masdar-ı feyz. Bereket, nimet kaynağı.
Sanskritçe sözcük Sanskritçe bhága "1. baht, bereket, 2. bey, hükümdar, tanrı" ve Sanskritçe putrá "oğul" sözcüklerinin bileşiğidir.
Arapça brk kökünden gelen barakat بركة "Allah'ın verdiği nimet, bolluk, verimlilik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice bərākā veya bərāktā ברכא/ברכתא "1. diz çökerek yapılan dua, 2. nimet, bolluk, verimlilik" sözcüğünden alıntıdır.
feyz / فيض
(Çoğulu: Füyuz) Bolluk, bereket.
bereket - Nişanyan Sözlük. Arapça brk kökünden gelen baraka(t) بركة “Allah'ın verdiği nimet, bolluk, verimlilik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice bərākā ברכא veya bərāktā ברכתא “1. diz çökerek yapılan dua, 2. nimet, bolluk, verimlilik” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Bereket; dilimizde bolluk, gürlük, ongunluk olarak anlamlandırılan Arapça kökenli bir sözcüktür.
Çeşitli dinlerde dua, âyin ve ibadetlerle elde edilmeye çalışılan bolluk, genişlik, hayır ve saadet anlamlarında dinî bir tabir. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri. Müslümanların karşılaştıklarında birbirlerine sağlık ve esenlik dilemeleri anlamında bir terim.
saadet / saâdet / سعادت
Mutluluk.
gani / ganî / غنى
Peyk - Osmanlılar'da ilk dönemde habercilere (ulak), muhafızlara, daha sonraki dönemlerde bazı törenlere gösteri amacıyla katılan görevlilere verilen ad.
bereket {isim}
Abundanz {diş.} Ergiebigkeit {diş.}
El-Bâsıt Esmaül Hüsnası'nın anlamı ''dilediğinde bolluk vererek açan ve genişleten anlamına gelmektedir. Allah'ın 99 isminden biri olan El-Bâsıt isminin faziletleri de bulunmaktadır.
Yunan mitolojisinde Priapos ya da Priapus olarak da bilinmektedir. Yerel bir Anadolu tanrısı olan Bereket Tanrısı, Lampsakos (Lapseki, Çanakkale) doğumludur. Dionysos ve Afrodit 'in oğlu olduğu tahmin edilmektedir. Bereket Tanrısı figürlerinde küçük fakat çirkin bir adam olarak ifade edilir.
feyz / فيض (Çoğulu: Füyuz) Bolluk, bereket.
Bolluğun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduğuna inanılan "ana tanrıça" Kybele heykeli, yaklaşık 60 yılın ardından Türkiye'ye geri getirildi. Bolluğun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduğuna inanılan "ana tanrıça" Kybele heykeli, yaklaşık 60 yılın ardından Türkiye'ye geri getirildi.
Arapça kökenli olan “Bereket” sözcüğü; bolluk, mutluluk, Tanrı vergisi anlamlarına gelmektedir.Türklerde bereket sembollerinin kullanım amacı, sonsuz mutluluk, bolluk dileğini ifade etmektir.Bereket kavramına Eski Anadolu Uygarlıkları'nda da inanılmış ve bunun için Tanrılara adaklar sunulmuştur.
"Zengin" Farsça kökenli bir kelimedir. Aslı "taştan yapılmış, ağır, pahalı" anlamındaki "Sengin"dir.
İyice yerleşmiş, sağlam, sürekli.
semin / semîn / ثمين (Semine) Çok değerli, pahalı, kıymetli.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
inkılab-ı mes'ud / inkılâb-ı mes'ûd.
Bereket kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Allah katında makbul görünen, gücüne ve hikmetine inanılan dualardan biri de Karınca duası olarak bilinir. Bir diğer adı da Bereket duasıdır. Birçok işletmede ve esnafın dükkânında duvarda asılı olarak görebilirsiniz. Bolluğa ve berekete kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu en etkili duadır.
Tasavvuf ortamlarda söz konuşu olan feyz ve bereketin kısa tanım ve izahları ile konuyu noktalamak istiyoruz. Tek cümle ile ifade edilecek olursa feyz, ilahi rahmetin taşması, gönüllere yayılması; bereket ise gönüllere giren bu feyzin himmet ve azim gibi semereli sonuçlar doğurmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri