Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir.
Türkçede ismin başlıca beş hâli vardır: yalın hâl (eksiz), belirtme hâli (-i), yönelme hâli (-e), bulunma hâli (-de), ayrılma hâli (-den).
Eşitlik, toplum içindeki bireylerin aynı haklara sahip olması anlamına gelen evrensel bir kavramdır. Bunun dışında iktisadi ve etik açıdan da eşitlikten bahsetmek mümkündür. Örneğin bir kişinin ayıplanıp eleştirildiği bir davranışı başka biri yaptığında görmezden gelmek, eşitlik ilkesine terstir.
Bu eklerden biri de Türkiye Türkçesinde ve diğer Türk lehçelerinde eşitlik eki olarak kabul gören +CA ekidir. Bu ek durum eki olarak hem isimlerde “benzerlik ve karşılaştırma “ anlamı hem de “yer adları, dil adları vb.” gibi türetmeler ortaya koyarak yapım eki görevinde kullanılmaktadır.
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Diğer ağızlarda olduğu gibi Çal ve yöresi ağızlarında da bu üç tip şahıs eki tespit edilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
EŞİTLİK EKLERİ (İSİM ÇEKİM EKLERİ) KONU ANLATIMI TÜRKÇE 5. SINIF - Eşitlik eki “-ca, -ce, -ça, -çe” çekim ekidir. Eşitlik eki sözcüğe “gibi, göre, kadar, ile, birlikte anlamlarını katar.
Türkçede eşitlik eki olarak kullanılan -si, ve -e sonuna geldiği kelimelere benzerlik ve beraberlik anlamı katar. Kelimenin yapısına ve cümlenin anlamına göre eşitlik ekleri ''tarafından'' ve ''göre'' manasında da kullanılır.
Toplumsal Eşitlik Çalışma Grubu, toplumsal, ekonomik ya da siyasal olarak dezavantajlı konumda bulunan ve İstanbul Kent Konseyi'nin diğer çalışma grupları ya da meclisleri tarafından temsil edilmeyen ya da kısmen temsil edilen kent paydaşlarının bir araya gelmesinden oluşur.
Farklı nesnelerin, kişilerin veya koşulların her yönden olmasa bile en az bir bakımdan denk olması, eşit olması anlamına gelir.
Sosyolojik anlamda eşitlik, bedensel ve ruhsal farklılıkları ne olursa olsun bireyler arasında sosyal ve siyasal haklar yönünden ayrımcılığa maruz kalmamaktır. Hukuki anlamda eşitlik ise, kanun önünde herkesin eşit muamele görmesidir.
Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir. İnsana iki, koyuna ise dört ayak verilmesinde bir eşitsizlik vardır ama adaletsizlik yoktur.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
Fiil çekim ekleri fiile eklenerek bazı özelliklerini ortaya çıkaran bir ek olarak bilinir. Kendi içlerinde ise şu şekilde 5'e ayrıldığı bilinir: Zaman ekleri olarak bilinen dilek ve haber kipleri, şahıs ekleri, soru ekleri, ek fiil, olumsuzluk eki olarak sıralanabilir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Eşitlik ilkesi kısaca herkes kanun önünde eşittir olarak bilinmektedir. Eşitlik İlkesinin Özellikleri Nelerdir? Eşitlik ilkesi beş bölüme ayrılan bir kavramdır. Bunlar tanımlanabilir eşitlik, ahlaki eşitlik, kanun önünde eşitlik, fırsat eşitliği ve politik eşitlik olmak üzere beş grupta incelenmektedir.
Eşitlik, bir toplumda yer alan bireylerin herhangi bir ayrıcalıktan faydalanmaması anlamına gelir. Başta fırsat ve gelir eşitliği olmak üzere birçok çeşidi bulunan bu kavram, demokratik ülkeler için geçerlidir. Despot bir şekilde yönetilen ülkelerde ise eşitlik ve özgürlük kavramlarından söz edilemez.
Özellikle çoğulcu demokrasilerde gelişmiş bir kavramdır. Yasalar herkes için toplum içindeki yeri, ekonomik gücü, toplumsal kökeni, cinsiyeti gözetilmeden, herhangi bir ayrım yapılmadan düzenlenip uygulanır. Aynı durumda olan herkes için eşit yasa çıkarmak, yasa koyucunun adaletini gösterir.
+CA eki, Türkiye Türkçesinde değişik görevlerde kullanılan ve kelimeye değişik anlamlar katan bir ektir. Gramerimizdeki genel kabullerden biri de bu ekin küçültme anlamlı sıfatlar türettiğidir. Bu nedenle söz konusu ek “küçültme eki” olarak da adlandırılmaktadır.
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
Vasıta eki veya vasıta hâl eki, "ile" edatının kelimeye birleşik yazılan şeklidir. Kelimelerin araç (instrumental) hâlini belirtir. Ünsüz ile biten kelimelere -le şeklinde eklenir. Ünlü ile biten kelimelere eklendiğinde ise -yle hâline dönüşür.
İsim çekimi ekleri, isimleri fiillere veya isimleri isimlere bağlamak suretiyle kelimeler arasında geçici ilgiler kuran eklerdir. İsimler ve isim soyundan kelimelerin çekiminde işlek olarak kullanılır. Çokluk eki, soru eki, iyelik ekleri ve hâl ekleri olmak üzere dört gruptur.
İyelik ekleri, sonuna geldiği sözcüklerden yeni bir sözcük türetmediği için çekim ekleridir. Bu nedenle iyelik eklerini şahıs ekleriyle karıştırmayınız. İyelik ekleri isimlere, şahıs ekleri de çekimli fiillere gelir.
Çoğul eki kelimenin anlamını değil miktarını değiştirir. Bu nedenle -ler ve -lar yapım eki değil çekim ekidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri