Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir. Gerçek altın nasıl anlaşılır yöntemlerinden biri de altının üzerine birkaç damla sirke damlatmaktır. Altın gerçek değilse rengi değişecektir.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur. Cila ve yıkama işlemleriyle eski parlaklığına geri döner.
Altın Oksitlenir mi? Altının gerçek altın olması halinde dahi yanlış saklama ve kullanım halinde zamanla kararması mümkündür. Bu aşamada hem aldığınız altının özelliklerinden emin olmanız hem de altını doğru şekilde saklamanız önem kazanır.
Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Karbonat ve su: Karbonat ve su karışımı, altın takılarınızı temizlemek için etkili bir yöntemdir. Karbonatı su ile karıştırarak bir macun yapın ve yumuşak bir fırça kullanarak takılarınızı bu macunla temizleyin. Daha sonra takılarınızı ılık su ile durulayın ve bir bezle kurulayın.
İlgili 42 soru bulundu
Bu yöntem için gerekli olan malzemeler su, tuz ve alüminyum folyodur. Alüminyum folyo ile sardığınız bir kabın içerisine tuz ve su ekleyerek altın eşyalarını bu suyun içerisine koymalısınız. Birkaç saat tuzlu su içinde bekleyen aksesuarlarınızı çıkarıp kuruladığınızda kirlerden arındığını göreceksiniz.
Karbonat ve Sirkeli Su ile Altın Parlatma
Bir kabın içerisinde 2 yemek kaşığı sirke, bir miktar su ve 2 yemek kaşığı karbonat karıştırılır. Diş fırçası bu karışıma batırılır ve altın takılar hafifçe ovulur. Takılar, ılık su ile durulanır ve bir bezle kurulanır.
Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir. Gerçek altın nasıl anlaşılır yöntemlerinden biri de altının üzerine birkaç damla sirke damlatmaktır. Altın gerçek değilse rengi değişecektir.
Aslında altın olamayacak kadar sert ve hafif olan sahte altının bazı özellikleri vardır. Sahte altın genellikle gerçek altından daha parlak olur. Sahte altın farklı ışıklarda parlaklık ve renk değiştirir. Gerçek altın hiçbir farklı ışık altında değişmez.
Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez.
Altınların çamaşır suyuyla teması, altınların kararmasına neden olacaktır. Altınların kararmasını istemeyen kişiler, çamaşır suyundan uzak tutması gerekir.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Altın Renkleri Hangileri? Altın mücevher üretilirken altına farklı alaşımlar eklenir. Kullanılan elementlerin yoğunluğu arttıkça altının rengi o kadar değişir.
Kararmış altınların parlatması için kullanılan ürünlerden biri de amonyaktır. Amonyak satın alınarak, kararmış altınların parlatılması mümkün bir durumdur. Su ve amonyak karışımı içerisine altınlar bir kaç dakika bekletilir. Bekletilen altınlar daha sonra çıkarılarak durulanır.
Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Altın, doğada bulunan diğer metallerin yüzeyini kaplayan pas oluşuma benzer şekilde oksijen ve kükürt ile etkileşime girdiğinde kararma eğilimi gösteren değerli bir metaldir. Altınla karışan metallerin taşıdığı nem, oksijen ve kükürt bileşenleri yüzeyde korozyon oluşumuna ve sonuçta mat bir görünüme neden olur.
Altının doğada bulunan saf hali; sarı renktir. Bu yüzden bu renge kavuşmak için hiçbir karışıma gerek olmaz. Altın ile yapılan takılar, doğalında sarı renkli olurlar.
Bir altının sahte olup olmadığını anlamanın en kolay yöntemi, suda batıp batmadığını kontrol etmektir. Ilık su dolu büyük bir kap alın ve altını atın içine. Eğer dibe batıyorsa gerçek altındır çünkü altın yoğun bir metaldir. Sahte altınlar ise çoğu zaman hafif malzemeden yapıldığı için suda yüzer.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Dayanıklılığı ve kolay işlenebilmesi sayesinde takılarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz. Bu yüzden de 14 ayar altın takılar, doğru şekilde korunduklarında ve gerekli bakımlar yapıldığında ilk günkü görünümünü korurlar.
Saf altın üzerinde kararma ya da kızarma gibi problemler ile karşılaşılmıyor olsa da 8 ayar altın gibi içeriğinde düşük seviyede altın bulunduran ürünlerin kararma ihtimalleri vardır.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Takılarınız altın, gümüş, platin, paladyum, paslanmaz çelik veya titanyum ise duş almanız bir problem yaratmaz.
İyi saklanma yerleri genellikle gizli oyuklar, çift duvarlar veya değerli metalleri kendi bahçenize gömmektir. Her durumda, değerli metallerinizi nem ve ısıdan korumayı da unutmayın. Gizleme ve kasalar arasında iyi bir uzlaşma, duvarlara veya zemine gizlenmiş küçük priz veya boru kasaları olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri