Yunus Emre (Osmanlıca: يونس امره ya da Kul Yunus, Âşık Yunus veya Yunus) (1240-1320), Anadolu sahasında yetişmiş Türk şair ve mutasavvıf. 13. yüzyılın son yarısı ve 14. yüzyılın başlarında yaşamış Türkmen bir derviş olan Yunus Emre, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü sayılır.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Öte yandan Yûnus Emre, Eski Anadolu Türkçesi'nin oluşumunda çok önemli rol oynayan ilk Türk şairidir.
Mevlana, Sultan Veled, Hoca Dehhani, Ahmet Fakih, Yunus Emre, Şeyyad Hamza, Gülşehri, Âşık Paşa, Ahmedî, Seyyid Nesimî, Şeyhî gibi şair ve yazarların biyografileri eserleri ve bu eserler üzerinde yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir.
Eski Türklerde şaman, kam, baksı, ozan, gibi dini liderler kopuz adını verdikleri çalgılarıyla ilk şiir örneklerini vermişlerdir. Bilinen ilk Türk şairleri: Çuçu, Arpın Çor Tigin, Kül Tarkan, Pratyaya Şiri gibi isimleridir. İslamiyet öncesi Türk şiirleri hece ölçüsüyle yazılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Aprın Çor Tigin, böy- lece, adı bilinen en eski Türk şairi sayılabilir.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Eski Anadolu Türkçesi [EAT], Oğuzcanın 13-15. yy da Anadolu'da oluşan yazı dilinin adıdır. Bu dil aynı zamanda Oğuz lehçesinin ilk yazı dili olma özelliğine sahiptir.
9. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar Oğuzların izlerini taşıyan Dede Korkut hikâyeleri fonetik, morfolojik özellikleri bakımından Eski Anadolu Türkçesi eserleri arasında değerlendirilir.
Anadolu ve çevresinde özellikle XIII. yüzyıldan itibaren yazılı olarak geliştiği izlenen ve Türk dilinin Batı kolunu oluşturan tarihî Oğuz Türkçesinin ilk döneminin - başka adlandırmalar olsa da - Türkolojide yaygın bir şekilde Eski Anadolu Türkçesi olarak adlandırıldığı bilinmektedir (Ercilasun, 2004: 433; Tamir, 2014 ...
A.
Eski Anadolu Türkçesi, 13. yüzyılın başlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar Kuzey ve Güney Azerbaycan, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye, Anadolu, Kıbrıs, Ege adaları, Balkanlar, Kırım Hanlığı ve Kuzey Afrika'da oluşan yazı dilinin adıdır. Bu dil aynı zamanda Oğuz Türkçesinin ilk yazı dili olma özelliğine sahiptir.
Anadolu'da Türk yazı dilinin oluşması XIII. yüzyıla rastlar ve Türkiye Türkçesinin tarihsel gelişiminde, XIII-XV. yüzyıllar arasını dolduran ilk dönem olarak Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi diye adlandırılır.
Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir.
TÜRKLERİN BİLİNEN İLK ŞAİRİ VE İLK AŞK ŞİİRİ APRIN ÇOR TİGİN'in.. Yedi dörtlükten oluşan bu şiirin ilk dörtlüğü... Instagram.
Hoca Dehhani, Horasanlı şair ve bilim insanı. Divan Edebiyatı'nın ilk şairidir.
Bazı ülkelerin bazı şairleri, o ülkenin en büyük şairi seçilerek onurlandırılacak. Bu seçimi de elbette Amerikancı medya icra edecek. Buna göre 1968 yılında Türkiye'den Fazıl Hüsnü Dağlarca, “Yaşayan en büyük Türk şairi” seçildi ve ilan edildi. Haber Türkiye'de yayıldı.
Dede Korkut Destanları
Hikayeler Oğuz Türklerine aittir.Oğuz Türklerinin 24 boya ayrılması sebebiyle, sayılarının Oğuz boyları kadar olması fikri bazı Türkologlar tarafından düşünülmüşse de, bugün elimizde sadece 12 hikaye bulunmaktadır. Dede Korkut hikâyeleri Oğuz Türkleri`nin en bilinen epik destanlarındandır.
Eski Anadolu Türkçesi, 13. yüzyılın başlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar Kuzey ve Güney Azerbaycan, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye, Anadolu, Kıbrıs, Ege Adaları, Balkanlar, Kırım Hanlığı ve Kuzey Afrika'da oluşan yazı dilinin adıdır.
Ebu'l Gazi Bahadır Han'ın 1659-1660 yıllarında yazdığı Şecere-i Terakime adlı eserine göre Korkut Ata, Kayı boyundandır, Abbasiler devrinde yaşamıştır ve Oğuz ilinde çok sayılan bir devlet müşaviridir.
Oğuzca ilk kez bağımsız bir yazı dili durumuna ancak XIII-XV. yüzyıllar arasında Eski Anadolu Türkçesinin kuruluşu ile geçebilmiştir. Bu nedenle Eski Anadolu Türkçesinin Türk dili tarihinde önemli bir yeri vardır.
alfabelerin özelliklerinden en iyi şekilde yararlanılmalıdır. Bilindiği gibi Eski Anadolu Türkçesi döneminde Arap alfabesi kullanılıyordu. Bu alfabenin Türkçede kullanılmasındaki sorunlar bazı ses bilgisi özelliklerinin tespitini zorlaştırmaktadır.
Oğuz grubu Türkî diller dil ailesinden Şaz Türkçesinin güneybatı koludur. Bu gruba ait dillerin toplam konuşan sayısı 120 milyon civarında olup Azerice, Türkçe ve Türkmence, bu gruptaki dillerin yaklaşık %95'ini oluştururlar.
Divan edebiyatında adı ve şiirleri bilinen ilk kadın şair Zeyneb Hatun'dur. Asıl adı Zeynünnisâ'dır. Zeyneb Hatun, Latîfî'ye göre Kastamonulu (Canım 2000: 288), diğer kaynaklara göre Amasyalıdır.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Şiirin Can babası: Can Yücel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri