Yağmur, kar, dolu, çisenti,sulusepken gökyüzünden düştükleri için yağış (düşen hidrometeor) denir.
Yağmurun en genel tanımı bulutların yoğuşması sonucu meydana gelmesi olarak tanımlanabilmektedir. Fakat olay sadece bulutların yoğuşması ile meydana gelmemektedir. Daha kapsamlı doğa olaylarının gerçekleşmektedir. Yağmurun oluşumu ve daha fazlasını öğrenmek için yazımızın devamını okumaya devam edebilirsiniz.
Yağmurun yağmasından hoşlanan, mutlu olan. insanlara pluviofil denir. Pluviofiller; - Hayatı doya doya yaşamada bir adım öndedirler.
Yaz günlerinde, güneşli havalarda birden meydana gelen yağışlar için "Yaz Yağmuru" tabiri kullanılmaktadır. Bu tabir yaygın olarak bilinen tabirdir. Bir başka tabir ise halk arasında kullanılan "Çakal Yağmuru" tabiridir. Bu söz de yaz yağmuru ile aynı kapsamda söylenmektedir.
Edebî dilde “şiddetli” yağmuru ifade eden başlıca terim sağanak'tır. GTS'de sağanak “Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli yağmur” olarak tarif edilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Yağmuru zâhiren intâc eden esbâb, hayvanâtı düşünüp, onlara acıyıp, merhamet etmekten ne kadar uzak olduğu mâlûmdur. Demek, hayvanâtı halk eden ve rızıklarını taahhüd eden bir Hâlık-ı Rahîmin hikmetiyle imdada gönderiliyor. Hattâ, yağmura “rahmet” deniliyor.
Ahmak ıslatan günümüzde sık kullanılan deyimlerdendir. Bu deyim ince ince yağan yağmurlar için kullanılmaktadır. Çok ince ama sık bir şekilde yağan yağmura ahmak ıslatan denir.
Bunların genellikle insanlara depresif hissettirdiği düşünülür. Oysa tam tersi, kapalı havayı seven, yağmur yağmasını sevinçle karşılayanlar da var. Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu...
Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Çoğunlukla birkaç saati aşmaz ancak önemli bir miktar bırakır. Koşullar uygun ise dolu da vuku bulabilir.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
"Pluviophile" kelimesi, iki Latince kelimenin birleşimidir: yağmur anlamına gelen "Pluvia" ve bir şeyi seveni tanımlamak için kullanılan argo bir kelime olan "Phile". Pluviofil kimlere denir? Pluviofil, yağmurla ilişkili kokulardan ve seslerden neşe ve içsel tatmin elde eden herhangi bir kişidir.
Pluviofil olarak nitelendirilen kişiler, yağmur yağdığında huzur bulduklarını ifade etmektedir. Aynı zamanda kapalı havalardan da huzur bulan Pluviofil kişiler, kış aylarında daha çok mutlu olmaktadır. Kökeni latince pluvia (yağmur) kelimesinden Pluviofil, yağmur aşığı olarak da tanımlanabilir.
Nefofil: Bulutları Çok Sevmek
Nefofil, bulutları çok seven, bulutlara baktığında çok mutlu olan insanlar için kullanılan bir terimdir.
İlk olarak, aldığı güneş ısısı nedeniyle su buharlaşır. Oluşan su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşır. Bu durumdan sonra su damlacıkları oluşur. Bu su damlacıkları bir araya geldiğinde, yağmurlar meydana gelir ve yeryüzüne düşer.
Buluttaki su tanecikleri rüzgarın etkisi ile bir oraya bir buraya itilirler. Birbirlerine çarptıkça birleşerek su damlacıklarını oluştururlar. Oluşan su damlacıkları da kümeleşerek su damlalarını meydana getirirler. Bu damlalar belirli bir ağırlığa ulaşınca havadan daha ağır hale gelerek yere yağmur olarak düşerler.
Yaygın bir hava olayı olan yağmur yağması aldığı güneş ısısından dolayı su buharlaşır. Ardından bu su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşma meydana gelir. Daha sonra su damlacıkları oluşur. Son aşamada ise yeryüzüne bu su damlacıklarının dökülmesi ile beraber yağmur yağışı meydana gelir.
Buna göre eğer hava durumu bilgisinde yüzde 60 yağış ibaresi varsa bu yüzde 60 yağmur ihtimalidir. Yani bu hava durumu düzeninde 100 üzerinden 60 kez, belirli bir konumda en az 0,06 miktarında yağış görülebilir, demektir.
Yağmur, bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
Türk Dil Kurumu'ndan son aldığımız bilgiye göre yağmur “Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı” olarak tanımlanıyor.
Yağmur güzeldir, kartpostal gibidir, her şey temizlenip arınacakmış gibi hissettirir; biraz romantiktir, biraz hüzündür... Yağmurluklarla, yağmur botlarıyla yapılar yürüyüştür; hele el ele tutuşacağın biri varsa daha da şahanedir.
Cansu Altaş on X: "Latinceden türeyen İngilizce bir sözcük; "Pluviophile". Yağmuru seven, yağmurlu havalarda huzur bulan kişilere deniyormuş. Latince "Pluvia (yağmur") kökenli." / X.
Heliofil, yani ingilizce adıyla heliophile, güneşli havaları seven, güneş olduğunda mutlu olan insanlar için kullanılan bir terimdir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bulut oluşumu ve yağmurun yağması, en temel yoğuşma örneğidir.
Yağmur yağmasının temel sebebi, Dünyamızdaki su döngüsüdür. Dünya yüzeyinde bulunan su, ısının etkisiyle gaz haline gelip buharlaşarak yükselir ve bulutlarda birikir. Biriken su buharı soğuk havanın etkisiyle tekrar sıvı hale döner ve damlacıklar oluşur.
Bulutlardan yeryüzüne su formunda dökülen yağmurlar; hava kütlelerinin içinde yer alan su buharı ya da bir diğer ifadeyle nemin su taneciklerine dönüşmesi neticesinde meydana gelmektedir. Kısaca özetleyecek olursak hava kütlelerinin içinde yer alan nem, %100'ü geçtiği anda bu su buharı, su taneleri halini almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri