Operasyon Genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 20 dk kadar sürmektedir. Çocuk ameliyathaneye inmeden önce sakinleştirici şurup verilir ve ameliyathaneye bu şekilde alınır. Sonrasında anestezi uygulanır ve operasyon gercekleştirilir.
Ameliyat nasıl yapılır? Genel anestezi altında yapılan ameliyatta çocuk tamamen uyutulur, ağrı ya da acı hissetmez. Bu ameliyatın lokal anestezi ile yapılması hem hastanın güvenliği, hem de psikolojik etkileri nedeniyle uygun değildir.
Bademcik ameliyatı sonrası hastalar ilk yirmi dört saat içerisinde istirahat etmelidir. Ameliyat sonrası ilk on beş gün sert gıdalar ve gazlı içecekler ve alkollü içecekler tüketilmemelidir.
-Bademcik ameliyatı genel anestezi verilerek yapılmaktadır. Bu, ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve ameliyat sırasında cerrahın yanında bir anestezi uzmanı doktorun da bulunacağı anlamını taşır. -Ameliyat yaklaşık 20-30 dakika sürecektir.
Bademcik ameliyatları genellikle günübirlik cerrahi şeklinde yapılan ameliyatlardır, ameliyattan sonra bir süre hasta izlenerek aynı gün taburcu edilebilir. Bununla birlikte, hastanın durumuna ve doktorun tercihine göre ameliyattan sonra 1 veya daha fazla gece hastanede yatmak da gerekebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Dikiş Kullanılır mı? Ameliyat ağız içinden yapılır, dikiş kullanılmaz.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Erişkin hastalardaki bazı özel durumlar dışında bademcik ameliyatı her zaman genel anestezi altında yapılmakta ve cerrahi 10-20 dakika civarında sürmektedir ancak hastanın anestezi için hazırlanması, ameliyat sonrası kanama kontrolü ve anestezinin sonlandırılması aşamaları ile birlikte toplam süre 45-60 dakikayı ...
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle ameliyat sonrasında alınan bademciklerin boyutu ile orantılı olarak ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
Bademcik ameliyatı, yaygın bir cerrahi müdahaledir ve genellikle risk teşkil etmez. Bununla beraber her ameliyatta meydana gelebilecek bazı istenmeyen durumlar, az da olsa görülebilir. Bademcik ameliyatı sırası ve sonrası nadir durumlarda bazı komplikasyonlar gelişebilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Bademcik ameliyatı sonrası ağrılı olabileceği için, özellikle çocuklarda bu dönem çok önemlidir. Alınan yerde açık bir yara oluştuğundan, iyileşmesi 7-10 gün, erişkinlerde 15 günü bulabilir. Önemli olan bu açık yaranın kanamasına sebep olmamaktır.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.
Ameliyat sonrası 3 ila 4 gün banyo yapılmaması uygun olur. Takiben ilk 15 gün ılık su ile olmak üzere banyo yapılabilir.
Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatı, 20 il 30 dakika arasında sürmektedir. Bademcik ameliyatı sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Bademcik ameliyatının genelinde tümü çıkarılır. Ancak bazı hastalar kısmi bademcik ameliyatından da fayda görebildiği için bir kısmı bırakılabilir.
Kanama, ameliyat sonrası sıklıkla ilk 24 saat içinde ortaya çıkan primer kanama veya 24 saatten sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen sekonder kanama şeklinde olabilir (2,5,6). Sekonder kanama nadir olup, ağırlıklı olarak ameliyat sonrası ilk 10 gün içinde görülmektedir (1,6).
Bademcik ameliyatını takip eden ilk birkaç günde dil şişmesi oldukça yaygındır. Ne kadar şişlik yaşayabileceğiniz değişkenlik gösterebilir, ancak biraz şişlik bekleyebilirsiniz.
Bademciğin alınmadığı, sadece küçültüldüğü ameliyatların ardından şiddetli boğaz ağrısı olmaz. Genellikle bu durumlarda yutma ve beslenme bozulmaz. Bu nedenle özellikle küçük çocuklarda ağrısız bir operasyon olduğu için bademcik küçültme ameliyatı çoğu zaman tercih edilir.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık sık orta kulak iltihabı geçiriyorsa. Sık geçirilen orta kulak iltihabı, kronik kulak iltihabına dönüşüp kulak zarının delinmesine ve kulak kemikçiklerinin erimesine yol açabiliyor.
Ameliyatı izleyen 4. günden itibaren normal yiyeceklere geçilir ve kısıtlamalar kalkar. Bademciklerin tam olarak alındığı ameliyattan sonra durum biraz daha farklıdır. Bademcik ameliyatı sonrası çocuklarda bir hafta, erişkinlerde ise 10 – 14 gün süreyle boğaz ağrısı olur. Bu nedenle yumuşak, soğuk ve ılık gıda verilir.
Bademcik ameliyatı öncesi herhangi bir ateşlenme , burun akıntısı ve öksürük gibi sorunlar varsa bunlar mutlaka doktora söylenmelidir. Ameliyattan bir gün öncesi sigara ve alkol gibi ürünler kullanılmamalıdır. Bademcik operasyonu genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır.
Bademcik ameliyatı sonrası soğuk algınlığı semptomları (öksürük ve tıkanıklık gibi) görülebilir. Soğuk algınlığı ve tıkanıklık semptomları, anestezi / entübasyondan iyileşmenin yanı sıra ameliyattan sonra iyileşirken sekresyonların artması nedeniyle normaldir. Endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri