmalardan yaşanılan kan ...
Tedavi sırasında kullanılan demirin kilo aldıracağı endişesi yaygın olsa da demir destekleri asla kilo aldırmaz.
Böylelikle kişide kalp atışlarının hızlanması, kan basıncının yükselmesi, elde titreme, iştahta artma, sinirlilik, uyku problemleri, saç kaybı, kilo kaybı ve adet düzensizliği gibi çeşitli şikayetlere neden olabilir.
Demirin emilimi çok hızlıdır. Yüksek dozda alındığında hızla emilerek dolaşımda serbest halde bulunur ve bütün dokularda özellikle karaciğerde birikerek hücre ölümüne yol açabilir. Sonuçta karaciğer yetmezliği gelişir ve çocuğun kaybedilmesine neden olabilir."
Fazla demir halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere; karaciğer sirozu ve kalp kasında fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor.
etkiliyor. Ama demir destekleri asla kilo aldırmıyor. zaten duyarlı olan kadınları çok etkiliyor. gereksinim 15-20 mg civarında.
Yetişkin kadınlarda 10 ila 150 ng/ml, erkeklerde 12 ile 300 ng/ml, yeni doğan bebeklerde 25 ile 200 ng/ml, bir aylık bebeklerde 200 ile 600 ng/ml, 2 ile 5 aylık bebeklerde 50 ile 200 ng/ml, 6 aylık bebekler ile 15 yaş arası çocuklarda 7 ile 142 ng/ml olmalıdır.
Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır. Vücutta olması gerekenden daha fazla demir mineralinin depolanması ferritin yüksekliğinin olduğu anlamına gelmektedir.
Demir, kırmızı kan hücrelerinin vücuda oksijen taşımasını sağlayan ve büyük bir kısmı hemoglobin, miyoglobin pigmentlerinde bulunan bir mineraldir. Hemoglobin vücuttaki demirin üçte ikisini temsil eder. Vücudun içerdiği demir miktarı 4-5 gram dolaylarındadır; yani bu miktarın üçte ikisi kanda bulunuyor.
Beyinde demir birikimi olan nörodejenerasyon, demirin bazal ganglionlarda biriktiği ve ya ilerleyici distoni, Parkinsonizm, spastisite, optik atrofi, retinal dejenerasyon, nöropsikiyatrik veya çeşitli nörolojik anormalliklerle sonuçlanan, halen araştırılmakta olan heterojen bir kalıtsal nörolojik bozukluklar grubudur.
Normal ferritin değeri yaş ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, erkeklerde genellikle 20-500 ml / ng ve kadınlarda 20-200 ml / ng'dir. Kadınlarda bu düşük değerin nedeni, her ay düzenli olarak görülen adet kanamasıdır.
Öte yandan, '' D vitamini demir mi? '' sorusunun cevabı hayır diyebiliriz. Her ne kadar D vitamini eksikliği demir ihtiyacını da etkilese de demiri bir vitamin D olarak değerlendirmek yanlış olacaktır.
Kan fazlalığı olan kişilerde kan akışı yavaşlar. Bu yüzden kan fazlalığı tespiti yapıldıktan sonra ilk olarak kişilere kan akışının artmasını sağlayacak kan sulandırıcı ilaçlar verilmesi önerilir. Bunun yanı sıra flebotomi adı verilen kan boşaltma işlemi de uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri