12-İş görüşmesi esnasında adaya içecek bir şey ikram edilmek istendiği takdirde mümkünse kabul edilmemeli veya çay, su, meşrubat gibi basit / hazırlanması kolay içecekler istenmelidir. Bu sizin mütevazı bir karaktere sahip biri olduğunuzu gösterir.
İşe alım uzmanını beklerken bir şeyler yiyip içmek ya da telefonda görüşmekten kaçınmak gerekir. Çünkü, uzmanın ne zaman kapıdan içeri gireceğini bilemezsiniz. Kapıdan içeri girdiği anda ağzınızda yemekle onu karşılamak pek hoş olmayabilir. Bunu yerine hazır bir şekilde beklemek daha iyi.
- İşe alım uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi işe almak istediklerine dair bir işaret olabilir. - Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması olumlu bir işarettir. Size CV'de yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
İlgili 44 soru bulundu
Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir. Saçlar Toplanacaksa Dip Boyasına Dikkat!
Görüşmenin kısa sürmesi, görüşmecinin adayın özgeçmişi ile ilgili detaylara girmemesi ve yüzeysel konular üzerinde durması, görüşmenin olumsuz geçtiğine işaret edebilir. Özellikle başvurulan pozisyon ve şirket hakkında detaylı bilgi verilmemesi durumu olumsuz olarak değerlendirilebilir.
Görüşmenizi yürüten kişi işe gireceğiniz pozisyonla ilgili detaylı bilgiler veriyorsa bu olumlu bir işaret olabilir. İş görüşmelerinde çoğu firmanın görüşmeyi gerçekleştiren yetkilisi adaya soru sorma fırsatı tanır, görüşmede sorularınıza detaylı cevaplar alıyorsanız bu olumluya işaret olabilir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Bu konuda iş görüşmelerinde maaş beklentiniz sorulduğunda: İş görüşmesine gitmeden önce sektörde ne kadar ücret verildiğini araştırın. Ücret beklentiniz sorulduğunda maaş konusunda esnek olduğunuzu, kariyerinizde yükselmenizin alacağınız maaştan daha önemli olduğunu söyleyebilirsiniz.
Maaş beklentileri, genellikle iş görüşmesinin başında veya değerlendirme aşamasında sorulan bir sorudur ve adayın cevabı, işverenin adayın profesyonellik algısını ve işe uygunluğunu değerlendirmesinde önemli bir rol oynar.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
EVET: Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.
oturmamalı, eğer oturmak gerekiyorsa "izin" istenmelidir. Resmî ortamda (makamda/toplantıda vb.) amir gelince, hanım memurlar dahil, ayağa kalkılır.
Psikologların belirttiğine göre iş mülakatı için en uygun saat aralığı Salı günü saat 10:00 ile 15:00 arası. Dolayısıyla bu saatler arasında iyi bir izlenim bırakmanız daha olası.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri