Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Anne kelimesi, ana kelimesinden dönüşmüştür. Aşağıda yapacağım örneklemeler de göstermektedir ki, ana kelimesi tarihin çok gerilerine dayanmaktadır.
"Öksüz" sözcüğü, Türkçe "ök" kökünden türemiştir. Ök sözcüğü "bağ, ip, ana" anlamlarına gelir. Zamanla anlam genişlemesine uğrayarak önce göbek bağı sonra da anne ve baba (ebeveyn) anlamında da kullanılmaya başlanmıştır. Ök sözcüğü Türkçenin bazı ağızlarında öksüz ile eş anlamlı olarak kullanılır.
anne - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ana çocuk sözü ile eş kökenlidir. Daha fazla bilgi için ana maddesine bakınız. Sözcüğün bu biçimi yazı dilinde 20. yy başlarından önce nadiren kaydedilmiştir.
Cevap: Evet anne sözcüğü Türkçe kökenlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Anne ya da ana, bir çocuğu doğuran, bakımını üstlenen veya kendi doğurmadığı bir çocuğu evlat edinen ve bakımını üstlenen kadın.
Eski Türkçede “aile, kabile, hısım, akraba” manâsına oguş kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir (Atalay, C. I, 1998, s. 83).
Arapça ˁlḳ kökünden gelen ˁalāḳa(t) علاقة “bağlanma, ilgilenme, ilişki, ilgi, bağlantı” sözcüğünden alıntıdır.
Sözcük; kökeni Moğolca evlilik yoluyla hısım anlamına gelen kadum veya Arapça yerine geçme anlamı taşıyan kaim sözcüğünden gelen kayın ile Arapça anne anlamına gelen valide sözcüğünün kaynaşmasından meydana gelmektedir. Valide yerine ana sözcüğü de kullanılabilmektedir.
Arapça zyd kökünden gelen ziyāda(t) زيادة “1. artış, çokluk [isim], 2. artık, çok [sıfat]” sözcüğünden alıntıdır.
"anne" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 28 sonuç mother i.
Okka; şimdiki 1282 grama denk gelen eski bir ağırlık ölçüsü.
Kendi öz çocukları bulunan erkek.
Valide, 'Çocuğu olan kadın' şeklinde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda anne kelimesi ile beraber eş anlamlı olarak aynı ifadeye sahiptir. ''Senin validenin ellerinden öperim.'' Bu şekilde yukarıdaki cümlede olduğu gibi anne anlamı ile beraber amaca uygun olarak farklı yerlerde kullanmak mümkün.
Farsça baba/babū < Sanskritçe baba (baba, muhterem kişi, derviş), Çince baba, Yeni Yunanca papá, Fransızca papa vb.
ısı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe isig “sıcak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe isi- “ısıtmak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
aşk - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عِشْق “şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık oldu, sarmaştı, yapıştı” fiilinin fiˁl vezninde masdarıdır. Bu fiil Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunan anlamı padişah ve hükümdar olmaktadır. "Sultan" isminin bir diğer anlamı ise iktidar sahibi kimse olmaktadır. Ayrıca Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen bir diğer anlamı baş tacı edilen, sevilen ve beğenilen kimse olmaktadır.
Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عشق "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁaşaḳa عشقة "1. sarmaştı, sıkıca sarıldı, 2. aşık oldu" sözcüğünün masdarıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice ˁāşaḳ עָשַׁף "karışma, haşır neşir olma, bir şeyle uğraşma" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Karine, varlığı bilinmeyen bir olgu hakkında sonuç çıkarmamızı sağlayan bir işaret, belirtidir. Kanuni karineler ise varlığı bilinmeyen bir olgu hakkında sonuç çıkarmamazı sağlayan ve kanunda öngörülmüş olan işaretler, belirtilerdir.
İlgi. Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
1. Sevdalı, âşık, vurgun. 2. Fakir, zayıf.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için karın maddesine bakınız.
hemşire / hemşîre / هَمْش۪يرَه
Kız kardeş, bacı.
Sözlükte geçen ve bir kimsenin ikinci derece kan hısımları sayılabilecek isimler Ģunlardır: Kardeş (Kız Kardeş, Şvester, Hemşire, Abla, Abi, Ağa, Ağabey, Efe, Ahi, Bacı, Birader, Ede, Dadaş), Dede (Büyükbaba, Büyükpeder), Torun (Ahfat, Döl Döş), Anneanne (Ebe), Büyükanne (Kadınnine, Nine), Babaanne.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri