5271 Sayılı CMK md. 323 gereğince yeniden yapılacak duruşma sonucunda mahkeme, önceki hükmü onaylayabilir veya hükmün iptali ile dava hakkında yeniden hüküm verebilir. Kişinin yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul edilmesi, mahkeme tarafından yargılamanın yeniden yapılacağı anlamına gelmektedir.
Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.
Davaya doğrudan uygulanan kanunun, Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesi yahut, yasama organınca kaldırılması, değiştirilmesi, daha sonra yapılan bir yasa ile zımnen ilga edilmesi gibi durumların birer yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılması gerekir.
Yargılamanın yenilenmesi talebi, hükmü veren mahkemeye yapılır. CMK'nın 303. Maddesi gereğince Yargıtay'ın doğrudan vermiş olduğu bir hükme karşı yapılacak yeniden yargılama isteminin de hükmü vermiş olan mahkemeye yapılması gerekir.
Yargılamanın İadesi Süresi
Kanunda yargılamanın yenilenmesi süresi kural olarak 3 ay ve herhalde yenileme talebine konu olan hükmün kesinleşmesinden itibaren 10 yıldır. Ancak (ı) bendinde yazılan sebepten dolayı yargılamanın yenilenmesi süresi ilama ilişkin zamanaşımı süresi kadardır.
İlgili 25 soru bulundu
Yargılamanın Yenilenmesi İçin Yeni Delil veya Olayların Ortaya Konulması Daha önceki yargılama sırasında ele alınmayan “yeni delil” ya da “yeni olay” mevcut olduğunun ortaya çıkması halinde yargılamanın yenilenmesi kanuni yoluna başvurulur.
Yargılamanın iadesi talebi de bir davadır. Dava dilekçesinde aranan koşulların bu dilekçede de bulunması ve mahkemece de yeni bir dava gibi yeni esas numarası verilmesi ve taraf teşkilinin sağlanması gerekir.
Yargılamanın yenilenmesinin ilk iki aşamasına karşı istinaf veya temyiz kanun yoluna gidilemez, yalnızca itiraz yoluna gidilebilir. Duruşma sonunda verilen kararlara karşı ise, istinaf ve temyiz kanun yoluna gidilebilecektir[5].
Hemen belirtilmelidir ki, yargılamanın iadesi talebi, ayrı bir dava olarak açılır ve incelenir. Başka bir deyişle, diğer davalarda olduğu gibi harçlandırılmış bir dava dilekçesi ile açılır. Hakkında yargılamanın yenilenmesi istenilen davanın devamı niteliğinde olmayıp bilâkis yeni bir davadır.
Bu kanun yoluna hükümlü, şayet ölmüş ise eşi, üstsoyu, altsoyu ve yasal temsilci ancak kişinin lehine olacak şekilde başvurabilir. Cumhuriyet Savcısı ve Beraat eden sanık ise hem lehe hem de aleyhe başvurabilir.
Yargılamanın yenilenmesi istemi, bir dilekçe ile esas kararı vermiş olan mahkemeden istenir. Yargılamanın yenilenmesi istemleri, kural olarak esas kararı vermiş mahkemece karara bağlanır.
1993 Tasarısı'nın 344. maddesi ise şu şekildedir: “Yargılamanın yenilenmesi üzerine verilen karara karşı yargılamanın yenilenmesi istenemez. Bu karara karşı kanun yoluna başvurulabilir.”
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; 20 yıl. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; 24 yıl. Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda; 30 yıl.
5 Müdürlüğüne teslim edilen Süresiz Kurumunda saklanır. evrakla ilgili yazışma dosyaları 6 Denetim raporları 5 yıl 10 yıl Devlet Arşivi'ne gönderilmez. 7 Süresiz Kurumunda saklanır.
İstinaf kanun yolunun amacı da göz önüne alındığında Bölge Adliye Mahkemeleri, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararları bozduktan sonra tekrar ilk derece mahkemesine göndermek yerine çoğunlukla davanın yeniden görülmesi kararı verir. Bu karar neticesinde ilgili Bölge Adliye Mahkemesinde dava yeniden görülür.
İlk derece mahkemeleri arasındaki görev, yetki tayini kararları kesindir, temyiz edilemez. Çekişmesiz yargı işleri için verilen kararlar kesindir, temyiz edilemez. Soybağı davaları hariç nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda temyiz yolu kapalıdır.
Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).
Özet: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü kanununda sayılan sebeplere dayanarak esas hükmün kaldırılmasını ya da davanın yeniden incelenmesini sağlamak için olağanüstü kanun yoluna başvurmak mümkündür. Bu yola gidilmesine hukuk sisteminde yargılamanın yenilenmesi denilmektedir.
Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı tanınan başvuru yollarına “olağanüstü kanun yolları” denilmektedir. Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen son kararlara karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yoludur.
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2001/10904 E. 2002/2198 K. 14.03.2002 K.T. “Yargılamanın iadesi sebepleri HUMK.nın 445. maddesinde sınırlı olarak sayılmıştır. Yorum yoluyla başka nedenler yaratılamaz.”
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belirtilen hallerde mahkeme tarafından verilerek kesinleşen bir hüküm ile ilgili olarak, hükümlünün lehine ya da aleyhine yönelik yeniden yargılama yapılmasına yargılamanın yenilenmesi denilmektedir.
Yargılamanın Yenilenmesi (Yeniden Yargılanma) Dilekçesi Örneği. Ceza muhakemesinde yargılamanın yenilenmesi, kesinleşmiş ceza mahkemesi kararları aleyhine gidilen olağanüstü bir kanun yoludur (CMK md. 311). Yeniden yargılanma talebini içeren dilekçe önceki yargılamayı yapan mahkemeye verilmelidir.
Mahkeme, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde soruşturma evresine ilişkin bütün belgeleri inceledikten sonra eksik veya hatalı noktaları belirtmek suretiyle “yalnızca” CMK'nın 174. maddesinde belirtilen nedenlere dayanarak iddianameyi iade edebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri