Kural olarak elektrik borcu abone sözleşmesi kimin adına ise tüketim bedelini onun ödemesi gerektiği şeklindedir. Davacıdan önceki abonenin elektrik borcunun istenmesi doğru değildir.
C: Yeni kiracı eski kiracıdan kalan borçları ödemek zorunda değildir. Yeni kiracı eğerki eski kiracının aidat borçlarını öderse kirasından düşer. Çünkü eski kiracıya ait kaln borçlardan ev sahibi sorumludur.
Yargıtay HGK. 30.01.2008 tarih ve 2008/13-58 E-93 K. sayılı kararında; “Dava dışı 3.şahıs mal sahibi veya eski kiracı ya da yüklenicinin su borcunun yeni aboneden talep edilmesi mümkün değildir.” şeklinde karar vermiştir.
Bu nedenle hesabınızda aktif bir abonelik varken bir abonelik daha satın alamazsınız. Ancak mevcut aboneliğinizi değiştirebilirsiniz. Aboneliğinizi değiştirmeniz halinde var olan aboneliğiniz iptal olur ve seçtiğiniz yeni abonelik başlar.
Bir işyeri veya mesken kiralamalarında kiracıların bazı abonelikleri üzerine alması gerekiyor. Bunun nedeni ise elektrik ve su gibi faturaların mal sahibi değil kullanıcı adına düzenlenmesi. Kullanıcının kiracı olması durumunda, aboneliği kiracı üzerine almak ile mükellef oluyor.
İlgili 26 soru bulundu
Çünkü boşaltılan, tahliye edilen ev veya iş yerindeki abonelik sözleşmesi iptal edilmediği sürece, adına aboneliği iptal ettirmeden evi boşaltan kişi, fiili kullanıcı ile beraber elektrik dağıtım şirketine karşı kaçak elektrik kullanımı ve normal kullanım bedelinden dolayı müteselsil sorumludur.
Kiracı elektrik aboneliğini üzerine almazsa ne olur? Kiracının abonelikleri üzerine almadığı gibi, abone olmayan kiracının da borçlarının bulunması nedeni ile kiracıya karşı yargı süreci başlatabiliyorsunuz.
Eski Elektrik Borçları Yeni Abonelik Talep Edenden veya Yeni Aboneden İstenemez.
Önceki borç, yeni abonelik halinde sorun teşkil etmez-etmiyor.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur.
d) Elektrik, su, havagazı, doğalgaz abonelik sözleşmelerinde zamanaşımı (10) yıldır.
Kat Mülkiyeti Kanunu, taşınmaz mal maliklerine, kiracılarının elektrik ve suyunu kesme şeklinde bir hak tanınmıyor. Ayrıca, mal sahibi kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum "suç" olup; kiracının savcılığa başvurma hakkı doğuyor.
Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder. Ancak gecikme bedeli, günlük olarak hesaplanır. Yani ödeme tarihinin üzerinden geçen gün sayısı arttıkça gecikmeli fatura bedeli de o kadar yükselir.
Bu düzenlemelere göre, ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı, belirli şartlara tabidir. Borçlar Kanunu'nun 351. maddesine göre, ev sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için evin kullanılması gerekliyse, kiracıyı evden tahliye etme hakkına sahiptir.
Elektrik Borcundan Ev Sahibi ve Kiracı Müteselsilen Sorumludur.
Miras: Bir kişi öldüğünde, mal varlığı ve borçları mirasçılarına kalır. Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen sorumludurlar. Ancak, mirasçılardan her biri ölünün borçlarından sadece miras hisseleri oranında sorumlu olurlar.
Tüketici örgütleri ve tüketici avukatlarının SÖZCÜ'ye verdiği bilgilere göre, yapılan bu değişiklikle başta elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları olmak üzere küçük tutarlı tahsil edilememiş borçlar için artık tüketiciler direkt şirketler tarafından icraya verilebilecek.
Kira kontratı yok ise kira kontratından dolayı mal sahibi ile aralarında çıkabilecek her türlü sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair yazılı beyan ile birlikte ikametgah senedi Güvence bedeli ve damga vergisi tahsil edilir. Enerji kesik ise açma bedeli tahsil edilir.
Elektrik kesildikten sonra 90 gün içinde geçmiş döneme ait borçlar ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tüketicinin sayacını söker. Ayrıca, ödenmemiş tüm faturalar için de icra takibi başlar. Bu durumda geçmiş döneme ait tüm borçlar ve eklenen faizin yanı sıra mahkeme masrafları da tüketiciden tahsil edilir.
Elektrik aboneliği üzerine alma ücreti ile elektrik aboneliği açtırma ücreti aynıdır ve bir meskende ikamet etmeye başlandığı zaman, o meskendeki elektrik aboneliği anlaşması ikamet edenlerden herhangi biri adına olmalıdır.
e-Devlet Kapısı ile 81 ilimizde bulunan 21 elektrik görevli tedarik şirketlerinin serbest olmayan tüketiciler ile son kaynak tedariki kapsamındaki tüketicilere sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
İptal başvurusu alınır ve Çağrı Merkezi tarafından iptal işlemi tamamlanır. En kısa sürede ilgili tesisatın elektrikleri kesilir ve son tüketimler fatura edilip güvence bedelinden mahsup edilerek sözleşme sonlandırılır. Sözleşme sona erdikten sonra, en kısa süre içerisinde güvence bedeli iadesi gerçekleştirilir.
Eğer aynı bölge içinde yer alan bir evden diğerine taşınacaksanız, hizmet alacağınız elektrik şirketi yine aynı olur. Bunun için eski aboneliğinizi sonlandırıp yeni ev adresiniz için abonelik alacaksanız, iki işlemi aynı yerde yapabilirsiniz.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
Kiracının aidat ödeme borcunu yerine getirmemesi sebebiyle, ev sahibi kiracı hakkında icra takibi başlatabilir. Bu durumda; kiralanan evin bulunduğu yerdeki icra daireleri, icra takibi için yetkili olacaktır. Takibinin başlatılmasıyla birlikte, icra dairesi tarafından kiracıya bir ödeme emri tebliğ edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri