Abes, boş, boşuna, sebebsiz yere, yok yere.
Eski Türkçe boş “serbest, salık, kayıtsız” sözcüğünden evrilmiştir. Özgün anlamı olan "hür, serbest, bağsız" anlamı boşanmak, boş vermek, boşlamak gibi deyimlerde korunmuştur.
firak / firâk / فراق / فِرَاقْ
Ayrılık. Ayrılmak. Hicran.
hala / hâlâ / حالا (Hâlen) şimdi.
Arapçada recul kelimesi erkek manasına gelir. Bu kelimenin çoğulu ise rical şeklinde yazılır. Osmanlı saray erkanı tarafından sık sık kullanılan kaht-i rical tamlaması, adam kıtlığı demektir. Kaht-ı rical, sözüne güvenilecek, işinin ehli olan kimse kalmadı manasında kullanılırdı.
İlgili 26 soru bulundu
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
hass ü amm / hâss ü âmm. Herkes, bütün herkes.
mediha / medîha / مدیحه Methiye, övgü.
kafi / kâfi / كافى / كافي / kâfî / كَاف۪ي Yeterli.
Eski Türkçede ölüm için kullanılan “kergek bolmak (Osman Nedim Tuna 1957)” şeklinin de “uçmak”la ilgili olduğu hatırlanırsa bu husus daha iyi anlaşılır. Ayrıca “ölmek” kelimesinin de asıl anlamının “yükselmek, havalanmak” olduğu ileri sürülmesi (Ahmet Bican Ercilasun 2006) bizi desteklemektedir.
ahd-i cedid / ahd-i cedîd.
sinn-i büluğ / sinn-i bülûğ
fuzuli / fuzulî / fuzûlî / فضولى
Boş, boşuna, lüzumsuz.
Elmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bilişim Elektronik posta.
Boş kelimesinin birden fazla anlamları vardır. Türk Dil Kurumu'nda bunlar yer almıştır. İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan, dolu karşıtı. Görevlisi olmayan (iş, görev), münhal.
muhted. (Hadd. dan) Hiddetlenmiş, kızmış. Keskin.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
kazib / kâzib / كاذب
Yalancı. Yalan söyleyen.
Eski Türkçe tek “yalnız, suskun” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "yalnız" olup, "ıssız" ve (Oğuz dillerine özgü olan) "suskun" anlamları ikincildir.
Köken. Bu sözcük Eski Türkçe *āçığ (*āçığ, “(1. acı tad, 2. ağrı, sancı)”) sözcüğünden evrilmiştir, bu sözcük ise Eski Türkçe *āçı- (*āçı-, “acımak”) eyleminden türemiştir.
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
"Genç" kelimesi ne anlama gelmektedir ❓ 🔎 Farsça ➡️ "Hazine" demektir.
yanlış - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe yaŋlış “hata, günah” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaŋıl- “yoldan sapmak, eğrilmek, hata etmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş ekiyle türetilmiştir.
feta / fetâ / فتى (Çoğulu: Fitye, Fityan veya feteyân) Genç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri