Türkçede güvey ve güveyi 'damat1 kelimesinin eski Türk (Kök Türk ve Uygur) metinlerindeki şekli küdegü-dür.
Bu sözcük Eski Farsça yazılı örneği bulunmayan *dāmātar- “düğün sahibi” biçiminden alıntıdır. Bu biçim Avestaca aynı anlama gelen zāmātar- sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe cāmātr जामातृ “damat, güvey, koca” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça damad sözünden Türkçeye geçmiş olduğu sanılmaktadır. Avestaca zāmātar– (=damat) sözüne dayanmaktadır. Sonraları, Eski Farsça jámatar ve Pehlevice dāmāt sözleriyle kullanımı devam etmiştir. Mücavir alanda zama, zemo, zûmod, zumoi sözleri yaklaşık aynı karşılıkta kullanılmıştır.
Farsça sözcük Eski Farsça yazılı örneği bulunmayan *dāmātar- "düğün sahibi" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen zāmātar- sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Sanskritçe cāmātr जामातृ "damat, güvey, koca" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Türkçede elbise anlamına gelen ton kelimesinin, ilk harfi ünsüz yumuşamasına uğrayarak don şeklinde yazılmaya başlanmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Eski Türkçe öp- “öpmek, yudumlamak” fiilinden evrilmiştir.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Farsça “damat” kelimesinin Türkçesi “güvenilen” manasına “güvey”dir. Hükümdar çocukları, memleket menfaati için evlenir. İlk padişah kızları, Anadolu beylerinin oğullarına verilirdi. Karaman, İsfendiyar, Akkoyunlu, Timurlu, hatta Memlüklü bey ve şehzâdelerinden damatlar vardır.
Bu yazıda ele aldığımız damatlığı, Osmanlı devrinde özel bir kavram olarak hanedandan kız alan olarak alıyoruz.1 Biraz daha açarsak damat, baba tarafından Osman Gazi soyundan gelen sultan unvanının sahibi olan padişah/şehzade kızı, padişahın kız kardeşi veya padişahın halalarıyla evli olanlara denir.
evlenen kişi, gelin veya damat(frs.)
Bayram, toy 2. 1970: 220 ), Eski Anadolu Türkçesi metinlerinde 'şenlik, şölen, ziyafet' (Dilçin 1983: 211), Dede Korkut Kitabı'nda 'toy, büyük ziyafet, şölen' anlamlarının yanında 'düğün' anlamı da geçmektedir (Ergin 1991: 293).
evlen- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
Arapça nkḥ kökünden gelen nikāḥ نكاح “evlenme işlemi, nikâh” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça nikāh “1. bakma, 2. birine bakma, gözetme, bakımını üstlenme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca yazılı örneği bulunmayan *ni-kāsa “bakma, bakım” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Koca, esas olarak “yaşlı, ihtiyar; büyük, ulu” demek. Bin yıldır bu anlamı biliniyor. Şimdi, “karı” da öyle desem, inandırıcı gelmeyecek. Divan ü Lügati't-Türk'de bu anlamı belirtiliyor: “Herhangi bir şeyin yaşlısı.
kaus. Yaşlı, koca, ihtiyar.
Damad-ı Şehriyarı: "Padişah Damadı". Padişahların kızlarıyla evlenenlere verilen unvandır.
Sultan III. Murad'ın kızı Ayşe Sultan'la evlenmesi sebebiyle Damad olarak anılan İbrahim Paşa, Kanije Kalesini feth etmesi sebebiyle de Kanije Fâtihi unvanı ile meşhurdur. 18. yüzyıldaki Lale Devri'nin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile karıştırmamalıdır.
Osmanlı Devleti'nin belki de kudretli son padişahı Sultan İkinci Abdülhamid'in kız kardeşi Mediha Sultan ile evlenmesinden dolayı Ferit Paşa tarihte damat olarak anılmıştır.
Kocadan ayırt edilmesi bakımından evli kadına zevce denilmişse de her ikisi için zevc kelimesinin kullanılması dil bakımından daha fasih bulunmuştur.
XVIII. yüzyıla kadar padişah hanımlarını nitelemek için hatun dışında "haseki", "sultan" ve nâdiren de "hanım" (Âkıle Hanım, Şeyhülislâm Hocazâde Esad Efendi'nin kızı ve II. Osman'ın hanımı) gibi unvanlar kullanılmıştır. III. Ahmed'den itibaren ise kadın veya kadınefendi unvanı yaygınlık kazanmaya başladı.
Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahın erkek çocuklarına verilen unvandır. Aynı şekilde şehzadelerin de çocukları bu unvanı alırlar ve kendi erkek çocuklarına da geçirirlerdi. Yani Osmanlı hanedanına mensup padişah dışındaki tüm erkekler bu unvanı taşırlardı.
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
bahbah. "İyi iyi" demek.
"Genç" kelimesi ne anlama gelmektedir ❓ 🔎 Farsça ➡️ "Hazine" demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri